Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера?

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения на четиримата лекари
Обновена: 6 дек 2010 10:30 | 6 дек 2010 10:30,
421
Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера?
Снимка: Булфото

Общинският съвет в Горна Оряховица ще решава дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров.

Очаква се и прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари, които преди седмица бяха арестувани по подозрение за умишлено убийство на новородено, а по-късно бяха освободени.

На 28 ноември 17-годишната Боряна е приета в болницата и ражда бебе, за което лекарите съобщават, че е мъртвородено.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четиримата лекари, които се обявиха срещу полицейския тормоз и бяха подкрепени от лекарската гилдия.

Заради обществения натиск прокуратурата във Велико Търново разсекрети записи от специални разузнавателни средства, които показват, че новороденото е било живо 24 часа след раждането. 

„Нека да престанем да говорим за раждане, защото си има медицински критерии, по които една бременност се води като раждане или като абортен плод. Това е важно, защото в публичното пространство не престава да се говори за раждане“, коментира пред БНТ д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) .

Според него, ако раждането е било станало в специализирана клиника и детето веднага бъде поето от специалисти и бъде приложена цялата терапевтична гама от лекарства, е могло да бъде спасено. Това е възможно в Северна България само в университетската болница в Плевен и във Варна, подчерта Ленков.

Още по темата

„Не са "спали" лекарите. Ето връзката с делегираните бюджети, които се отпускат на една болница от ръководството на НЗОК, ето резултата“, категоричен бе Ленков.

„Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера, кой нормален човек би направил това“, попита главният секретар на БЛС.

„Господин министърът на вътрешните работи ще си подаде ли оставката за уронване на престижа на българските лекари и конкретно на тези лекари от Горна Оряховица, ако се окаже, че не са могли да направят нищо повече“, попита още Ленков.

„Могло ли е тези хора да бъдат извикани с документи, където да им бъдат предявени обвиненията, или трябваше да нахлуват БОП-аджии посред бял ден с оръжие, сякаш става дума за организирана въоръжена престъпна група.

Защо тези лекари трябваше да бъдат задържани за 72 часа, като че ли са някакви убийци“, коментира докторът и допълни, че това са уважавани граждани на цял град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
3
 
4
 
! Отговори
Безконтролни преди 13 години
шефът на лекарския съюз подкокоросваше докторите да си правят всичко безнаказано по БТВ, чакал експертизата. Да но тази експертиза се прави от гарван гарвану око не вади. А и се закани на лекарка, направила експертиза, уличаваща благоевградските лекари, като щяла да види тя, това било престъпление. Да но нея никой още не я съди. Нека се прегледат хората, на които са отчетини хиляди измислени операции за източване на здравната каса. Колко ли само са разрязани и зашити. Много престъпления има.
382
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе то имаше и други новини в казаното по битиви от Миланов, които случайно ви убягват. Като например, че две годин няма лекар със спрени лекарски права. През това време имаше хванати за подкуп, осъдени за подкуп, куп скандални лекарски грешки. Също така той се възмути че за 50 лева подкупи са заключвани лекари. В МВР и за 20 са заключвани и всяка година са уволнявани не по-малко от 50 полицая. И правилно. Но явно лекарите срам и контрол не им трябва.
381
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И никак не ти стига до акъла, че извадени от контекста твои реплики могат да се използват доста умело, за да те дискредитират. А, не, ти винаги говориш по телефона като английски лорд, винаги в Интернет си служиш с брилянтен книжовен език! И никоя твоя реплика не може да има друг смисъл освен този, който ти влагаш в нея! "Народ, който жертва свободата си, за да получи сигурност, ще загуби и двете." - Бенджамин Франклин
380
0
 
0
 
! Отговори
Законът преди 13 години
ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВАЧл. 32. Резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления при условията и по реда, посочени в закона.Чл. 33. Лицата, на които са станали известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват.Чл. 34ж. 5. (2) При наличие на данни за неправомерно използване и прилагане на специални разузнавателни средства, съответно съхраняване или унищожаване на придобитата чрез тях информация, комисията по чл. 34б сезира органите на прокуратуратаЧл. 34б. (1) Народното събрание чрез комисия, определена с правилника за организацията и дейността му, осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, съхраняването и унищожаването на получената чрез тях информация, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства.
379
3
 
