Ще проклина ли Обама деня, в който изостави Мубарак?

US президент се хвърли в мътните води на арабския преход
9 фев 2011 19:42,
30
Ще проклина ли Обама деня, в който изостави Мубарак?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Политическите революции имат уникалната способност да хващат в крачка дори и най–добре подготвените американски правителства. Наскоро във вихъра на спонтанните масови демонстрации срещу режима в Египет това разбра и самият Обама, коментира The Telegraph.

По принцип Съединените щати разполагат с армия от официални лица и експерти, чиято единствена работа е именно да предвиждат и планират съответната адекватна реакция при подобни събития. И доста често това носи успех – както при обявяването на независимост от страна на Косово. Но и има и провали в прогнозите за процеси, променящи облика на света – ислямската революция в Иран, съветската инвазия в Афганистан или пък ненадейното падане на Желязната завеса.

Сега Белия дом отчаяно се опитва да навакса по отношение на Египет, но очевидно още не е в крак със случващото се там.

Всъщност това е първата голяма международна криза, която е реален тест за лидерските качества на Обама на международната сцена. Неслучайно в първите дни на протестите Западът извръщаше поглед от Кайро, очаквайки позицията на Вашингтон. А такава нямаше, защото там не бяха подготвени.

По ирония на съдбата именно в университета на Кайро през юни 2009-та Барак Обама държа сочената за историческа реч, с която поиска поставянето на нови основи в отношението между САЩ и Арабския свят. Президентът говори за ново начало, за край на „цикъла на взаимни подозрения и разногласия”.

Като свой основен приоритет тогава Обама изтъкна даването на нов тласък на мирните преговори между палестинците и Израел. Но в никакъв случай не даде индикации, че търси радикални промени в статуквото в останалата част от Близкия изток и Северна Африка. Напротив, дори обяви, че „Америка не претендира, че знае кое е най-добре за всички по света. Никоя система на управление не може и не трябва да бъде налагана от една страна на друга”.

И всички тези слова рамо до рамо с верния съюзник Хосни Мубарак. Но какво се случи само две години по-късно? Египетският президент, който прие в страната си американския си колега и получи твърдото уверение за дългогодишната подкрепа на Вашингтон, сега е призоваван от Белия дом да се откаже от поста си и да даде път на по-демократична система на управление.

Тази рязка промяна ясно показва, че прогнозите и очакванията на анализаторите в екипа на Обама за Арабския свят са били най-малкото неособено точни.

Как точно премахването на Мубарак от властта кореспондира със силното желание на Обама да съживи близкоизточния мирен процес е въпрос с неясен отговор. Не трябва да се забравя, че трайно споразумение между Израел и Палестина е една от ключовите цели във външната политика на настоящата президентска администрация.

В този контекст Хосни Мубарак определено беше много ценен и доверен съюзник на САЩ. Мубарак беше в ролята на честен посредник, който не взима страна в спора Израел-Палестина и това му донесе много критики от консервативните му политически съперници в родния Египет.

Но в момента, в който египетският президент стана мишена на общонационална реформистка кампания, той се оказа ненужен в близкоизточната „мирна картина”. Изглежда сега Обама вярва, че американските интереси в региона ще бъда по-добре обслужвани от силите, задвижили демократичните реформи в Египет, отколкото от човека, който беше най-важният съюзник на Вашингтон в Близкия изток в последните 30 години.

Дали тази преценка е вярна, ще покаже времето. Ако от настоящата криза се роди истински демократично, прозападно правителство, което ще остане предано на каузата за регионален мир и стабилност, то реакцията на Обама може да се счита за оправдана.

Ако обаче Мубарак бъде сменен с враждебен спрямо американските интереси режим (да речем ислямистки, предвид широката популярност на радикалното „Мюсюлманско братство”), то тогава настоящият американски президент ще трябва да преглътне наистина голям горчив хап заради преценката си за надеждността на египетската демокрация. Така както Джими Картър проклина деня, в който разкритикува шаха на Иран за ограничаването на човешките права в страната.

Барак Обама трябва да има предвид и как оттеглянето на подкрепата за Мубарак ще се отрази на американското приятелство с другите ключови регионални съюзници в лицето на Саудитска Арабия и Йордания. Защото и там (особено в Йордания) вече се зараждат настроения срещу дългогодишните режими на управление. А местните владетели не са склонни да пазят поведение и да се въздържат от реакция, както стори Мубарак.

