Шефът на ВАС: 3-мата съдии нарушиха човешкия морал

Според Константин Пенчев те вероятно няма да бъдат наказани
18 май 2010 13:50,
54
Шефът на ВАС: 3-мата съдии нарушиха човешкия морал
Константин Пенчев. Снимка: БГНЕС

В случая с тримата магистрати – председатели на отделения във Върховния административен съд (ВАС), е уронен престижът на съдебната власт. Това коментира председателят на съда Константин Пенчев.

Днес той освободи Панайот Генков (председател на I A отделение във ВАС), Николай Урумов (шеф на III отделение) и Андрей Икономов (председател на V отделение в съда). За тримата се появи информация, че техни роднини са придобили имоти в Приморско, след като се регистрирали като крайно нуждаещи се жители на общината.

Константин Пенчев не коментира дали в случая е нарушен етичният кодекс на магистратите, но бе категоричен, че тримата висши магистрати са нарушили „човешкия морал“.

„Аз дадох моята човешка оценка за това деяние – това е безобразие“, категоричен бе шефът на ВАС.

Той изрази съмнение, че на тримата съдии ще бъдат наложени дисциплинарни наказания, тъй като не те, а техни пълнолетни роднини са придобили имотите, а никой по закон не носи отговорност за действията на пълнолетни членове на семейството си.

Още по темата

Шефът на ВАС, който преди дни сезира етичната комисия на ВСС за тримата съдии, обясни, че е изчакал с освобождаването им от ръководните постове, тъй като е искал да събере повече  информация – да види дали някой от тях ще го потърси за разговор. Това е направил само Панайот Генков, според когото всичко в случая е законно.

„Видях, че няма никакво чувство за вина у никого от тримата. Те са убедени, че са действали правомерно. При това положение няма как да работим заедно“, категоричен бе Пенчев. Той обясни, че е направил това, което зависи от него, и то се е приело много добре от съдиите във ВАС.

Константин Пенчев допусна, че има и други случаи, в които магистратите са „по-умели“ и придобиват имоти не на името на техни деца (където връзката между фамилиите може да бъде направена лесно), а на фирми или на хора, с които живеят на семейни начала. Той обясни, че “по коридорите се говори за някои случаи“, но не конкретизира за съдии от ВАС ли става дума, тъй като това са слухове, а не проверена информация.

Пенчев няма да сигнализира ВСС или прокуратурата за тези слухове. По думите му случаите в Приморско преди време са били проверявани от Районната прокуратура в Царево и бургаската Окръжна прокуратура и подчерта, че не е негова работа да разследва.

Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов остават редови съдии във ВАС. Начело на трите отделения ще застанат зам.-председателите им. Константин Пенчев призна, че трудно ще замести тримата магистрати, които са вършели добра организационна работа като ръководители, имали са авторитет и опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
ЩИРЛИЦ преди 13 години
Господин Пенчев. Всички сте за пловдив... Всички сте за пловдив...
51
0
 
1
 
! Отговори
НЛО-нср преди 13 години
А МВР КАТО ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЪС СРС И НАРУШАВА ЧЛ.8 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НЕ СА ЛИ ГОТОВИ ЗА СТРАНСБУРГ.
50
0
 
0
 
! Отговори
Илиан преди 13 години
В тоя форум чета доста хвалебствия за Константин Пенчев. А как ще коментитаре това, че е знаел за тези имоти от самото начало, и че е взимал пари от кмета на Царево, за да няма съд в Приморско? Май не е толкова чист за колкото се представя.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Генков Генков пак се изложи. Излагаш се цял живот откакто отиде в софия. И в Ямбол се излагаше корумпиран съдия най корумпирания с Йордан Яммболлията другия съдия. Ама такива години бяха. Хайде сега вън от съдебната система то пожелание няма да стане и по съвест също защото я нямаш. Само съд за теб *** мръсно. И ти ще си намериш майстора за удовлетворение на народа
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
срамота Пенчев. Панайот Генков го познава цяла българия какъв е мошенник а вие го оставихте съдия. Той не трябва да е и общ работник този изпечен мошенник. Вън от съдебната система мошенници гадни вън вън вън вън Писна ни от вас и вашите мутри нагли
47
0
 
2
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Ресторант "Винпром", на късата улица, между ул.Цар Асен и Борис -ви в София, с изход на ул. Ив. Денкоглу и ул. Алабин. ЕЛАТЕ ДА СИ ВИДИТЕ МАГИСТРАТИТЕ И АДВОКАТИТЕ
46
0
 
0
 
! Отговори
ддд преди 13 години
Поредните жертви, с които да се представим колко сме честни и морални. PR акции на новата власт. А Пенчев като верен роб изпълнява каквото му кажат, че иначе друг ще сложат за да го направи. Абсолютно тоталитарни методи - бащати е бил фашист и ти ще плащаш (тука е обратното). Или дядоти е бил признат борец - аиде и ти ще намажеш, ама че за нищо не стават издънките им... на кой му пука.
45
0
 
