Референдум – шоу made in НС

НС така и не обсъди аргументите "за" и "против" Турция в ЕС
Обновена: 20 окт 2010 13:37 | 20 окт 2010 13:19,
92
Референдум – шоу made in НС
Снимка: БГНЕС

Повече от два часа парламентът обсъжда кой да провери дали подписката на инициативния комитет на ВМРО за референдума за присъединяването на Турция към Европейския съюз е автентична. 

Проблемът, според председателя на НС Цецка Цачева, е в това, че законът за допитване до народа, който предишният парламент прие в края на мандата си, не задължава дирекция ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да проверява подписката. 

Цецка Цачева дори издаде личен разговор с депутата от „Коалиция за България” Янаки Стоилов, който й споделил, че тройната коалиция е приела закона след 2 години отлежаване с убеждението, че няма да го прилага.

Мая Манолова от левицата обаче подчерта, че според закона за референдумите ангажимент за проверка на достоверността на подписката има председателят Цецка Цачева. 

Така или иначе 3 месеца след внасянето на 330 000 подписа в Народното събрание те не са проверени от ГРАО.

„Каква комуникация може да си води парламентът с една дирекция в едно министерство, че за 3 месеца да не може да се провери подписката. Смешно е това да са аргументите. Тук трябва да има дебат по същество”, попита Манолова.

„Вече веднъж сте се произнесли, когато сте приемали закона. Сега малко замълчете, защото този закон, в този му вид не работи”, отвърна обаче Цачева.

Още по темата

В крайна сметка депутатите гласуваха да възложат на ГРАО да провери достоверността на подписката. Преди това да се случи – не може да има дебат по същество, твърди председателката Цачева.

И наистина, такъв почти не се състоя. Опити в тази насока направиха Лютви Местан, Иван Костов и Сергей Станишев.

Местан припомни за Косовската криза

Депутатът от ДПС припомни важни стратегически решения, пред които страната ни е била поставена преди години – като например дали да разреши въздушен коридор за нападението върху Югославия. Тогава, според Лютви Местан, левицата е можела да събере поне 1 милион подписа срещу отварянето на въздушното пространство. 

„България нямаше да е трасирала пътя за евроатлантическото си развитие”, посочи депутатът. Затова, според него, и сега не трябва да се взима конюнктурно решение.

Костов похвали Борисов

Иван Костов обаче използва случая да похвали поведението на премиера Бойко Борисов по темата. Според него има основна разлика в актуалната позиция на България за членството на Турция в Европейския съюз и тази, която е декларирал Симеон Сакскобургготски преди години. Симеон Сакскобургготски е бил за присъединяването на южната съседка. Добре че дойде тази смяна на тройната коалиция, защото когато Бойко Борисов посети Турция, каза, че подкрепя пътя, по който ще върви тя за ЕС, което е съвсем различно нещо”, уточни Иван Костов.

Станишев: Спекулират с емоциите

С уточнението, че този дебат трябва да се води в присъствието на правителството, Сергей Станишев също опита да се включи по същество. Той припомни, че Турция е заявила желание да се присъедини към Европейския съюз още през 60-те години.

„Ангажиментът на Евросъюза е формулиран преди нашето членство и е заварен”, посочи бившият министър-председател. Освен това, според него преговорите с Турция са с отворен финал. 

Сергей Станишев е твърдо убеден, че България трябва да се произнесе, след като евентуално съседната държава е затворила всички глави. 