През 70-те, когато Ясер Арафат организира неуспешния „черносептемврийски” бунт срещу йорданския крал Хюсеин, отговорът на монарха беше масови убийства и гонения на палестинци.

Без американския „гръб”, вероятността настоящите арабски автократи да прибягнат до насилие при видима заплаха от продемократични протести е доста голяма. И ако този сценарий се случи, то надеждите на Обама за плавен преход към демокрация в Арабския свят ще приключат с нищо повече от кръвопролитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
hades преди 13 години
Падането на желязната завеса се случи противоестествено, Изтокът не беше подготвен и не знаеше какво го очаква, защото демо -крацията е само демо версия.
26
1
 
2
 
! Отговори
hades преди 13 години
Щатите пак го топнаха, където не трябва. Трябва да идат там, откъдето са дошли -по дяволите, да вземат с тях и UK, които разменят либийски терористи за пари.
25
1
 
4
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
"САЩ разполагат с армия от официални лица и експерти" - дрън, дрън ... тия "експерти" проспаха революцията на аятоласите в Иран, това са дебелогъзи чиновници получаващи луди пари да си клатят краката. Това младо момче, явно не е разбрало че демокрация в арабския свят не може да се изнася, така както стана в християнска източна Европа 1989г.! Ако в тези страни не са на власт военните, то управляващи ще са ислямистите, които ще бият такъв шут на Америка, че ще се чуди от къде и е дошло ...
24
1
 
6
 
! Отговори
Читател преди 13 години
...."за плавен преход към демокрация в Арабския свят ще приключат с нищо повече от кръвопролитие"....Както стана в СССР и Югославия. Ние поне минаме метър, но оскубаха като банадски гъски и продължават.
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПОЗЬОР КВО СЕ Е ИЗПЪ4ИЛ ,РАДВАСЕ НА НОВОТО БЕЗПЛАТНО КОСТЮМ4Е,СКЪПОТО КРЕСЛО , 4ЕРНИЯ СИ ТЕН И МАИМУНСКАТА МИРИЗМА.
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще проклина ли Обама деня, в който изостави Мубарак? ХАХАХАКОИ Е МАИМУН -ОБАМА , ДА НЕ Е ВЛАСТЕЛИНА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.АРЕ У ЛЕВО ,ДА ГО Д..ХА.ЕВРЕИТЕ СА СЕ ПОСРАЛИ ОТ СТРАХ ,КОИ СА ЕВРЕИТЕ --ГРАБИТЕЛИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.АРЕ У ЛЕВО,ДА ГО Д..XAT
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледайте филма The Obama deception и ще ви стане ясно за Египет и настоящето и бъдещето на Африка и Европа.
20
1
 
2
 
! Отговори
swordfish преди 13 години
PRAV SI!@!!
19
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
алармира за скандалното разкритие, че в България има 4 банки, които са на ръба на фалита.През първото, второто и третото тримесечие на годината капиталът на едни от най-водещите търговски банки е поел рязък курс надолу, а това естествено ще доведе и до банкрут на дружествата.Реално погледнато, инвестираните от хората пари ще се изпарят като сутрешна роса и от тях няма да остане и помен.Единственото, което ще ги замести, ще бъде отчаянието и огромната дупка, в която ще попаднат потърпевшите.В момента дружествата с риск за финансите са четири като броят им щял да нарасне, но информаторът не пожелал да сподели имената им, както и своите, от съображение за сигурност, четем по страниците на в. Папарак.Щом се опре до пари, човек трябва да бъде внимателен и е напълно нормална пожеланата анонимност от страна на финансиста, тъй като след това всичкият гняв ще се стовари върху него. Ще му се пожелаят редица хубави неща, като с това няма да се приключи всичко, а ще му бъдат изпратени и няколко души от тези, които страдат от липсата на врат и обичат да си изпукват кокалчетата на пръстите, защото много ги сърбят ръцете.Защо ли? Всъщност не е трудно да се досетим.Ето защо, в днешно време, ще ни върнат години назад, когато хората са кътали парите си в буркани и под дюшеците, защото на всички им е ясно, че щом една банка фалира парите му в нея изгарят. След това ходи ги търси!Поради това, съвестният гражданин реши да сподели:Гаранционният фонд на държавата покрива само тези депозити, които не са на промоционална лихва.Така че, нека хората не се заблуждават, че някой гарантира парите им при положение, че 90 % от парите на гражданите са в подобни промоционални влогове, заявил финансистът.След това добавил, че българите трябва много внимателно да инвестират спестяванията си като се прави щателно проучване на банката и едва тогава да се пристъпи към движение на парите им.По този начин щяло да им се спести не едно главоболие, което от прибързаност и неправилна преценка би довело до необратими загуби.
18
4
 
