Проектът за спецсъда влиза в парламента

Иванка Иванова: рисковете пред спецмагистратурата са твърде много
Обновена: 18 окт 2010 11:49 | 23 юли 2010 10:27,
26
Проектът за спецсъда влиза в парламента
Снимка: БГНЕС

Проектът за създаването на специализирания съд влиза в парламента. Днес комисията по правни въпроси ще обсъди на първо четене промените в НПК, с които се създава специализираната структура.

Предвижда се в бъдещия съд да се гледат делата срещу депутати, членове на правителството, магистрати, кметове и ръководители на държавни агенции.

В съда ще се водят процесите за престъпления със средства от ЕС, делата за организирана престъпност, пране на пари, трафик на хора и отвличания.

Заседанията по дадено дело ще са непрекъснати, свидетелите и страните в процеса ще са длъжни да се явяват на заседанията независимо от призоваването им пред други съдилища.

Специализираният наказателен съд ще има 15 дни след последното заседание, за да обяви присъдата заедно с мотивите към решението си.

По делата няма да се приемат граждански искове, т.е. ако някой иска да се конституира като граждански ищец по дело, попаднало в спецсъда, ще трябва да изчака решението на магистратите и тогава да заведе отделно дело в друг съд.

Още по темата

Новата структура ще има две инстанции, а обжалването на делата, решени от Апелативния специализиран съд, ще става пред Върховния касационен съд.

Очакванията са специализираният наказателен съд да гледа около 250-300 дела годишно, а в него да работят близо 60 магистрати.

По-рано днес ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова коментира по БНТ, че рисковете пред създаването на новата структура са многобройни и нито един от тях не е обсъден в мотивите, с които законопроектът се внася в НС.

По думите й "105 души са произвели няма и 5 страници мотиви по въпроса за специализирания съд след дълги обсъждания", които би трябвало да кажат какви резултати се очакват и какви рискове има при изпълнението му.

"За мен това е неубедително", допълни Иванова. Според нея със спецмагистратурата се създава паралелно правосъдие.

"Това е съд за различни от обикновените хора. За нас е един съд, а за по-висшестоящите – този", заяви тя. По думите й с новата структура вместо да се подобри съдебната система, тя се разраства.

Според Иванка Иванова първото, което трябва да се направи, е да започнат да бъдат наказвани престъпленията срещу самото правосъдие и когато някой има данни за корумпиран съдия, не да ги дава на Висшия съдебен съвет, а да повдига обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do22 ne se radvay ,zastoto proekta tryabva da vleze i viv venecianskata komisiya i te ot tam ste go virnat ,taka ce radostati ste bide kratka , zastoto takiva sidilista nyama nikide po sveta, fizkulturnika i b oko iskat da se pravyat na vajni no ES ste gi otreje.
23
1
 
2
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
Жорж,ще ти продължа разсъжденията. Важните дела и корумпирани хора с иму-нитет ги разглежда СГС, а апелациите - САС.Техният състав се определя обаче от ВСС. Така че, за да може да се осъдят важните престъпници и тези с тежки престъпления, а не да се пускат на свобода срещу финикийски знаци,съдиите в тези съдилища трябва да бъдат ОК, а не послушковци. Затова първо трябва да се бръкне в гнездото на осите ВСС.
22
2
 
2
 
! Отговори
George преди 13 години
Заради един инфантилен ВСС, в който господствуват съдии,назначени и станали маши на Тройната коалиция,се налага да се прави спецсъд!И накрая какво - чле-новете на спецсъда ще се определят от ВСС! Дрън-дрън, та пляс!Бориш се с/у Съ-дебния съвет,който ти пречи по всякакви поводи и с всички сили, а приемаш той да ти бъде кадровик.Много по-лесно беше ВСС да се бламира и да се назначи нов от експерти,които да не са зависими от БСП,ДПС,НДСВ.Обърнете внимание кой защитава с всички сили ВСС - ами БСП!
21
1
 
5
 
! Отговори
do krass BG преди 13 години
:Сега сам истински щастлив:-хмм,и неграмотен...
20
7
 
5
 
! Отговори
krass BG преди 13 години
Е сега вече с червените ще се приключи за винаги.До година-две ще са само спомен.Сега сам истински щастлив.Да живее България.
19
3
 
7
 
! Отговори
@ преди 13 години
Комунистите навремето като са дошли на власт са избили всички интелектуалци, учители, учени, писатели, лекари, царски офицери и т.н. за да останат само прости хора и да не им се бъркат в работите. Виждате ли аналогията?
18
4
 
5
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Когато искаш и си мотивиран да направиш нещо ти го правиш. Когато не искаш, не можеш или не знаш как да го направиш ти си търсиш оправдания, че ти пречи това и онова. След като до момента няма осъден (а има купища оправдани) значи Тиквата не иска, не може и не знае какво да направи. А дълбоки философски опрадвания за несвършеното винаги може да се намерят - пречи ти това и онова, международното положение в краен случай космическите изригвания.
17
4
 
