Трайков иска спад на цената на руския газ с над 5%

Имало и европейски инвеститор с интерес за АЕЦ Белене
9 ное 2010 13:05,
21
Трайков иска спад на цената на руския газ с над 5%
Снимка: БГНЕС

България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5%, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Министърът беше помолен да коментира акцентите в предстоящите разговори по време на посещението на руския премиер Владимир Путин у нас в края на седмицата.

Още по темата

"През лятото цените бяха намалени с пет процента за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си", коментира той.

Попитан дали става дума за намаляване на цените на природния газ от първи януари, Трайков каза, че в случая срокът като тема е второстепенен.

"През лятото се споразумяхме цените да важат от началото на юли, така че може и да е с ретроспективен срок", каза Трайков.

Той съобщи, че по време на визитата на руския премиер ще бъде обсъдена също реализацията на Южен поток и АЕЦ "Белене".

В отговор на въпрос кой ще е българинът, който ще оглави смесената компания по Южен поток, Трайков каза, че ако има двама изпълнителни директори, единият ще е българин.

По отношение на интереса на европейския инвеститор към проекта за АЕЦ "Белене", министърът потвърди, че такъв има и с него се водят разговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Южен потокАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чух че Сименс се гласяли да инвестират в АЕЦ Белене, ама като се сетя, че тези същите правиха системата за новите документии хората изперкаха от висене по опашки до скъсване на нервите, нещо не ми се иска точно Сименс да правят атомна централа :) Явно правителството си реди далавера за лична изгода. Аман от алчни управляващи!
20
0
 
3
 
! Отговори
наясно съм преди 13 години
Смея отговорно да ви информирам, че по въпроса за европейски инвеститор не е неправено нищо и такъв няма, поради простата причина,че няма как да се инвестира частно в такъв проект, ако самото правителство не дава държавна гаранция и не обявява цена на инвестицията. Бойковците мълчат и усукват, кой тогава ще дойде да инвестира милиарди, като не знае колко точно, за какъв срок и с каква печалба? Празни приказки, Трайчо, стига вече!
19
0
 
4
 
! Отговори
Заинтесесован преди 13 години
Трайков, ако може и бензина да намалят Лукойл, цена нема да имаш . Ще гласувам да станеш президент.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква невероятна самокритика от твоя страна. И кога каза че те освидетелстваха.Хахахахаха
17
3
 
1
 
! Отговори
Аз напуснах цирка преди 13 години
В тоя сайт останаха да пишат само платените позитански мишки. Не вярвам дори 15 души да са писали под новината, най-вероятно 2-3 платени драскача генерират дейност. Пишете си, вервайте си, но знайте, че никой нормален човек не влиза вече тук. Още по-малко да се надприказва с коментатори на заплата.
16
0
 
2
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Малко като намаляване на цената на сладоледа през януари ми звучи. Напоследък се наблюдава явлението - падане на цената на газта от 1-ви юли с 5 % и вдигането и с 35 от ноември. Малко несериозно ми звучи , пък и популистко. Ако искаха да е прозрачно , биха направили един уеб сайд с цените на енергоносителите през годините и съответните документи които ги определят. Всичко останало е в зоната на здрача и изглежда като Туин Пийкс.
15
1
 
2
 
! Отговори
сис преди 13 години
Бачкатора е прав ние няма да сме българи ако не сме недоволни винаги и от всеки ,каквото и положително нещо да е свършил.
14
3
 
12
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Като те слушам, че ББ е открил газово находище излиза че и заслугата за полезните изкопаеми които са намерени е на Герб. Каква стана тя , като в популярната строфа на Трендафил Акациев: "Благодарим ти партио любима за меката и топла зима"
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти въобще в час ли си ?
12
6
 
2
 
! Отговори
смях преди 13 години
Какво белене какви 5 лева те нямат каде да складират Заразени материали тонове радиоа В момента а ми приказват за белене .Газта ще поевтинее когато пак дойдат да ни освободят от турските навлеци и КГБ то да поеме властта
11
2
 
5
 
! Отговори
смях преди 13 години
Че кой е трайков за да има претенции въобще ???пардон :Коя е българия че да ИСКА ???? ОТ РУСИЯ ? % %%%%%%Журналята такава мамалига и каша тече в главите ви както и на самото управление на държавицата ви наче4ена с китното име *** че е смешно дори да ви чете човек смешници
10
1
 
8
 
! Отговори
таг преди 13 години
И да намалят цената тук сметките няма да паднатВсичко ще бъде откраднато
9
14
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Трайков се мъчи да постигне нещо добро за България и ако беше министър в друга държава хората биха го подкрепили и поздравили за усилията му. У нас обаче не е тъй-тук сме партийци и тва е най- важното. Може да прави добро но щом не е от наште(разбирай червено-турската ***) траябва да го плюем и обиждаме.Онзи ден премиера откри находище за добив на газ. За пръв път от 20 години някой направи нещо за да намали 100% руски газов монопол- и какво оплюха го кой бил той че да се ежи на Русия?
8
0
 
5
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Ей Траьо човек да не те похвали, взе да се превъзнасяш отново или тия 5% ще са за сметка на АЕЦ Белене . В тези преговори се осъзнайте и вижте че не вие водите парада , а в глобален план рискувате , да ни изхвърлите от енергиния пазар след около десет години.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При последното намаляване на цената на газа подписано Трайчо, на мен цената ми като краен потребител скочи с около 40%. Моляви господин министре не договаряйте повече намаления, че няма да мога да си позволя през зимата да си плащам и ще умра от студ.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе требе да се намали цената на газта поне с 50% и да се съдят за монопол.
5
3
 
3
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
COPY..ЦЕЦО : :))За Южния поток ..:)))СКЪПИ ТРАЙЧО, май само ти не си разбрал печалната за нас истина, че от 2 години газпром продава с над 20% по-скъпо от цените на спот пазара. И вие на умряло, само като чуе за пазарни цени. Е за тези които имат алтернативи отстъпва.По темата. Интересно какво обсъждат сърбите като дори не е ясна цената на Белене.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цената, с която бе постигнато предното " намаление "с цели 0.9% стана ясна наскоро- блокирали сме работата по " Набуко", спрели сме работата по газовите връзки със съседите, губим европарите за тях, не се търси диверсификация на доставките , но пък сме ускорили максимално тази по Южен поток. Идват президентските избори, друго е да се тупнеш в гърдите и да кажеш"АЗ,АЗ намалих цената на газа!" Без да уточняваш ,на каква цена си го постигнал.Тъй като безплатен обяд няма, рано или късно ще разберем ,как е станало това и на каква цена.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви 5%?Я погледнете цените на газта за Западна Европа. Погледнете и за нас.5% ли?
2
4
 
11
 
! Отговори
четящ преди 13 години
Да видим как Трайков смята намаленията в цената на газта. Вероятно така: руснаците искат увеличение с 20% и ако договорим увеличение с 15%, то сме издействали намаление с 5%. Второ, тоя човек не помни какво е говорил преди три дни. Тогава твърдеше, че европейски инвеститор няма, а сега, че се водели разговори с него. Абсолютно пас сте г-н Трайков, не знам дали знаете на какво сте министър ...