Учени от БАН се скараха заради анкета

Противници на допитването скочиха, че резултатите вредят на академията
21 ное 2010 18:02,
88
Учени от БАН се скараха заради анкета
Снимка: Булфото

Учени от БАН спориха днес пред репортери в Националния пресклуб на БТА по повод на анкета между 200 работещи в академията.

Анкетата е организирана "на доброволни начала", а не от социологическа агенция поради липса на средства по думите на инициаторите - Владимир Стойчев и Асен Димитров от Института за изследване на обществата и знанието.

Според тях хората се страхуват да отговарят на въпросите и искат анонимност.

Асен Димитров призова ръководството на БАН да поръча представително социологическо изследване по поставените проблеми.

Според 70,5 на сто от участниците в сондажа няма смисъл реформата в БАН да се прави преди приемането на новия закон за академията, 72,5 на сто смятат, че  реформата трябва да започне отгоре надолу - тоест от Централното управление на БАН (чието бързо реформиране според над 70 на сто от анкетираните е полезно  за БАН и ще доведе до големи финансови икономии).

От запитаните 41 на сто не подкрепят решението за сливане на институти от БАН, 78 на сто не мислят, че сливането и преименуването на институти ще доведе до интердисциплинарност на  изследванията. 

„Анкетата е манипулативна и непредставителна и вреди на академията в момент, когато тя е подложена на унищожителни атаки, подборът на участниците е тенденциозен и непълен, бяха категорични противници на изследването“.

Според тях сега най-важният въпрос е финансирането на БАН.

 "Винаги ще има недоволни - и аз имам доста възражения, но това не означава, че трябва да спрем реформата," посочи акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН.

"Моментът за анкетата е зле избран - искат да убият БАН, а вие сочите пъпка на челото й," допълни ученият. 

Още по темата

"Сондажът е правен през лятото, когато обстоятелствата бяха  други - предстоеше сливането на институти, а сега те вече са обединени и работят добре," каза социологът Румяна Стоилова.

Тя отбеляза, че е избрана за директор на Института за изследване на  обществата и знанието от работещите в него.

Според Стоилова важният въпрос сега е готово ли е правителството да финансира интегрирането на институти на БАН и висши училища, за което се говори, и в частност - консорциуми за научни изследвания, в които да участват учени от различни организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: БАН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
6
 
! Отговори
Контражур преди 13 години
А какъв е например "продуктът" създаден от родната милиция, на която бюджетът е 1 милиард+? Имат продукт в смешки, измислици, фантазии, ю-тюб клипчета, показващи насилие, липса на доказателствен материал по знакови дела, защото продуктивно не са в състояние да го набавят. А на тях им плащаме щедро и прещедро. Внасяме им и осигуровките и застраховките и порционите и ниските лихви по кредитите им+ заплатите.Обаче полицаите не са "***", а "създатели на добавена стойност".
84
1
 
8
 
! Отговори
ПОМИСЛЕТЕ преди 13 години
Виждам, че много хора се вълнуват от темата за БАН. Май се потвърждава тезта, че в България всеки от всичко разбира! Не е ли обаче безотговорно поведението на политиците? Не е ли отново популизъм? Не се ли казва, вижте как ще спесим на народа някакви си 20 млн., а не се мисли как да се използва науката да съвземане на икономиката. Ами дами и господа политици, поставете задачи на учените си хора, а не им казвайте, че не ви рябват!!
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Удряйте им кепенците на тези *** ,и стига сте ни занимавали с тях.Който от тях найстина има нещо общо с науката няма да остане на улицата.
82
0
 
9
 
! Отговори
"Напред, наукат преди 13 години
Българинът не уважава учения човек. Иска да му изучат чедото, но се присмива на "даскала". Миналото лято разглеждахме невероятния Перперикон, видяхме малка масичка и стол под едни дървета, и когато попитахме минаващ работник "Тук ли работи проф. Овчаров?", той отговори: "Ами, работи! НИЕ работим, а той тук пише."
81
8
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Като ги слушам, тия "учени", как единствено и само за пари вият безспир, а и като ги познавам от първа ръка що за стока са, мисля си, че тия нищо не може да ги оправи. Не стига, че повечето са комунисти и некадърници, синчета и дъщерички на тоя и оня, не стига, че са безумно мързеливи, ами са и невероятно нагли. Никой никакви пари не трябва да им дава. Така ще се изядат помежду си (почти буквално) и ще се съкратят зорлем. И без това, от тях файда няма и няма да има.
80
1
 
4
 
! Отговори
Това е въпросът преди 13 години
Истинските учени у нас не са чак толкова много, че да е невъзможно да им се осигури достойно заплащане и условия за работа и живот. Умовете на подобни хора не трябва да са ангажирани с това дали ще имат пари да си платят утре тока и парното; битът им трябва да е уреден, за да насочат усилията си в изследванията. Само че кой ще отдели истинските от фалшивите? И кога ще стане това?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оdi profanum vilgus, приятелю, но и си го обичам бай ***. Нека се облекчи. Наш си е в края на краищата, мил и роден.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
o sancta simplicitas!Най-тъжното е, че не можеш да се сърдиш на полюциите на половината от пишещите във форума телета.
77
1
 
