Астрономи в Рожен откриха избухване на нова звезда

За първи път подобен обект се изследва по време на покачването на блясъка
16 сеп 2010 17:08,
28
Астрономи в Рожен откриха избухване на нова звезда
Снимка: НАО Рожен

Български астрономи откриха нова звезда от типа FU Orionis по наблюдения с 50/70 см Шмит телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен, се казва в съобщение на сайта на обсерваторията.

Звездите от този тип са млади обекти, които са в процес на гравитационно свиване и около тях съществуват масивни околозвездни дискове. По време на еволюцията на звездите част от веществото на околозвездния диск пада върху повърхността на звездата.

При възникване на нестабилност на диска, причините за която не са уточнени все още, количеството вещество, падащо от околозвездния диск на звездната повърхност, се увеличава многократно.

Тогава се наблюдава мощно избухване на звездата, при което блясъкът й се увеличичава с 4-5 звездни величини (увеличението на светимостта е от порядъка на 100 пъти) за период от няколко десетки години.

Обектът, чието избухване е открито в НАО Рожен през последните месеци, е разположен в облаците от тъмна материя между ярките мъглявини NGC 7000 и IC 5070, известни също с имената Северна Америка и Пеликан.

По наблюдения от Ликската обсерватория (САЩ) през 1977 г. той е включен в каталозите на млади звезди с емисионни линии. Според един от тях, съставен от американския астроном Джордж Хербиг, звездата е означена с HBC 722, което е най-разпространеното й име.

Избухването на HBC 722 е регистрирано при наблюденията на NGC 7000 с Шмит телскопа на НАО Рожен на 6 и 7 август 2010 г. Последвалите наблюдения с 1,3 м телескоп на обсерваторията Скинакас (Крит, Гърция) са показали, че яркостта на обекта продължава да се увеличава и че той все още не е достигнал максимална звездна величина.

Спектърът на HBC 722, получен по българска заявка в обсерваторията Скиапарели (Варезе, Италия), е показал промяна в профилите на линиите на водорода, натрия и магнезия, които са характерни за звездите от типа FU Orionis.

Ценността на българското откритие се състои в това, че за първи път подобен обект се изследва спектрално и фотометрично по време на покачването на блясъка. Досега останалите звезди от този тип са били открити, след като са преминали максимума на блясъка и не е получена информация за процесите, протичащи в самото начало на избухването.

Още през първите дни след откриването на обекта от българските учени, интерес към него са проявили астрономи от Италия, САЩ, Испания, Белгия и Великобритания с предложения за сътрудничество при неговото изследване.

Уникалната регистрация на избухването на обекта HBC 722 и свързаните с нея изследвания представляват ключ към разгадаване на екзотичната еволюция на младите звезди и формирането на планетни системи около тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: НАО РоженШмит телескоп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
възхитена преди 13 години
Браво на всички, плюете, плюете та чак до звездата стигате.А ти"възмутена" виждала ли си звезди посред бял ден, освен ако не си ядосала мъжа си?
26
0
 
3
 
! Отговори
До №18 преди 13 години
Евала бай Петко, къртиш пьочки ;)
25
1
 
0
 
! Отговори
До №15 преди 13 години
Присмял се *** на Пульо!!! Поздравления за отделените от теб 5 минути, но очевидно са ти крайно недостатъчни! Правилно, не давай повече примери - и ти не си достатъчно грамотен за това!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Пази боже сляпо да прогледа.
23
1
 
6
 
! Отговори
LZ1DJ преди 13 години
към 23: А ти бил ли си там ...?
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цъкам ти минус
21
5
 
11
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Ей, ама се продължават глупавите коментари, ей. Досега точно 3 нормални коментара видях, другите са свързани с всичко друго, но не и астрономия и съответната новина. Толкова ли ви харесва да си чешете пръстите по клавиатурата, та чак и едно български откритие да плюете и да се заяждате за правописа на не знам си кой си?????? Как може да сте толкова комплексирани и озлобени - не знам и аз... Но каквото и да е - не е добре и е жалко
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласен съм напълно с репликата на LZ1DJ към "възмутената".
19
0
 