1
 
! Отговори
РАЗОЧИРОВАН преди 13 години
А МАЙКА МУ Н А ПАНАЙОТ ГЕНКОВ ПОЧИНА В БЕДНОСТ,НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ
44
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 13 години
VIZDAM MI SLAGATE MINUSI:KAK SHTE SE OPRAVIM I SHTE IMAME TAZI DARZAVA KOYATO ISKAME NE ZNAM, SHTOM NA PRAVILNOTO I GRADIVNOTO SE REAGIRA PO TOZI NACHIN:
43
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 13 години
prodalzenie:Togava tozi sadia nyama da moze da upravdae kolegata si zashtoto posledniya ne e dokazal sobstvenostta si.Vsi4ko se vzima v polza na darzavata.V Germaniya takiva xora sa ostaveni da ziveyat na socialni pomoshti.A ako se poyavyat vapreki tova s oshte pari i imoti ,pak ot na4alo.Daze ve4e moze da se pravyat proverki i v 4uzdi banki.pri nas ako stane i tova shte bade mnogo interesno,no ne vyarvam
42
1
 
1
 
! Отговори
55 преди 13 години
Do vsi4ki vav Foruma:Pishete nyama koi da gi osadi ,nyama koi da gi proveri i t.n.,zashto v Zapadna Evropa,viziram po to4no za primer Germaniya.Finansovata i mitni4eska policiya se zanimava s tova,idvat v doma ti sas saotvetnoto razreshenie i i proveryavat imushtestvoto ti,saotvetno i postapleniyata v smetkata ti i razxoda na sredstva ot sashtata.Ako pretezavash poveche ot tova koeto go imash kato pari4en resurs ot kade e i kak e pridobito,kavi danacisa plashtani i t.n.Ti dokazvash ,ne te v sada
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо да си ходи, бе колега? Пречили ти? И ти ли напълни гушата?
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Незаменими хора няма, па било то и магистрати! Не ставайте за посмешище!Когато става въпрос за съдии морала трябва бъде на първо място заедно със законноста. На който не му изнася да заминава за Африка.
39
0
 
8
 
! Отговори
vreme e преди 13 години
Венета Марковска: време е наистина да проверите тази така заможна съдийка и любовника и Георги Георгиев, на чието име се водят безумно скъпите и имоти, които все от "дарения" са получени! Това е връх на пирамидата пред който Понко и другите изгонени юнаци са като Гаврош.
38
0
 
7
 
! Отговори
ОБЕЗВЕРЕН преди 13 години
До кога ще продължават престъпните действия на разни мафиоти, политици, протежета, поставени лица.... и няма да има НАКАЗАНИ, за да заприлича БЪЛГАРИЯ на ЦИВИЛИЗОВАНА държава?!
37
0
 
5
 
! Отговори
некадърен преди 13 години
Част от моралните,знаещи и можещи съдии напуснаха сами след 92г.Те разбраха,че за такива като тях няма място в СИСТЕМАТА. С такива кадри България нямаше да каквито бяха бившите напуснали магистрати нямаше да се стигне до резила чужди дипломати грубо да ни подсказват,че има корупция. Коуруцията е просмукана в държавата и в правосъдната систем и сега трудно може да се изкорени.
36
0
 
7
 
! Отговори
стаканофф преди 13 години
Целия ВАС,ЗАЗ,НАС, МАС,ПРАЗ,ЖИГУЛИ,ВОЛГИ,ЛАДИ, МОСКВЕЦИ - НА СЪЪДТ!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 13 години
До колегата от Ямбол. Ами след Поньо, да започната сега и Добрично, и след него цялата свита..Те всичките тук си знаят в какви *** са забъркани. За "нашето" момченце горе в парламента..няма да говоря. Сега е на дневен ред тяхната съдба. А и да допълня, към "нашите" местни магистрати...проблема Ви няма да се реши с пиене .
34
1
 
11
 
! Отговори
петер преди 13 години
Явно Константин Пенчев е човек с висок морал и заслужава нашето уважение. Вярвам, че има честни и почтени юристи, които няма да бъдат още дълго безразлични и безучасни към заобикалящото ни. Поздравявам всички честни и почтени професионалисти, които въпреки всичко продължават да работят съвестно за нашата държава.
33
0
 
2
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Ако си достоен съдия, що все чакате някой друг да свърши работата, ами я и ти се натисни малко пък да видим каво ще излезе от цялата работа. В Българската съдебна система все на някой друг му миришат гащите, пък кой се е усрал е неотносимо и ирелевантно или няма правен интерес от установяването.