Омбудсманът препоръча да не се бута гетото в Петрич

За да не останат хора на улицата в Петрич преди зимата
Обновена: 5 ное 2010 17:34 | 5 ное 2010 17:34,
26
Омбудсманът препоръча да не се бута гетото в Петрич
Снимка: Булфото

Във връзка с публикации в медиите за предстоящи действия на общинската власт в гр. Петрич за премахване на незаконни постройки в "Шекер махала", националният омбудсман Константин Пенчев препоръча на кмета Вельо Илиев да спре процедурата по премахването на жилищата.

Премахването на постройките трябва да се спре до изпълнението на условията по международните норми за защита правата на човека, така че да не се допусне пореден случай на бедстващи хора в началото на зимния сезон.

"Информирам Ви, че омбудсманът на Република България образува проверка по собствена инициатива по повод на многобройни случаи на принудително извеждане на роми от единствените им жилища в различни общини.

В рамките на тази проверка експертите на институцията извършиха първоначално проучване на проблема във връзка с публикации в медиите за предстоящи действия на общинската власт в гр. Петрич за премахване на незаконни постройки в придобилата известност като "Шекер махала", пише в писмото на Пенчев до кмета Илиев.

"Установява се, че към момента е в ход процедура по премахването на 7-8 незаконни постройки в гр. Петрич, в които живеят около 50 човека. Заместник-кметът на община Петрич г-н Христо Георгиев ни информира за Вашето намерение да издадете заповеди за премахването на горепосочените постройки през следващата седмицата, което ще доведе до извеждане на уязвими групи хора, каквито са ромите.

Като представители на публичните власти органите на местно самоуправление са длъжни да спазват международните норми за защита правата на човека, по които България е страна.

За да се създадат процедурни гаранции при евикциите, властите трябва да: а) уведомят по подходящ начин засегнатите жители, че се планират действия по премахване на жилищата им; б) да разпространят предварително нужната информация до гражданите, вкл. и плановете за следващо настаняване, особено с оглед защита на уязвимите групи;

в) да дадат възможност на засегнатите страни да оспорят предложения план, както и да представят алтернативни предложения, ако има такива; г) да предоставят разумен времеви срок, в който да има възможност да се проведе публично обсъждане на предложения план;

д) да се предоставят възможности за улесняване на достъпа до правна, техническа и друга помощ на засегнатите граждани; е) да гарантират, че действията по извеждането от жилищата ще бъдат извършвани така, че да не накърняват достойнството, човешките права и сигурността на хората;

ж) доколкото им позволяват ресурсите, общините са длъжни да осигурят алтернативни жилища на засегнатите, които трябва да бъдат максимално близо до първоначалното местоживеене.

На основание чл. 19, ал. 1, т. 6 от Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка да спрете процедурата по премахването на жилищата до изпълнението на горепосочените условия, така че да не се допусне пореден случай на бедстващи хора в началото на зимния сезон.

Предлагам в кратък срок да проведем среща с Вас и с представители на други регионални структури в Петрич, които имат отношение по проблема. Желанието ми е да обединим усилия за гарантирането на най-добра защита на правата на хората", пише в писмото на Константин Пенчев, омбудсман на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
антидот преди 13 години
Нека пелтекът да ги вземе у тях....
23
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
До г-н кмета на Петрич - спазвайте закона г-н кмете, махнете *** от там, тяхната наглост е такава, че утре ще се настанят във Вашия двор и Пенчев пак ще ги защитава. Според него трябва да ги отглеждаме безвъзмездно въз основа на собствената му ...абсурдна логика на човек поставен на такъв пост.
22
1
 
