САЩ хвърлят над $3 млрд. за ракети за полети на Марс

Безпилотен кораб ще спасява астронавтите от МКС в случай на нужда
14 апр 2010 12:38,
33
САЩ хвърлят над $3 млрд. за ракети за полети на Марс
Космическият кораб "Орион" трябваше да превозва астронавти до МКС и до Луната. Сега се предвижда негова безпилотна версия. Изображение: NASA

В близките 5 години САЩ ще похарчат $3,1 млрд. за създаване на ракети с голяма товароносимост, способни да доставят хора на Луната или Марс, пише Washington Post, като се позовава на новия план за развитие на космическия отрасъл, подготвян от американското правителство.

Президентът Барак Обама ще даде по-подробна информация за развитието на космонавтиката в страната в четвъртък по време на изказване в Космическия център „Дж. Кенеди“, където ще присъстват служители на NASA, астронавти и конгресмени.

Изданието отбелязва, че докладът на Обама ще прозвучи на фона на острата критика срещу президента на САЩ след приетия нов бюджет през февруари, в който се предвижда прекратяване на финансирането на лунната програма Constellation и проекта Space Shuttle до 2013 г.

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, в открито писмо до Обама нарече ликвидацията на Constellation "катастрофа" и предупреди, че американската космическа програма може да стане „второкласна“.

Освен тежки ракети САЩ планират в течение на няколко години да създадат версия на космическия кораб „Орион“, който ще бъде пускан към МКС в качеството му на възможно средство за спешна евакуация на екипажа на станцията.

„Орион“ ще се отправя в орбита в безпилотен режим и ще се скачва със станцията. Тъй като на борда му при излитане от Земята няма да има хора, за извеждането му в орбита може да се използва една от действащите в момента ракети-носители, например клас „Атлас“ или "Делта".

В своята реч Барак Обама също ще гарантира,че благодарение на новите проекти в космическия отрасъл ще се разкрият 2,5 хил. работни места повече, отколкото е предвиждала програмата Constellation.

За развитието на съответната инфраструктура в щата Флорида ще бъдат отделени $40 млн. Освен това допълнителни 11,8 хил. работни места може да бъдат създадени за обезпечаване на пилотираните полети в Космоса, които ще се извършват от частни космически компании.

Представител на Белия дом заяви, че планът, в който ще бъдат използвани някои елементи на програмата Constellation, отразява колко „безстрашно и дръзко“ вижда Обама бъдещото усвояване на Космоса от човека.

Програмата Constellation беше разработена през 2004 г. при президента Джордж Буш-младши. Тя предвиждаше създаването на космическия кораб „Орион“ и няколко ракети-носители тип „Арес“. Крайната цел на Constellation беше полет на човек на Луната и в перспектива – на Марс. През февруари 2010 г. САЩ се отказаха от тази програма.

Новата стратегия, провъзгласена от президента Обама, предполага NASA да работи на първо място над краткосрочни космически мисии, а създаването на нови пилотирани кораби да се преотстъпи на частни компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да се появява вече чужд разум за да се сплутим, че сме големи тапаци още..
32
1
 
4
 
! Отговори
zozzko преди 14 години
Gotvete se za golqma voina. USA se gotvi da stapi na Makedonski zemi - lunata i mars. Maketata nqma da imat izbor osven da gi izkolqt do krak
31
1
 
6
 
! Отговори
equinox преди 14 години
Икономически не е изгодно,защото главната идея първом е да се създадат биотехнологий за изкуствено подържане на жизнените функции на организмът за мн.по-дълъг период от време от досегашния рекорд от година и нещо престой в космоса;изследване на психиката и мн мн др неща.Няма смисъл от излишни разходки за полет до която и да е планета.Минаха тия времена.Сега приоритети са малко по други,дори може да се каже че едва сега или още по-точно Космонавтиката напипва пътищата по които трябва да се върви.
30
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ДО СЕГА НЕ СЪМ ЧУЛ разумен отговор на въпроса- Защо, от 1969 година досега, никой не е ходил на Луната? Сега ми говорят за Марс, което е 100 пъти по-трудно.
29
0
 
