Стажът и годините за пенсия - отново тема на тристранката

Дали от 2015 или от 2011 г. Младенов или Дянков ще надделеят
Обновена: 29 окт 2010 09:21 | 29 окт 2010 09:11,
55
Стажът и годините за пенсия - отново тема на тристранката
Ще видим какво ще решат. Снимка: БГНЕС

Годината, от която ще расте стажът за пенсия, отново ще е тема на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Няколко дни, след като социалният министър Тотю Младенов обяви окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, според които стажът ще почне да расте от 2015 година, вчера министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че стои твърдо зад идеята стажът за пенсиониране да започне да се увеличава още от 2011 г. с по шест месеца на година.

От своя страна тази седмица ръководителят на техническата мисия на МВФ за пенсионната реформа у нас Емануеле Балдачи посочи, че възрастта за пенсиониране в България е по-ниска от възрастта в други държави на ЕС и трябва незабавно да се увеличи.

Още по темата

Експертната мисия на фонда предлага увеличаване с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия както за мъжете, така и за жените, от 2011 г.

Днес на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничеството министър Дянков вероятно ще защити идеята за вдигане на стажа още от догодина, заложена в първоначалния проект на Кодекса за социално осигуряване.

Досегашният вариант предлага необходимият стаж за пенсиониране в общата категория да започва да нараства от 2015 г.  - с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.

Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи  във втора категория.

През тази седмица заради недоволството на професионалните фондове и на бизнеса претърпя промяна и друга идея.

Правителството се отказа от намерението от първи януари догодина осигурителните вноски на работещите при първа и втора  категория да се превеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране", като се прехвърлят натрупаните индивидуални партиди във фондовете към НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: МладеновосигуровкиМВФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Едно уточнение към таблицата : В числото на пенсиониралите се до 44 год./общ процент от всички пенсионери 14.8 !!!! влизат и пенсионерите по болест,а най-много такива/да не се лъжем !/ са ***...и то колко са болни - това е друг проблем - там ТЕЛК-овете си знаят....
50
0
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
А дали ще ги направят наследствени вноските, ако не вземем пенсия. Ама никой не говори за това.
49
0
 
5
 
! Отговори
Таня преди 13 години
След седем месеца правя 60 г. Чакам ги с нетърпение, толкова се чувствам уморена. Не са прави някои, които пишат, че като седиш на бюро си клатиш краката. Е, аз вече 38 години съм на бюро, но не съм си клатила краката, а съм работила много усърдно. Вече имам много болести от умора и нерви. Иска ми се да си остана вкъщи и да си гледам внуците. Да ходя в парка, по магазините, това което ми е липсвало през всичките тези години. трябва ли да работя още, та да грохна и тогава да получавам мижави пари
48
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Аз пък на инат ще живея до 100 години и ще си взема всичко което съм внасяла. Че може и отгоре да намажа. Хахахахахахахахахахаа
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИДЕЯТА Е ПРОСТА ДА НЕ ДОЖИВЕЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ПАРИТЕ СИ КОЙТО СА ВИ УДЪРЖАЛИ ЗА ПЕНСИЯ НЯМА ТОЛКОВА ЛЕСНА КРАЖБА
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам някой мастит икономист да ми каже в коя страна прилагането на рецептите на МВФ е довело до икономически разцвет. Впрочем въпросът е риторичен - няма такава. Така че МВФ и слугата му Дянков - вън от България!!! И нека си ходи сам, за да не му помогнем с шут отзад!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото по късно се пенсионират хората,толкова повече осигуровки ще се внасят.Колкото по късно се пенсионират ,толкова по малко пенсии ще се плащат.Държавата все е на далавера.Все по малко хора ще доживяват до пенсия и все по малко хора ще получават пенсия от държавата ,за която цял живот са се трудили и внасяли пари.Това е истината, братя.
44
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 13 години
"Е, добре, депутатите приеха нов Закон за МВР. Остава ние да приемем, че с него се прави какво ли не, само дето не е направена организация, при която работещите полицаи да станат значително повече от залепените зад бюрата *** на администрацията.В най-добре представеното по телевизията министерство работят 58 000 души. 26 000 са полицейски служители, 8000 са от пожарната, включително с тия, които се трудят по стаите. Въпросът е останалите какво правят? "Ето за това писах.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я да попитам аз защо никой не казва същото за футболисти, манекенки, балерини и други такива??? Ми и те за нищо не стават след 30г. (те и преди 30 пак за нищо не стават де :) ). Та мисълта ми е - всеки да си мисли отрано какво ще работи, колко време ще го работи и как ще го работи!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гошко не се прави на луд. Пак казвам - нищо против да се пенсионират ако щат и на 35 години, даже хич да не пипват работа и да се пенсионират на 18, НО ДА СИ ПЛАЩАТ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ТОВА ОСИГУРОВКИ. Разбираш ли какво ти казвам, ако искам хич да не пипна работа, внасям накуп една огромна сума, която да ми дава анюитети (колкото искам пенсия) за следващите 50 години примерно и хоп ставам пенсионер на 18 годишна възраст. АНАДЪММО?
41
2
 
