"Шишман" става пешеходна шоузона за три недели

Стартира пилотният проект на общината "София диша"
9 авг 2010 15:57,
28
"Шишман" става пешеходна шоузона за три недели
Снимка: БГНЕС

В три поредни неделни дни столичната централна улица "Шишман" ще се превърне в пешеходна алея.

Инициативата е подета от зам.-кмета по "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" Христо Ангеличин, а това е първата акция от пилотния проект "София диша".

Още на 15 август в отсечката от ул. "Граф Игнатиев" до пл. "Народно събрание" ул. "Шишман" ще бъде "изчистена" от автомобили и ще бъде превърната в истинска европейска централна улица, хвалят се от "Московска" 33.

Целият неделен ден ще предложи на софиянци и гости на града развлекателна програма, включваща творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, всякакви игри, музикални, художествени и театрални забавления и много други. В неделната улична фиеста ще участват циркови и театрални артисти – клоуни, жонгльори, артисти на кокили, мимове и др.

Музикалната част е поверена на софийските улични музиканти, на различни състави за класическа музика и на диджеи.

По време на уличния празник ще се проведат и турнири по минитенис, бадминтон, дартс, джаги, народна топка и други. Общината очаква към инициативата да се присъединят и много скейтбордисти, кънкьори и велосипедисти.

В инициативата "София диша" ще се включат и всички колоритни заведения, разположени на самата ул. "Шишман".

Проектът "София диша" е инициатива на Столичната община, която цели да събуди гражданска дискусия за въздуха на столицата, за зелена София с по-малко автомобили и градски шум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Шишман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Koj e tozi "Shishiman? Imashe edin zar koito komunistite detroniraha, ako za negovoto ime stava duma, to sramno e sega da narichame tazi ulitsa s tova ime bez da utochnavame za koj stava duma. Sastoto se otnasja i za ulitzite "Boris", "Samuil", "Ivan Asen". Spezialno za poslednija, imashe edin agent na ZeReU koito beshe osaden predi 25 - 30 godini. Ta na kogo lo e menuvana tazi ulitsa? Neka ne zabravjame istorijata na BULGARIA!!!
27
0
 
2
 
! Отговори
АЛЕН преди 13 години
хахахахахах верно е..има и такива издънки хахаххах аз затова ферарито не го карам в софия хахахах а само по площадите и по пешеходните зони, че няма дупки хахахахах
26
0
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Така е,но има някои които са 2 пъти по-високи от норматива.И като им падне боята,тоест не се виждат и денем,трошиш наред не самомкола,ами и зъби.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То не само Шишман, а един доста широк център трябва да стане пешеходна зона поне за събота инеделя.
24
0
 
0
 
! Отговори
АЛЕН преди 13 години
...тоя въпрос с тия дупки е по-стар от този за пилето и яйцето. фактът е обаче, че пари има и постоянно оправят и асфалтират улиците. според мен всичко зависи от хората които слагат асфалта-турците и ***,които объркват всичко. защо иначе улицата до нас я правят преди всички избори и два месеца по-късно е като в ирак....или пък тая мизерия с околовръсното- камионите им били виновни,че пътя е като плажна ивица,а докато не контролират ремонтите махни голфа и си вземи някои F350 xaxa
23
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмар преди 13 години
Да бе, я направо кажи, че са били 10 каси бира и сложи 20 мацки за цвят. Бай *** българина пак седнал да се хвали колко много пие. ***!
22
1
 
0
 
! Отговори
Рамирез преди 13 години
Зависи как минаваш. Не ги знам тези по Иван-Асен, но по принцип спящите полицаи са сложени, за да се кара бавно. Аз минавам бавно и нямам проблем, нито с колата, нито с времето.
21
0
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
И като минеш през някой спящ полицай също не пада.:-)))))Особено онези покрай Иван Асен.
20
1
 
1
 
! Отговори
Рамирез преди 13 години
Батка, гърне на кола не пада заради дупките, а заради задкормилното устройство, което не знае как се поддържа кола. Дупките нанасят щети по гуми, джанти и ходова част, но не и по изпускателната система.
19
2
 
1
 
! Отговори
АЛЕН преди 13 години
ееее..... най-накрая да направят нещо хубаво и аз да не съм там да го видя :)
18
1
 
2
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Гърнето го заварих при един чичага - майстор и после си направихме "културно мероприятие" с 2 каси бира! А, я кажете, кога ще се правят "културни мероприятия" в кварталите, дето нямат канализация?
17
1
 
5
 
! Отговори
джони пешеходеца преди 13 години
Тая пешеходна пътека ми прилича на знамето на една държава ама не се сещам коя беше - доста странна идея .
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати смехотворнота простотия. Шишман от Графа до площада се пресича 5 пъти от други улици, вкл. и от Гурко. Смятай ква пешеходна зона ще е ...
15
4
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Абе на *** гърнето му е паднало, кво го занимавате с културни мероприятя...
14
1
 
4
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Светът е оцелял защото се е смял!
13
2
 
8
 
! Отговори
Momchil преди 13 години
Никой не отрича, че няма крещяща нужда от ремонти по пътищата (то на места даже липсват такива), но не това е същността на тази статия. Освен хора с коли в София има и деца, за които това събитие е уникално, защото малко са тези като него.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
смотани мрънкалници... на кривата ракета космосът й е крив... ще живеете и тънете в мизерия още дълго...
11
6
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Извини ме-това е част от въпросната стратегия-повече дупки,по-малко коли,по-чист въздух,повече пешеходци,повече клиенти за метрото.
10
11
 
9
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Миналия петък ми падна гърнето на колата заради една ФАНДУПКА! Аз и всички останали за к`во плащаме данъци на тоя град, за да правят Гей Паради и Чалга концерти пред Ал. Невски ли? Защо, след като бюджетът на тоя град е 1.2 милиарда лева, улиците изглеждат, като "разораната целина"? Като оправят дупките и пътищата, де си правят по сто парада и концерта на ден, ама смятам, че докато се трепем в тия дупки, някакъв напудрен лигоч в центъра на града е напълно ненужен!
9
6
 
18
 
! Отговори
Momchil преди 13 години
Страхотна идея! Браво, най-сетне нещоположително. Коменар 1 - типичния песиместичен българин. На всяко добро нещо - ще отговори с 3 лоши. Дай му само мрънкане!