6
 
! Отговори
Хм преди 14 години
за 5 години - 3 милиарда... значи за година 0.6 милиарда... и това на фона на 850 милиарда официален бюджет за пентагонска военщина... щатите пропадат все повече и повече... ***... китайците и японците ще ги задминат в космоса - а руснаците винаги са били по-напред
28
1
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 14 години
По-скоро, ще са първите които ще направят колония на Луната!А Марс, изискава такива инженерни решения, които дори САЩ или Русия, поотделно не биха могли да решат за момента!
27
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
А искали ли са позволение за това, от братският нам, Руски народ?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вече си мисля, че първите които ще стъпят на Марс ще бъдат тайконавтите.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
i koy shte vrashta posle tezi 3 miliarda, amerikanskiq narod s danaci
24
1
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Да помолят Доган да им даде на заем летящата си чиния!
23
3
 
9
 
! Отговори
Песимист преди 14 години
Истината е, че "итереса клати феса". В момента на хАмериканците не им пука за космоса и за науката като цяло, щом няма финасова/политическа далавера. До известна степен това е ярно и за Русия, но там на последък има известна тенденция към възраждане на космическите изследвания - по политически съображения. Единствените дето все още развиват нещо са китайците, но май и на тях взе да им минава мерака.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Освен това "ще похарчат" не означава "ще успеят да направят нещо".
21
6
 
15
 
! Отговори
Боже преди 14 години
Да Русия няма такива възможности да направи Такъв хубав Филм като американците.Руснаците по Дискавари казаха че още няма нищо което да отива до луната и да се връща на земята. Отиваш на луната на връщане ти свършва горивото.А за Възможностите на Сащ.Първо да върнат 13-те Трилиона на света и другите 35 трилиона на Банките си и на гражданитеси и тогава може и да имат възможности да искарат 3 милиарда.Ако бяха ходили на Луната сега 20 пъти да бяха отишли отново.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Докато американците се занимават с глупости, руснаците ще завладеят Източна Европа.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
След като моите хора (извънземните) ги изгониха от луната ще ходят на марс , ама и от там ще ги изгоним!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми да правят, те и руснаците вече правят планове за ядрени установки за бъдещите космически кораби!Въпроса е в това, че без сътрудничество, няма да има няикаква полза от каквото и да било!Ако всичко е само да си мерят ***, като кацането на Луната - от тогава са минали 30 години, и все още сме приковани към Low Earth Orbit!!
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
САЩ от преди повече от 10 години НЕ ПОЛЗВАТ АМЕРИКАНКА ТЕХНОЛОГИЯ за ракетни космически двигатели. НАСА официално признаха, че от 1973 година вървят в погрешна посока с двигателите и май именно заради факта, че няма как да адаптират совалките към РУСКИТЕ двигателите със затворен цикъл, та за това "пенсионират" совалките.
16
3
 
7
 
! Отговори
Песимист преди 14 години
Това е поредната подигравка на нещастника Обама с науката и в частност с НАСА.3 милиарда за 5 години, при положение, че годишния бюджет на военното министерство например е над 900 милиарда!!!А и само за сравнение - едно изстреване на совалка е над 0.5 милиарда, и то без да се включва апаратурата която се изнасвя от совалката т.е. само изстрелването.Що направо не си каже черния, че закрива НАСА!
15
10
 
6
 
! Отговори
rrrttt преди 14 години
Имаше едни смецници където се смееха за това че USA ще ползват руски ракети да ходят до ISS защото спират совалките ! Видяхте ли къде ще се насочат всички пари сега . Русия няма никаква възможност да го направи това което ще опитат USA !
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кой ще ти даде на теб пари бе ***?

Спонсорирани публикации