Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН

Около 1500 учени протестираха пред парламента
Обновена: 10 ное 2010 15:18 | 10 ное 2010 12:50,
327
Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН
Снимка: Булфото

Стотици учени от БАН отново се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за повече средства.

"Бюджетът, който е определен за БАН за 2011 г., е гавра с науката в България. Това е финансово задушаване, и то умишлено, на една от най-добрите научни организации у нас", каза председателят на академията акад. Никола Съботинов.

Учените настояват за бюджет от 111 млн. лева за следващата година, както и за възстановяване на съкратените 10 млн. лева от бюджета на академията за тази година, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.

"БАН винаги е била стожер на българщината и всички разумни държавници са й помагали. Учените трябва да бъдат защитавани и поддържани, а не да протестират", подчерта акад. Съботинов.

"Всички наши колеги по света са учудени от това, което става в България, каза още председателят на академията. Не трябва да допускаме ликвидирането и унищожаването на БАН, това е национална ценност и гордост за България" категоричен беше той.

Още по темата

"Искаме си заплатите, парите за парно, ток и инфраструктура", обяви на свой ред проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН по химическите науки.

По думите му нито едно от обещанията на правителството на ГЕРБ не е изпълнено до момента.

Учените отново се възмутиха, че през тази година парите за БАН са били орязани от 84 млн. лева до "срамните" 59 милиона.

"Заплатите на служителите в академията са паднали с 30%. Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв. 

Възнагражденията на младите учени пък са намалели от 380-450 лв. на 200 лв. Колкото и да сме образовани, още не сме открили начин да живеем, без да се храним.

Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН.

"Donations – one way ticket for Djankov", "Money+Djankov= total system failure", "Народността угасва, където знанието линей", "Създаваме апаратури космически за заплати трагикомически" и "Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха", бяха само някои от надписите на плакатите на протестиращите.

"$250 млн. за Дянков камък" пишеше над снимка на сградата на БАН, придружена с цитата от интервю на Симеон Дянков, дадено още преди да стане министър – през декември 2008 г.

В него Дянков предлага вариант за реформа, като се затворят повечето лаборатории и научни центрове в БАН и на тяхно място се учреди фонд "Наука".

Учените заплашиха, че ще заведат граждански иск срещу правителството за нарушаване на основни конституционни права, каквото е правото на труд. Искът щял да е за 60 милиона лева.

Протесното шествие завърши пред Министерския съвет, където учените скандираха "Оставка" под прозорците на премиера Бойко Борисов. И този път обаче той не ги прие.

Образователният министър Сергей Игнатов, за чиято оставка и тази на Дянков те настояват, ги увери, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов обеща да съдейства и за лична среща с Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: протестбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
1
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 13 години
Навремето нервирахте хората с вашата Непродуктивност,поне Т.Живков ви накара да правите домашни Консерви за Космонавтите .
272
2
 
2
 
! Отговори
Някой от БАН преди 13 години
Не мога да разбера продажните журналисти , за какви учени става дума на протеста , че повече от половината хора там са от администрацията и обслужващия персонал между другото да издам вътрешна информация от БАН учени -3000, администрация и дреги непотребни и неясни - почти 5000 за каква научна институция става дума тук защо българските данъкоплатци ще плащат заплати на администрация , чистачки - в БАН е голяма мръсотия, разни неясни субекти
271
0
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Колко се радвам, че навремето не започнах в БАН, сега щях да съм я докарал до просешка тояга...
270
1
 
4
 
! Отговори
Bibo & Cwcko sa преди 13 години
Nai glupavoto koeto edno pravitelswo moje samo da si napravi e da se zaryfa s naukarite, daskalite i lekarite.raznite tam policeiski i miniorski demonstracii sa kior fishek.da ti dojdat 1500 dushi i da iskat da razgovariat s Bibo dylgoto 4orap4e, a to da si igrae s CEcko na myjki doktor kogato Swycko e Fizvyznik, ta si4kata Pena vtasala i kandisala.
269
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
golu turkofilsko-mangalskata sgan gerb!
268
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки казва "в БАН се прави наука"ами дайте да я видим тази наука, дето я правят в БАНнякое значимо откритие, което да разтърси света, някой нобелов лауреат....няма такива
267
10
 