6
 
! Отговори
stasyli преди 13 години
Спомняте ли си как преди няколко години всички защитиха лекарите в Либия. Как тогава при много по-неясни докозотелства за невинността им застанахме зад тях. След това събирахме помощи и ги направихме национални герои. А сега какво бихме направили за тези хора, зад чието обвинение, и за простия народ, прозират политически интереси. Те имат нужда единствено от нашата подкрепа и от нас зависи да недопускаме да станат жертва но системата и да отидат на съд като престъпници. Помислете...
378
4
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Аз искам да се подслушва!Когато съм с чиста съвест,това не ми пречи!С подслушване могат да бъдат разкрити или още по-хубавото предотвратени терористични актове,разни други злоупотреби,измами по интернет и изнасилвания,подвеждане към проституция и много други!От подслушване се страхуват само гузните хора!
377
0
 
5
 
! Отговори
hitzkov преди 13 години
Всички пишат за подслушани разговори но, никой не казва къде са резултатите от медицинската експертиза?Направена ли е аутопсия?Само тези резултати могат да обвинят или оправдаят докторите!
376
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
napalno sam saglasen s gurbet4ia.az sa6to mislq 4e bremennosta e nejelana i prosto e naglaseno vsi4ko 4e tq da abortira i da mahnat ploda.za6to semeistvoto na Borqna se krie???za6to te ne obvinqvat lekarite???ako tova se slu4i na men,az nqma da se kriq az 6te gi sadq.moje bi gi e strah da ne izleze cqlata istina naqve.4e vsi4ko tova e manipulirano ot tqh.4e te sa iskali tozi abort i sa go postignali.
375
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
391, ti napisa edin dobyr post. i Boiko go iznudvat-ama toi se strahuva da izrita parazitite ot GERB i zatowa sme tozi hal
374
3
 
2
 
! Отговори
revlio преди 13 години
до гурбетчия .. а моята хипотеза е че милиционерите разбраха не разбраха арестуваха да се плашат всички доктори. представям си само как са скочили без да разсъждават върху случая и как управляващите прегърнаха новия скандал за да замажат предишните манипулацията си е на лице наи ме кефят тия дето казват аз искам да се подслушва
373
1
 
1
 
! Отговори
mmm преди 13 години
ami sega za6to ne gi napravite i geroi teq prosti lekari
372
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
под 18 не може да направи аборт без съгласието на родител, поне не законно. Не, че това я оправдава, де.
371
5
 
5
 
! Отговори
spartak преди 13 години
Фатална грешка точно когато ги подслушват. Но май вече подслушват всички. Тези лекари не са убиици каквито ги изкарват.
370
3
 
13
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Кой знае? Може 17 годишната да е щерка на някой познат на лекарите ,бременността да е била нежелана,а аборт невъзможен,поради това,че девойчето не е раждало и има риск след аборта да не може никога да забременее и всичко това да е предварително подготвено!Разбира се това е само моя хипотеза,не е хубаво да се винят лекарите без доказателства.Дано експертите да са обективни !
369
0
 
7
 
! Отговори
АС преди 13 години
И на пук на доктора взел че възкръснал като Лазар ! Този Лазаров би трябвало да си скъса дипломата !
368
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има добри и некадърни лекари, но почти всички са корумпирани
367
0
 
0
 
! Отговори
запалката преди 13 години
аз съм до теб
366
10
 
6
 
! Отговори
Писна ми преди 13 години
Ей писна ми от всичко , най вече от шестака Цецо , писна ми да му слушам глупостите ,и да вярвам , че ще дойде този час , когато нормален министър ще имам и аз !
365
2
 
8
 
! Отговори
Живял, видял, патил преди 13 години
Нека спокойно да изчакаме експертизата. Може би е разумно да се зачете мнението, че е по-добре да бъде направена от чуждестранни специалисти, та народът да миряса. Редно е с твърда ръка да се вземат и други мерки - вчерашни пикли да не подхвърлят на произвола на съдбата децата,с които забременяват ей така,на шега! Като е знаела,че й е насрано дупето, да е поговорила човешки с някой лекар,да е обяснила, че желае дискретност - щяла е да получи полезни съвети.А сега?Тя оплесква нещата,после олеле!
364
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Clearly "387", моето уважение към вас и най-искрено възхищение от последователността и упоритостта Ви! Има трезвомислещи, които четат аргументите Ви и после разсъждават. Всички вярваме, че истината ще бъде установена, но дано бъде и РАЗЯСНЕНА на език, достъпен за всички. Хората са изнервени, но логичните аргументи рано или късно ще достигнат до съзнанието им.