4
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Отиди в някое полицейско управление и виж колко пенсионери има ,които продължават да работят в администрациите им/ Има разлика между полицаите . Това да седиш в кабинката и да пушиш цигари не е тежък физически труд ,или да седиш зад бюрото и да говориш по телефона. Трябва да се направи разграничение между тях.Малко са тези ,които се на улицата.
40
4
 
3
 
! Отговори
гошко преди 13 години
Съгласен съм с пешо това са благородни и стресови професии заслужават да се пенсионират по рано,те си рискуват живота не дай си боже да ти гасят къща или спасяват от някой.Как може да сравнявате една счетоводителка крак върху крак на бюрото с пожарникар или пилот,полицай,миньор,шофьор на 60 какво му е зрението.Като им завиждате станете една от тези професии и се пенсионирайте.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не иска пожарникари и миньори да се катерят или лазят до 60 г., но щом са станали такива са знаели и са искали да се пенсионират на 45-50 години, тогава да си плащат повече осигуровки или да получават по-малки пенсии - просто е, иска се само да си завършил 3ти клас и да поназнайваш обикновенна математика.
38
4
 
6
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Как виждат тези един пожарникар на стълбата на 60 год. един миньор в муната на 60. един полицай на 60 да гони престъпници.Това не ви е политик да лази в парламента на 70 и да си пълни джобовете.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България средната възраст за пенсиониране е 56 години. Според НСИ очакваната продължителност на живота на един човек на 56 години е 22 години. Дори при 65 години средна очаквана продължителност на живота на човек на 65 години е над 15 години.НОИ има и данни за средна продължителност на получаване на пенсия в България и тя се е увеличила значително (с около една четвърт) за последните 20 години. Около 20 години е средната продължителност на получаване на пенсия, при 16 в края на комунизма.Между другото, няма нужда да се гледа статистика, за да се разбере, че хората в България въобще не умират толкова млади колкото си мисли премиерът. Фактът, че има над 2.2 милиона пенсионери (една трета от населението) показва, че хората живеят доста дълго време след пенсионирането си. Ако хората живееха кратко време след пенсиониране, броят на пенсионерите би бил минимален (какъвто е бил дълги години по време на комунизма, защото хората тогава са умирали доста рано).
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поради невъзможност да сложа таблицата вижте сами тук:ikonomika.org/?p=4775
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Средната възраст на пенсиониране в България е едва 56 години. От долната таблица става ясно защо огромна част от хората (над 69%) се пенсионират на възраст под 60 години. Над 20% се пенсионират дори преди 50-годишна възраст.
34
2
 
5
 
! Отговори
Любител преди 13 години
Тия на снимката няма ли най-после да ги настигне народната любов ?
33
2
 
6
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Лошото е ,че повечето от тях не плащат осигуровки .Ползват привилегии,за които плащат останалите.
32
2
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Голяма глупост е да се увеличава скокообразно пенсионната възраст както са замислили от ГЕРБ. Да не би средната възраст в България да се покачва скокообразно, за да качват и пенсионната по същия начин? Най-разумното решение беше още през 1990 година да се започне увеличение на пенсионната възраст с по един месец или два месеца на година. Досега за 20 години по 2 месеца на година щеше да се увеличи с 40 месеца, т.е. с малко над 3 години. След още 10 години, 5 години увеличение спрямо 1990.