Откъде накъде е казал, че е умряло, като то не е умряло?

Ужасяващи СРС-та излязоха наяве по скандала с родилката
Обновена: 3 дек 2010 14:35 | 3 дек 2010 13:37,
959
Откъде накъде е казал, че е умряло, като то не е умряло?
Снимка: Булфото

"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло. Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?"

Това е само част от разговорите между лекарите в болницата в Горна Оряховица при израждането на бебето на 17-годишната родилка.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четирима лекари заради подозрения, че са умъртвили преждевременно роденото бебе.

Да мятам ли бебето?
Според докторите не става въпрос за раждане, а за аборт. Те били направили всичко възможно, но плодът, който е бил във 21-ва гестационна седмица и с тегло 600 грама, е бил нежизнеспособен.

Скандални разкрития за вината на арестуваните в Горна Оряховица  лекари направи обаче Окръжната прокуратура във Велико Търново на извънреден брифинг днес.

Пред журналистите беше представен декласифициран запис с телефонни разговори, водени от директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров, направен със специални разузнавателни средства, от които става ясно, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа и че за неговия живот не са положени никакви усилия от персонала на родилното отделение.

"Това дете стои живо. Те ще кажат: вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе, човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", цитира разговорите вътрешният министър пред депутатите.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", коментира Цветанов скандалния случай.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Още по темата

Прокурорът по случая – Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15,00 часа в горнооряховската болница.

Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо.

Първият разговор е проведен в 14,44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонатолог. 

"Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим", казва директорът на болницата.

От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15,24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници, и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. 

Мъжът пита д-р Кожухаров "дали да мята детето".

От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16,10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето вече е при Андрей Баташов.

Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци.

А д-р Кожухаров заявява: "Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


959
Още по темата: новородено
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
906
0
 
1
 
! Отговори
vanq преди 13 години
tova sa ***
905
0
 
0
 
! Отговори
T преди 13 години
Ако същото се случи със чисто българско дете,няма да му се обърне внимание,но щом е ***!Нали това са казали евреите,българите и всички други европейски нации да се смесят и да станат лесни за експлоатиране!Хора,съвземете се,проумейте истината!
904
0
 
1
 
! Отговори
nepoznata преди 13 години
trqbva da badat ysadeni doktorite. prednata sedmitsa predi da rodi Borqna ,rajda dryga jena koqto detetoi sa6to ymira.Kak stava taka. Nee normalno tova.Deteto na y4eni4kata e rodeno jivo sas 710 i v normalni razmeri.Za kakvi aborti govorqt. Zas6to pravqt pregledi na momi4eto v Sofiq.Za6to iskate da potylite jivata istina. Zas6to nee registrirano bebeto v knigite v bolnitsata.Kolko vaprosi ima bez otgovor.Nekadarni doktori.Kak gi sabraxa vsi4kite v Gorna.Neka da ima pravosadie.
903
0
 
3
 
! Отговори
dR.mENGELE преди 13 години
НА ВИНОВНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ ПРАВАТА ЗА ДА НЕ ПРАКРИКУВАТ ВЕЧЕ НИКОГА ПРОФЕСИЯТА СИ . И ЗАТВОР 10-15 г. ТАЗИ ЕКСПЕРТИЗА 5-ТА ЛЕКАРИТЕ СЕ ПАЗЯТ ВЗАИМНО . ДА СТЕ ЧУЛИ СЛЕД ЛЕКАРСКА ГРЕШКА НЯКОИ ДОКТОР ДА Е НАКАЗАН ВИНАГИ СЕ ИЗКАРВАТ НЕВИННИ . КАСАПИ С ДИПЛОМИ !!!
902
0
 
0
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
пребий жена си
901
0
 
2
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
я си пускай сръбското и наливай шльоковицата булгаристанецо, а и да не забравя, брей и жена си след това
900
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"като му дойде времето", след 800 дни ли :))))))))
899
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всички доктори дето са замесени в този инцидент им пожелавам от сърце ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН ДА ОТИДАТ ПРИ БЕБЕТО КОЕТО СЕ ИЗРОДИЛИ! ГАДНИ, ДОЛНИ, МАЗНИ И МРЪСНИ ИЗВЕРГИ!!! за жалост в БГ повечето лекари са същата стока, свестните пред които трябва да се преклоним са кът!
898
1
 