8
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Бе, нека им на американците - ще ми избират САЧ за президент. "Сач" е черен триножник над огън с тава. Става само за катми. А като знаем палавото *** на Обамата колко раси е обиколило (първи, втори, ..., десети съпруг), няма да се сърдим на чернилката, да се сърди Америка, какви тъпани си избира за президент!
17
3
 
12
 
! Отговори
kpp преди 13 години
САЩ си правят поредният конфликт който ще се налага да "омиротворяват" чрез хвърляне на бомби. Нека да ги взривяват да видят, какво е войната да е в дома ти.
16
1
 
5
 
! Отговори
Mango преди 13 години
It's a good friend men!Като имаш такива приятили,като църния кравар,нямаш нужда от врагове!Остави го да падне, като гнила круша!
15
3
 
29
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
САЩ загубиха Украйна,не успяха с ПРО в Чехия и Полша,в Афганистан върви на зле,Загубиха Южна Америка,не успяха да овладеят енергийните ресурси на Русия,Западна Европа не е вече послушен изпълнител.И най-важното-военното превъзходство,което си въобразиха че имат срещу Русия се оказа нереално.Може Ванга да се окаже права с предсказанието си,че 44-я президент ще е черен и ще разбие САЩ.В Египет върви точно в обратна посока на желаната от тях.Атлантиците в БГ ще се чудят на кого да се кланят!
14
1
 
7
 
! Отговори
972 преди 13 години
OBAMA NE E IZOSTAVIL MUBARAK.PROSTO SI IMAT NOVA KUKLA NA KONCI.OMAR SULEIMAN.
13
2
 
26
 
! Отговори
olee преди 13 години
Сега американците ще изчакат в Египет да се напълни с екстремисти и ще пратят военните, ще им видят сметката и ще стоят поне 10 години.
12
3
 
5
 
! Отговори
така така до ceci преди 13 години
много бъркаш...тоя девиз приляга повече на комунистите...иначе сега щеше да има американски танкове по улиците на Кайро, както съвеските едно време в източна Европа.
11
5
 
21
 
! Отговори
Сибила преди 13 години
По-интересният въпрос е кога - забележете, че не казвам дали - американците ще проклинат деня, в който избраха Обама за президент. Ама, така е, който не познава историята ще я повтаря....Обамачов ще унищожи Щатите, както онова мекотело Горбачов го направи със СССР. Сега наблюдаваме само началото на края...
10
4
 
9
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
Както се казва - демокрацията ще победи, ако ще живи да не останат!
9
4
 
19
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
Обама показа какво е да си съюзник (маша) в ръцете на САЩ. 30г. заедно и на края семпла революция и *** на власт, с единствената цел да се дестабилизира близкият изток. Египет туристическа дестинация - 3*ХА, след 5-10г може би, ако се случи чудо и дойде някой нормален на власт (ама как ще се задържи?!?) По-вероятно е да дойдат исламистите и да "стабилизират" с законите на шариата + известно количество камикадзета в Израел. Ура другари - ДЕМОКРАЦИЯТА Тържествува!
8
5
 
27
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Нещата стоят така - В момента САЩ не воюват с никой (заиграха се със Северна Корея, ама май Русия , Европа и Китай им скръцнаха със зъби)и имат нужда да създадат някъде напрежение за да дойдат "добрите" с комуфлажните дрехи и да "разтоварят" някой и друг снаряд,че в складовете няма място за нови, а и старите са платени вече та ...И не съм съгласен, че не са подготвени, иначе нямаше да има в Уикилийкс разсекретени документи от 2001г. на кореспонденция между САЩ и опозиционни лидери!!!Мое мнение!