7
 
! Отговори
18 преди 13 години
Абе те каквото искат ще си го постигнат :). За пред електората се отчита дейност, че щели да осъдят всички бандити. А реално ще стане друго. Ще си направят спец съд, ще почнат едни процеси - бедна ти е фантазията. После естествено тоя съд ще бъде обявен за противоконституционен и всички присъди хоп - отменени. Ама наред с това ще се отменят и един куп доказателства (всички, които могат да се съберат само еднократно). В резултат като тези дела бъдат гледани от обикновени съдилища закономерно обвиняемите ще бъдат оправдани, поради липса на доказателства. Е Тиквата ще излезе и ще даде една пресконференция, че му е виновен Конституционния съд, Господ, ЕС и за който още се сетиш. Че той е проявил желязната воля да се справи с проблема, ама му пречат и т.н. А всички т.н. крадливи и корумпирани типчеща ще си имат опрадвателни присъди и ще си харчат законно и необезпокоявано откраднатото, защото за едно и също нещо не може да те съдят два пъти.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако закона е калпав защо трябва да се прави друг съд ? Нали и той ще съди по калпавия закон ? Защо не направят нови закони ,каквито на тях им се искат ? Извод: някой иска по някакъв начин да заобиколи нещо ! --- дали .обаче ще може да го направи ,едвали някой ще ги остави ,най-вероятно всичко ще стига до европейски съдилища и т,н.т, -- преди арестите се искат доказателства и то не анонимни ,ако трябва да направят програми за защита на свидетелите или някакви парични суми за свидетелстване ,,
15
6
 
4
 
! Отговори
az преди 13 години
Ох на гербав акъл не може да даваш. Странно защо са всички тези спорове и полемики. Че идеята на Тиквата и Ко е пълна глупост (като всички до сега) е ясно. Първо милиционерите от ГРОБ не са открили топлата вода. Такъв съд беше създаден в Словакия. Резултатът - година по-късно е обявен за противоконституционен. Още една година по-късно се бистрят последиците от това. Всички решения на този съд са незаконни и ще бъдат отменени. Краен резултат - сериозно забавяне на правораздаването.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Създаването на специализирани съдилища противоречи на Конституцията ни и на основните човешки права.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По същата логика може да поискаш ,,Полицеиско положение,, излизате и казвате не можем да се справим с престъпността и искаме извънредни пълномощия трибунали и т,н,т, --- само че изведнъж ще ви спрат всичко от Европа, ще може да комуникирате само с Ким Чен Ир и много бързо ще сдадете власта,така че много внимателно с всичко извънредно, за да няма кво да правим сега?
12
4
 
9
 
! Отговори
Колт преди 13 години
А какво правим като този съд го обявят за противоконституционен? Кой ще поеме отговорността за протаканите дела и евентуално анулираните присъди? Всъщност защо никой от партията на Тиквата не излезе да каже - идеята и предложението са мой? Маргарита Попова вече изказа позиция, че е против. Значи предложението не е от министерство на правосъдието. Явно е от хората на Цецко Пъпеша
11
2
 
3
 
! Отговори
Аквилан преди 13 години
Е толкова ли е трудно да схванеш какво им е? Не работят и бойкотират, щото системата им е ок. Нищо, че нама наказани, те си лапат и тъпчат джобове. Искат да запазят статуквото и да продължат с мародерствата си срещу България. Би трябвало извънредно законодателство, което да уволни всички съдии и да бъдат назначени току що завършили прависти плюс жури от граждани, като в Щатите. Тогава да видим как дъждъг е измил стотици тонове захар и те изчезнали и как убиици са невинни и много други
10
5
 
8
 
! Отговори
kk преди 13 години
"Трибуналът" на Цецо и Боко да бъде сиституиран в Банкя, и делата му да се гледат при "закрити" врати,с цел запазване "класифицираната информация" съдържаща се във всички тях!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Петре защо не каза ,,Четете,, а употреби думата ,, СЛЕДЕТЕ,, а ???
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То има един показателен случаи с един господин на който името било Гилотен.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да изпратите още сега хора да се учат на изтръгване на признания от Инквизицията ,доколкото знам там няма случай някой да не си е изпял и майчиното мляко,,,
6
10
 
17
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 13 години
СЛЕДЕТЕ КОИ ПИСКАТ СРЕЩУ НОВИЯ СЪД ! ТЕЗИ ХОРА ИМАТ ИЗГОДА ОТ НАСТОЯЩЕТО СТАТУКВО - ДЕЛАТА ДА СЕ ВЛАЧАТ С ГОДИНИ И ДА СЕ ЗАБАТАЧВАТ И ДА НЯМА НАКАЗУЕМОСТ.
5
8
 
9
 
! Отговори
тома неверни преди 13 години
не схванах-на обикновенните съдилища,кво им е.ако са корумпирани,да се подменят.ако законите им пречат да работят успешно,да се промемят.не е нужен специализиран трибунал,тои ще изпълнява политически поръчки-днас на ГЕРБ,утре следващите управляващи,ще подменят тези удобни магистрати,с техни .ще се започне едно ореваване за погазване на демокрация,чов. права,писма до страсбург-да сте участвали вече в такъв цирк???