1
 
! Отговори
Георгиев преди 13 години
Не си добре със здравето, не пропускай да си вземаш хапчетата, които са ти предписали от психото. Едва ли си гласувал за Цветанов, защо не можеш да разбереш,че Цветанов не ги вкарва във затвора,даже и такива като теб. Никой не е заграбил 2 милиарда от НЗОК, парите са в консулидирания държавен бюджет, и като му дойде времето, ще се използват. Глупаците политизират един факт, които не могат да разберат-родило се е живо дете, не са оказани грижи, и след това да говорим за нежизнеспособен плод,
897
0
 
3
 
! Отговори
gg преди 13 години
Прокурорът по случая Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15,00 часа в горнооряховската болница.Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо
896
0
 
0
 
! Отговори
..ИМА 924.... преди 13 години
...ТИ ,КРИЕШ ЛИ НЕЩО....??!
895
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Извинете във всички клиники ли има нон-стоп подслушвателни устройства?
894
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели, "Пари без реформа не се дават"..., защото дори и 50% от бюджета да се отделят за здраве, пак няма да ни лекуват като хора..., заради липсата на истински: - Личен граждански контрол...! За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е следната реформа направена с ПАРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА НА ЗДРАВНАТА КАСА:1. Лична, Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка.2. Допълнителното здравно осигуряване, чрез Лична здравна застраховка...!3. Вноските за здраве Трябва...!, да се правят в Строго съответствие с Конституцията! Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.Въпроса е - по колко да се внася, а правилния отговор е:1. След като Конституцията не уточнява, кой вносител по колко да внася, задължението на гражданина, работодателя и държавата е Равно и примерно 12% от л.доход, на всеки отделен гражданин.2. Размера на вноските на тримата съвносители зависи от дохода на гражданина - примерно 4% от личните му доходи от труд;3. За приходите от доходоносна собственост на гражданина, от дивиденти и дължимите по конституция от държавата обезщетения и социални помощи, вноските на Гражданина и Държавата, също да са по 4% от тези доходи;4. Чл.60 от Конституцията не предвижда таван на данъците и таксите на гражданите, следователно не може да има такъв за здравните вноски...5. Заради Конституционното зъдължение на Държавата към социално слабите, инвалидите и децата, вноската да е в размер на 4%, от помощите, пенсиите и детските при това, но по Конституция платена изцяло от... Държавата!6. При смърт, остатъка от вноската на гражданина в Личната му здравна сметка, да се наследява, а вноските на държавата и работодателя, да се изразходват като средства за здравна солидарностОт ГЕРБ да не се правят на "комунисти", а като Либерали да спазват Конституцията!
893
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
vledenjva6ti du6ata sereseta.predlojenia za davene v kofa.hvarljne i vadene ot frizer.i za6to za B-ga ne sa izvikali neonatanolog,kato sa vidjli 4e ploda ivee be4e 24 4asa.na4ina po koito govorjt za bebeto me ujasjva.
892
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
21 - ва гестационна седмица 21/4 прави 5,25 месеца
891
1
 
1
 
! Отговори
р преди 13 години
че умре та
890
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
21 седмица- това прави 5ти към 6ти месец... бебета, родени в седми месец, понякога едва оцеляват. Не мога да си представя как бебето е било живо и е имало реални шансове в такъв случай...Въобще нямам намерение да защитавам лекарите, но цялата тази работа звучи странно.И самите СРС-та звучат несвързани; изреченията, които са цитирани са недовършени..защо ли си мисля, че журналистите пак са спомогнали за нещо..като че ли са извадени от контекст така, че да въздействат.никога няма и да се разбере
889
11
 
1
 
! Отговори
kobi преди 13 години
ave kakto komentirah i dr. nqma ko da sporim - v zatvora i tolkoz !!!
888
12
 
2
 
! Отговори
4udo преди 13 години
Разстрел!
887
0
 
4
 
! Отговори
scarlet преди 13 години
Dobre e,4e vse pak ima intelegentni hora kato 4oveka pisal tozi komentar..Izcialo se prisaedinqvam kam vsi4ko kazano ot g-na/g-jata..Semeistvoto mi e jertva na MILICIONER6TINATA,6te doide vreme i glasnost 6te dam,S mrasotiqta v koqto ni potapqt se opitvat da ni zali4at kato normalno razsajdava6ti li4nosti..A na tezi,koito tolkova se radvat na tozi tip 'upravlenie' DA NE SKA4AT TOLKOVA,4E I TQHNIQT RED 6TE DOIDE..NE RAZBRAHTE,4E V TOZI JIVOT ZLOBATA I LO6OTIQTA SE VRA6TAT KATO BUMERANG OBRATNO