13
 
! Отговори
LZ1DJ преди 13 години
Да, цяла нощ гледат, ама и виждат, а пък ти "възмутена" ако гледаш през деня срещу слънцето и мотика да ти дадат, само ще примижваш. Последно на обсерваторията съм бил на 19 юли 2010 г. Толкова чисто и спретнато както в залите за наблюдение, така и в района. Недей така със злоба, нека да опровергаем приказката за липсата на дяволи около българския казан в ада. Бъди горда българка , ако изобщо си такава, нека ни завиждат всички. Само така ще се възродим , на пук на душманите.
18
4
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Ега си и звездата HBC 722, щом е млада и е почнала да избухва за щяло и нещяло представете си като удъртее ,какви поразии може да направи !?
17
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека я затворят по-бързо. Като ще им дам по една лопата,малко да се поизпотят. Да се научат на труд вместо да лежат на кълката и зяпат по цяла нощ някакви звездички.
16
1
 
9
 
! Отговори
lz1dj преди 13 години
Браво момчета. Честито, но ако не беше сложната техника поддържана от квалифицирания персонал начело с главния инженер Красимир Яръмов /LZ3KL/, тази звезда можеше да не е българска. Дерзайте колеги. Нека тази звезда да свети милиарди години. Нека всички да знаят, че не само с пари става, а с много голяма квалификация
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Справка: Нов правописен речник на българския език, изд. БАН, Институт по български език, 2002 г. Стр. 66!"Дългите и кратките гласни в някои езици се предават на български по еднакъв начин:англ. Бат (Bath)...нем.: Шмит (Schmidt)..."И няма да ти давам повече примери, защото ти си неграмотен!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си неграмотен, Спиридоне, много при това! В българския език "ДТ" се транскрибират само в "д" или само в "т". И не за друго, драги ми гений на знанието, а защото просто не можеш да ги изговориш. А като заговорихме за отделяне на 5 минути за проверка, ти отвори ли правописния речник? Там много добре е обяснено. Впрочем точно като за професори като теб. Аман от многознайковци!
13
1
 
3
 
! Отговори
Спиридон преди 13 години
"Шмидт", неграмотни драскачи проклети, "Шмидт"!Да бяхте отделили поне пет минути да проверите за какво става дума ...
12
0
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Новата звезда е ....българска,за разлика от.....Слънцето,което грее за...всички инай-малко за.....нас,защото иначе щяхме и ние да....почернеем.
11
1
 
12
 
! Отговори
възмутена преди 13 години
Браво! А знаете ли, че затварят обсерваторията?! Не могат да си платят тока.. Плачевно е състоянието на базата вече.. Съгласна съм, че трябва да ги подкрепяме.. А 3те лв вход е повече от гавра! Там работят само млади български учени, които съм сигурна, че ако имаха възможност , щяха да са вече в НАСА..Жалко, жалко!
10
2
 
16
 
! Отговори
Милко преди 13 години
Господи, колко е оглупял народът български... От скодоумие не може и да се зарадва вече. Браво на астрономите! Браво и на всички останали, които пазят пламъка жив!
9
4
 
2
 
! Отговори
асдф преди 13 години
Некой кислороден газов гигант се е запалил...
8
0
 
31
 
! Отговори
аzz преди 13 години
Браво Боби много правилно, а на тъпите многознайковци тук искам да кажа, че бях в обсерваторията май месец и бях очарована от професионалистите, които работят там с бюджет от държавата 0.00лв. От входната такса за посещение 3.00лв. не могат и осветлението да си платят камо ли за нещо друго!!! И все пак продължават да ходят там и да се трудят за да може после мухльовци като вас, които им нямат нито знанието и усилията камо ли елементарна култура да драскат глупости??? Егати и манталитета!

Спонсорирани публикации