5
 
! Отговори
минувач преди 13 години
Държавите по света имат наука , ние имаме БАН
266
1
 
7
 
! Отговори
а вие ? преди 13 години
Българите все гледат какво другите правят,ами вижте себе си кажете вие които обвинявате какво сте направили.И не ми говорете в личния живот всеки е постигнал нещо в собствения си .
265
0
 
9
 
! Отговори
smoke преди 13 години
Някои хора откраднаха много повече от тези 111 мил.лева.Но простия българин му замазват очите с тия от БАН и си мисли че с тези 111мил. ще оправи държавата .НИЩО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ докато не спрат да крадат или поне по малко го правят,за това сме на това положение от далавери корупции и т.н.
264
9
 
4
 
! Отговори
Симо Симов преди 13 години
Прави ми впечатление, че нито един учен от БАН не казва досега какво е изобретил.всички само едно знаят: "дайте ни пари"пари се дават срещу свършена работа, просто така пари не се дават.
263
2
 
15
 
! Отговори
Щом ви харесва... преди 13 години
Чета безброй тъпотии, написани от неуки, невежи, прости и комплексирани хорица. Скъпи мои, след като не можахте да разберете, че "в началото бе мисъл", пригответе се за най-лошото - подмандатна територия, наречена за удобство "България"- място, населено с сутеньори, ***, чистачи, мутри, пласьори на дрога, кашонари, просяци, хитърчовци на дребно и т.н. Къде другаде в България прозорците светят през нощта, в събота и неделя, къде някой работи за без пари? Щом ви харесва, плюйте наздраве!
262
4
 
2
 
! Отговори
простия преди 13 години
Уж са учени а са глупави.Ето как седят нещата пари няма за здраве хора умират какво остава за друго.Проблема на Бойко Борисов е, че трябваше да тегли заем от МВФ и да се изплати към всички, вярно еврото нямаше да го приемем близките 5 години но поне няма хората да мизерстват.
261
7
 
3
 
! Отговори
от БАН преди 13 години
Ценралното ръководство на БАН и по места в институтите да се обследва за кражби на държавна субсидия и държавни имоти , предоставени на БАН. Начело с председателчето - с бързи крачки към пандиза
260
7
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Не Дянков реже заплатите на учение, а ръководството на БАН. Защото не желае да си прочисти редиците от черните овце, които точат праите на БАН. Държат си приятелчетата на заплати, ползват помещенията за частните си фирми и насъскват младите учени да протестират.
259
2
 
1
 
! Отговори
Ivan ot ban преди 13 години
Tiq ucheni da izchislqt kak sa davali pomeshteniq po 6 000m2 za stotinki i po kolko Sabotinov za tiq dalaveri im dulji. Inache zakrivane
258
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами от 60 години насам лъжем държавата ,че работим,тя ни лъже че ни плаща,но когато нещата излязоха на светло,май всички останаха излъгани,а някои изръгани даже ...
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега ви е смешно, но утре ако опре до вашата организация или фирма, едва ли ще ви е толкова смешно. Нищо, нека за пореден път сме Българи и да свършим работата по български. После що имало 16% емигранти.
256
5
 
8
 
! Отговори
коко преди 13 години
хииииаххххииии....В БАН се провеждат ежедневно научни експерименти състоящи се от смесването на гореща вода със зърна мляно препечено кафе, захар и сметана на прах...И цигара
255
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БАН се провеждат ежедневно научни експерименти състоящи се от смесването на гореща вода със зърна мляно препечено кафе, захар и сметана на прах.
254
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАН..българска академия на неуките