„Много се спекулира с емоции и исторически страхове на българските граждани”, предупреди лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Станишевреферендум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
МО преди 13 години
Това се нарича несвършена работа.Имаха 3 месеца време да броят,обсъждат и решат.Но те се сетиха чак като изтече срока да изимитират някаква дейност и да не се занимават повече с въпроса.Както се прави със всичко останало.Освен с бизнес интересите на депутатите.От тези национални предатели нито един не трябва да може повече да се доближи до парламента!
82
2
 
2
 
! Отговори
попа преди 13 години
И поразсъждавайте по това: Ако допуснем Турция в ЕС и премахнем границата с тях, ще: Турция ще е с най-много депутати в Евр.Парламент,комисиите и т.н. Европарите НИКОГА няма да дойдат пак тук, а на югоизток. 100 млн. турци (70 вкъщи и 30 ВЕЧЕ в ЕС) ще станат членове на ЕС и вие и вашите роднини които сега са на гурбет никога няма да имат работа и ще се приберат на село с каручката.Тук ще има само дюнерджийници и некачествени стоки, а турчина ще ви пресветка да го пускате с джипа му на шосето.
81
2
 
6
 
! Отговори
попа преди 13 години
Брато, ако допуснем Турция да стане член на ЕС и ПРЕМАХНЕМ границата с нея, всички тия проблеми дето визираш, няма да ги има-просто защото нас няма да ни има. Та по твоите проблеми: НЗОК ни смуче именно щото сме длъжни да плащаме лечението на 1 000000 роми, които в болшинството си гласуват за ТУРСКАТА ДПС. Образованието ни се корумпира заради ПРИВИЛЕГИИТЕ за ТУРСКИТЕ студенти-ела в ТУ-Варна и виж кво е дискриминация спрямо българи, понеже си много отворен. Затова не се изказвай, моля те брато.
80
1
 
5
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
Господа,не на всички природата пише отличен за визия.Има и ощетени,затова с разбиране по въпроса - Ц.Цачева.
79
1
 
3
 
! Отговори
марко преди 13 години
това е плевенско ***-брато
78
1
 
3
 
! Отговори
симеон преди 13 години
тва на фотото кво е
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...абе лекарска комисия проверява ли пола на депутатите или всеки си го обявява сам...за някои хора имам съмнения вече:)всеки си го обявява сам, на всеки две години!
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...абе лекарска комисия проверява ли пола на депутатите или всеки си го обявява сам...за някои хора имам съмнения вече:)
75
2
 
6
 
! Отговори
нане преди 13 години
Мечтаем си да останем на самотен остров с Цецка!...
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това мъж ли е на снимката ???
73
2
 
2
 
! Отговори
TR преди 13 години
shto se zanimavate s nestha koito izobshto niama dave pitat naistina kakto vi kaza ministira shiban narod i e viarno
72
1
 
1
 
! Отговори
симеон преди 13 години
и фотошопа не помага,малиииииииииииии
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Местан да не се притеснявам,косовското клане ще се повтори,въпрос на време.Аз лично мисля 2014 -2015г,неизбежно е!
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tursuya ako uska she vleze v ES- s vas ulu bez. Prostu kompleksuranu nasuonalustu prestanete da kradete ot rabotnoto vreme pusheyku tuk-taka nyamada opravute hubavata Bılgaruya
69
5
 
7
 
! Отговори
страх преди 13 години
Това Цецка ли е Боже?! Тя прилича на Азис! Ужас! Че Азис е и по-хубав!
68
2
 
0
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Е тоя дека ме извърте, та му работих без пари, и е собственик на капитал, не е ли капиталист? А като е и ***, не се ли получава капиталист ***? Ко ми дреме в случая, дали деда му е бил партиен секретар?!?
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Твърдо против Турция да влиза е EC
66
10
 
9
 
! Отговори
лулу преди 13 години
аз съм за турция в ЕС. стига мразихте
65
3
 
7
 
! Отговори
свобода или смърт преди 13 години
Не ги помня тия времена, но за моят съзнателен живот .. ( аз съм на 28 ) не помня да се е провел референдум а е имало хиляди жизненоважни въпроси за цялото население за последните 20 години които въобще нямат общо с ангарията и комунистическите измислици.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от ***...не правиха референдум за АЕЦ Козлудуй,не правиха референдум за избирателната система...сега за Турция.Да върви да вика за и притив в Турция ако иска и му стиска,а не да стои на топло в парламента и да смърди от там...