1
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Г - н Пенчев, защо не вземете у вас няколко *** и да дадете личен пример как се интегрират? Лесно е на чужд гръб /наш/ да се правите на добрия чичо за ***. Защо не защитавате правата та ограбените, езнасилените, окрадените, убитите българи от *** пасмина?
21
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И кой дава право на омбудсманът да защитава престъпници по отношение на самото ИЗВЪРШВАНЕ на престъпният акт, тъй като, според Наказателният кодекс незаконното строителство на чужда земя е криминализирано?И премахването на незаконните катуни не може да бъде нарушение на правата на човека, по елементарната и очевидна причина, че *** не са хора. У тях няма нищо човешко, освен анатомията им.
20
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Преди няколко дни бе разпространена потресаващата новина за Българин, завърнал се след две години престой в Италия, намерил бащиният си дом завладян от едно семейство мръснокафяви ***. Всичките му оплаквания до полицията до моментът са напразни - интересно защо тоя ***, подобен на Франкенщайн не се самосезира за тоя случай? Посланието е ясно - *** може да си струпа колибата на чужда земя, а ако не му се прави колиба - да завладее първата попаднала му Българска къща, а Българинът няма права дори над собственият си дом !!! За човешки права ще дърдори Пенчев... явно според него, а и според всички властимащи, в тая нещастна държава, все още България на думи, а в бъдеще вероятно Циганистан, само *** имат права - включително над живота и имота на тия, дето ги хранят !!!
19
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Кога в тая държава законите ще започнат да се спазват ?!? Щом гнусните катуни са струпани незаконно на чужда земя, значи трябва да бъдат разрушени !!! Бедстващи били гадните *** - а Българите които си нямат собствен дом, не са ли бедстващи? Значи Българинът трябва да се зароби с кредит за цял живот, за да имат децата му покрив над главите си, а мръсният *** може да си струпа колибата където иска, защото бил бедстващ ?!? Да тръгват булдозерите, ако някой *** се зъби - куршум !!
18
3
 
5
 
! Отговори
edin balgarin преди 13 години
smart za ***
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такива са ни политиците,които избираме през последните 20 години.Добре че ГЕРБ и АТАКА върнаха поне малко от държавата,каквато трябва да е.
16
2
 
10
 
! Отговори
Вал преди 13 години
Строят незаконно и то където си искат и пак правата им,да не им нарушим правата Ей,това е-*** да си,ама в България
15
3
 
14
 
! Отговори
даниела преди 13 години
Мвр искаха нов закон, според който журналистите да бъдат съдени ако публикуват статии, в които има расизъм, присъди до 4г затвор, и 5-10 000лв глоба.......защо в българия може да бъдеш осъден ако наречеш някой *** и същия този *** получава пари точно заради произхода си... както каза Каракачанов, в бг да си *** не е етнос, а професия! .... до кога ще храним, тези, които ни крадат, тормозят, убиват, изнасилват, до кога ще плащаме данък *** ?
14
1
 
3
 
! Отговори
Gion4o Belev преди 13 години
Okaza se,4e osven az,BB i Pen4ev gi gleda !
13
3
 
17
 
! Отговори
родопа преди 13 години
Целта на европейския съюз е да ни затрие като народ,но да видим тогава какво ще прави с ***!!
12
4
 
19
 
! Отговори
родопа преди 13 години
Да живеят кучетата и ***,те ще са новите жители на нашата държава благодарение на политиката на дискриминация на всички до сега правителства от началото на прехода към българското население.Няма значение че ние издържаме всички политици,бюрократи и ***.
11
6
 
14
 
! Отговори
стефат петров преди 13 години
в българия *** и кучетата имат права а обикновените граждани да умират....ГЕРБ....ЩЕГИ ДОВЪРШИ АКО НЯКОЙ ОСТАНЕ ЖИВ.
10
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...включително закрила от престъпленията в името на една глупост наречена "етнически мир". Етнически мир може да има и когато *** са в Индия, дами и господа политици-продажници...
9
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Защо по дяволите трябва да се съобразяваме все с някой?!МАЙНАТА ИМ НА ЕС, НА НАТО, НА САЩ И Т.Н.. Защо никой не казва дума на Унгария и Чехия, които ОГРАЖДАТ СЪС СТЕНА като израелците малцинствата(в случая ***)!? Защо България трябва да е очернена?!?! Майната им на ***, марш в Индия. Защо трябва да наливаме милиарди в една бездънна яма, наречена помощ за ***.Помощ за ток, за вода, за деца, за зимата и всичките привилегии да си малцинство в България, включително закрила от престъ
8
1
 
23
 
! Отговори
росен преди 13 години
Като толкова са ви мили и драги ромите господин омбудсман що не си вземете едно семейство роми на квартира у вас
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омбуцманът на републиката винаги трябва да се обосновава.Като за начало,да го попитам аз,каква е разликата между Ропотамски и Петрички незаконни строежи.(давай бате)
6
1
 
14
 
! Отговори
Дрът комсомолець преди 13 години
На такива постове трябва да бъдат назначавани по-нормални люде!
5
1
 
21
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Как няма да се бутат бе кавали.Ако аз построя нещо незаконно ще ме разчекнат от плащане.Те *** винаги са бедстващи.Банките да им отпуснат кредити и да си купят жилища и които не връща бои и *** публично.Намерили са църква да се прекръстят.Скопяване му е цаката.