5
 
! Отговори
Storm преди 13 години
Според мен трябва да има финансиране по проекти. Който работи и се развива, да получава пари. Който е хранил и поил комисиите да стане професор и лежи по цял ден да си търси друга работа.
76
0
 
9
 
! Отговори
Минаващ наблизо преди 13 години
Пак бъркаме плявата с житото! Имаме прекрасни учени, които биха били чест за всяка академия на науките по света. С оригинални идеи, блестящ ум и огромна трудоспособност. Имаме и тарикати, чийто принос е единствено умелото компилиране на части от трудове на утвърдени западни и руски учени / кой какъвто език е понаучил!/ и ловко маневриране и манипулиране на ръководството на института си. Не е трудно да се отсеят едните от другите и на тези, които наистина са "учени", да се осигурят средства.
75
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
КАТО ЧЕТА ТУК КАКВО ПИШЕ СЕ СЕЩАМ ЗА ОНЗИ СРЪБСКИ ВИЦ ".....ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗЯЕЦ ДА ЕБ... ВОЛК И ОН ДА СИ ТРАЕ...!?" КАКВА ПРОСТОТИЯ....!2 КАКЪВ НИХИЛИЗЪМ....!? ДАЛИ ТАЦИ ПРОСТОТИЯ РАЗБИРА КОЛКО ТРУДНО СЕ ПРАВЯТ НАТРУПВАНИЯТА В НАУЧНОТО И НАУЧНО-ПРИЛОЖНОТО ЗНАНИЕ....!? БОЖЕ КАКВО СТАВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА...!?
74
1
 
1
 
! Отговори
Drugomislesht преди 13 години
V BAN ot tova Zentralno rykovodstvo ne se izvyrshva reforma, zashtoto tam sa vsichki bivshi chengeta. Horata, koito rabotyat i sa prisnaty navyn, ne odobryavat deystviyata i reformata ot Zentralno upravlenie. Kakvo stana s atestaziyte, s koito ni izgubiha tolkova vreme? Nishto, zashtoto ne gi ustroyva istynata. Sramuvam se, che tezy akademizi vmesto da se otkagat ot ogromnite si pensiy, te podhvyrlyat na mladite po 100 lv., za da mogat oshte da stoyat i lapat ot BAN. Reformata trybva da se napravi ot priznaty ucheni izvynstranata, a ne tezy, koito Partyata gi e isprashtala navyn i vzaimno se podkrepyat i smyatat za "ucheni". V BAN direktor stava, koito slusha Zentralnoto rykovodstvo. Dokoga horata koito rabotyat shte bydat unigavani ot obshtestvoto, zaradi drugite?
73
11
 
6
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Тая пасмина червени *** от времето на Т.Живков трябва да се разбичка час по-скоро. Да им отнемат всички имоти и привилегии и огромни пенсии и др. аванти.СТИГА СА ДЕРИБЕЙСТВАЛИ НА ГЪРБА НА ИЗНЕМОГВАЩИЯ НАРОД !!!
72
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Сергей Игнатиевич, като отне част от годишната законна субсидия на БАН с мотивировката "науката да се прави в университетите", да те питаме: КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИ ЗА НАУКА И ЗАЩО НЕ СЕ ДАВАТ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ?!?! Или може би са въздадени под една или друга форма на точно определени (частни) университети..... Т.е., отново стигаме до соцмаксимата: "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека! Другарко, да кажа ли и името на човека? "
71
0
 
9
 
! Отговори
pssi преди 13 години
Ама че форум сте заформили - защитници на БАН срещу някакви циганизирани ***. Предлагам първите да не си губят времето (и нервите)
70
8
 
4
 
! Отговори
Ганьо Голия преди 13 години
Не знаех, че и аз съм хрантутил "учени" които работят върху "обследването на обществата и знанието"! Вън некадърниците от така наречения БАН - хранилка на одъртяли ***! Които са кадърни да отиват в университетите - да учат нашата младеж. На тях не ми се свиди да плащам!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съкращаване на непродуктивния персонал. Сега. Увеличаване на заплатите за сметка на съкратените. Сега.Ако от 10 000 човека в БАН се оставят реално правещите нещо(едва ли повече от 30%) заплатите на реално правещите могат да скочат 3 пъти и да са още по-продуктивни и доволни, че правят нещо, което се оценява подобаващо.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
gospodine ....v ban niama vuzrajdane ....ima regresia ....starcho e ...
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1.BAN kato maisto za osuchetsviavane na nauchni izsledvania otdavne ne sustestvuva..2.Akedimicite Clen korovete prof ext ....sa grupa individi koito niama nishto obsto s ideata za nauchni izsledvania ..3. zvaniata v BAN sa kato voenizirani ..4. taka narechenite prinosi teoretichni i edva li ne praktichni ....smechno e da se komentira5. sistemata na BAN e da se otchitat neshta napraveni V evropa USA ext6. atmosfera za izvurchvane na nauchni izsledvania v BAN ......niama
66
0
 
16
 
! Отговори
банец преди 13 години
Вън търговците от храма на науката!С реформата която имитират че правят, искат само да се закрепят и да останат да разпределят средствата отпуснати за академията. И да отделят най-вече за себе си!