Чистачи от "Титан" плашат с протести

Били принудени да подпишат молби за доброволно напускане
9 авг 2010 11:57,
6
Чистачи от "Титан" плашат с протести
Снимка: БГНЕС

През август Столичната община намали парите за почистване на София. Този експеримент се прави за първа година и целта е да се спестят средства през месеца на отпуските, когато в града има по-малко хора и по-малко замърсяване.

Редуцирането на бюджета е довело до освобождаване на хора от фирмите концесионери, които почистват града. Служители на една от тези фирми се готвят за протест, съобщава bTV.

Чистачи и метачи на фирма "Титан", които са били освободени от концесионера, се готвят за бунт, защото, според думите им, са били принудени да подпишат молби за доброволно напускане и по този начин не са получили полагащите им се компенсации при съкращение. Претенциите им са и за две неизплатени заплати, както и ваучери за храна за цели шест месеца.

"Принудиха ни по взаимно съгласие да напускаме, като ни обещават, че ще ни върнат. Дано ни върнат, но поне да ни дадат заплатите. Заплатите, които сме си изработили, труда ни”.

"Това са по 60 лева, не е малко – пише, че ги взимаме, а не ни ги дават”.

"Къде са ни за шест месеца купоните? Има 200 души, които не сме си получили заплатите”, възмущават се хората.  

Чистачите от квартал "Мечта" в район Панчарево са заплашени да бъдат изгонени от общинските жилища, защото не са си плащали наема от няколко месеца.

Изпълнителният директор на "Титан” Ивайло Даковски увери, че метачите не са били принуждавани да разтрогнат договорите си по взаимно съгласие.

"Хората предпочитат да получат парите, които им се дължат от отпуската, и затова всички искат по взаимно съгласие, за да си получат неизползваните отпуски”, заяви Ивайло Даковски.

Шефът на "Титан” признава, че има забавяне на ваучерите за храна, но с два, а не с шест месеца. Уверява, че метачите ще получат всичко, което има се дължи.

"В момента се дават заплати на всички. Първо се дават на тези, които работят, после се дават на тези, които са освободени, така че всеки един момент всеки може да си вземе заплата от касата на фирмата”, каза още Даковски.  

От септември се връща обичайната натовареност на почистването в столицата, но преди това трябва да бъдат подписани новите договори на фирмите за чистота. Хората, останали без работа и доходи през лятото, се надяват отново да намерят препитание като метачи на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
31
 
! Отговори
любопитен преди 13 години
Защо "От септември се връща обичайната натовареност на почистването в столицата" и кое налага изобщо промяна на т.н."натовареност"?:А: няма пари (къде са?)Б: високи цени (защо се изгони Новера - техните бяха по-ниски)В: Сф е опразнена (само служителите на общината са останали, а другите са на море)
5
0
 
31
 
! Отговори
Теди преди 13 години
А случайно София да е чиста? Никакви пари не заслужават. Нека ги изгонят и да назначат други на тяхно място. Има достатъчно безработни.
4
0
 
32
 
! Отговори
глупост преди 13 години
"През август Столичната община намали парите за почистване на София."- защо нали аз и ти и той си платихме данъците? Ей Столична община къде са ни парите за чистота!!! "Този експеримент се прави за първа година и целта е да се спестят средства през месеца на отпуските, когато в града има по-малко хора и по-малко замърсяване." и стига експерименти ние да не сме опитни мишки, не се учете на гърба на гражданите! Може да има по-малко хора, но замърсяването не е намаляло, нали?!
3
0
 
35
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
"Куче влачи,диря няма."В тази беззаконова държава от кого ще търсят правда, хората ?
2
0
 
36
 
! Отговори
ффф преди 13 години
и като тръгнат на бунт какво ще направят и срещу кого и кога
1
0
 
36
 
! Отговори
ддд преди 13 години
"Хората предпочитат да получат парите, които им се дължат от отпуската, и затова всички искат по взаимно съгласие, за да си получат неизползваните отпуски, заяви Ивайло Даковски. Компенсациите за неползвани отпуски се изплащат без значение как си напуснал. Каква е тая плитка лъжа на г-на Ивайло?