САЩ хвърлят над $3 млрд. за ракети за полети на Марс

Безпилотен кораб ще спасява астронавтите от МКС в случай на нужда
14 апр 2010 12:38,
33
САЩ хвърлят над $3 млрд. за ракети за полети на Марс
Космическият кораб "Орион" трябваше да превозва астронавти до МКС и до Луната. Сега се предвижда негова безпилотна версия. Изображение: NASA

В близките 5 години САЩ ще похарчат $3,1 млрд. за създаване на ракети с голяма товароносимост, способни да доставят хора на Луната или Марс, пише Washington Post, като се позовава на новия план за развитие на космическия отрасъл, подготвян от американското правителство.

Президентът Барак Обама ще даде по-подробна информация за развитието на космонавтиката в страната в четвъртък по време на изказване в Космическия център „Дж. Кенеди“, където ще присъстват служители на NASA, астронавти и конгресмени.

Изданието отбелязва, че докладът на Обама ще прозвучи на фона на острата критика срещу президента на САЩ след приетия нов бюджет през февруари, в който се предвижда прекратяване на финансирането на лунната програма Constellation и проекта Space Shuttle до 2013 г.

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, в открито писмо до Обама нарече ликвидацията на Constellation "катастрофа" и предупреди, че американската космическа програма може да стане „второкласна“.

Освен тежки ракети САЩ планират в течение на няколко години да създадат версия на космическия кораб „Орион“, който ще бъде пускан към МКС в качеството му на възможно средство за спешна евакуация на екипажа на станцията.

„Орион“ ще се отправя в орбита в безпилотен режим и ще се скачва със станцията. Тъй като на борда му при излитане от Земята няма да има хора, за извеждането му в орбита може да се използва една от действащите в момента ракети-носители, например клас „Атлас“ или "Делта".

В своята реч Барак Обама също ще гарантира,че благодарение на новите проекти в космическия отрасъл ще се разкрият 2,5 хил. работни места повече, отколкото е предвиждала програмата Constellation.

За развитието на съответната инфраструктура в щата Флорида ще бъдат отделени $40 млн. Освен това допълнителни 11,8 хил. работни места може да бъдат създадени за обезпечаване на пилотираните полети в Космоса, които ще се извършват от частни космически компании.

Представител на Белия дом заяви, че планът, в който ще бъдат използвани някои елементи на програмата Constellation, отразява колко „безстрашно и дръзко“ вижда Обама бъдещото усвояване на Космоса от човека.

Програмата Constellation беше разработена през 2004 г. при президента Джордж Буш-младши. Тя предвиждаше създаването на космическия кораб „Орион“ и няколко ракети-носители тип „Арес“. Крайната цел на Constellation беше полет на човек на Луната и в перспектива – на Марс. През февруари 2010 г. САЩ се отказаха от тази програма.

Новата стратегия, провъзгласена от президента Обама, предполага NASA да работи на първо място над краткосрочни космически мисии, а създаването на нови пилотирани кораби да се преотстъпи на частни компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 14 години
За теб душичке това може да са простотии. Други наричат това ПРОГРЕС.....
12
3
 
3
 
! Отговори
Каналин Цолов преди 14 години
Ще ги спасява в случай на нужда, ама...голяма или малка нужда?
11
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Ние докато си оправим дупките по улиците, тия ще си строят къщи на Марс :)
10
0
 
19
 
! Отговори
8 годишен преди 14 години
а марс не беше ли македонска територия
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А те вероятно си мислят,че след като усраха нашата планета ще избяга там?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дали ще могат да вземат малко Другари и Другарки само до там.
7
2
 
17
 
! Отговори
JiktakS преди 14 години
Подкрепям с две ръце всички разходи направени за наука, защото след време ще се изплътят многократно. Гладни и бедни винаги е имало и ще има
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И пак ще купуват ракетни двигатели от руснаците.
5
1
 
14
 
! Отговори
... преди 14 години
Kato davash pari na bedniq, taka ne go pravish po-bogat... Parite se profukvat i pak si e beden. Neobhodimo e da se obrazovat *** po celiq svqt. Inache spored men investiciqta na us e pravilna. Kosmosa e badeshteto na razumnata chast ot chovechestvoto.
4
6
 
3
 
! Отговори
бабаит преди 14 години
Ех, и на мен да ми хвърлят три милиарда... Да ме видят... ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ ИМ СЕ ПОКАЗВАМ :) :) :)
3
2
 
13
 
! Отговори
Любомирчо преди 14 години
Тея 3.1 милиарда за нищо няма да стигнат. Трабват много повече, обаче пари нема.
2
4
 
19
 
! Отговори
Mozaka преди 14 години
Ами да не са правили космонавтите тези деца?
1
17
 
9
 
! Отговори
.. преди 14 години
А като се имат за много велики,вместо да дават 3 млрд. за простотии,защо не помогнат на бедните,изоставени деца?