Криле за военния US джип Transformer

Пентагонът дава $1 млн. на университет за разработка по проекта
Обновена: 15 ное 2010 21:21 | 15 ное 2010 20:52,
27
Криле за военния US джип Transformer
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това, което досега сме виждали само във футуристични киноленти, скоро може да има приложение във военни операции в Афганистан.

Американската агенция за отбранителни високотехнологични проекти (ДАРПА) върви уверено към създаването на автомобил, който да може да лети, твърди The Telegraph.

За целта от агенцията са възложили различни задачи на общо шест изпълнители.

Най-тежката от тях се пада на учени от университета „Карнеги Мелън”, които трябва да дадат „криле” на военния джип Transformer.

Експертите ще вложат усилия в превръщането на автомобила в хеликоптер срещу сумата от 988 хиляди долара.

Една от основните цели е превозното средство да лети почти самостоятелно, т.е. да не се налага наличието на специално обучен пилот сред возещите се.

Машината ще може да транспортира до четирима войници и до 500 килограма оборудване на 400 километра.

„Увеличената подвижност ще даде повече сигурност, защото движенията на летящия автомобил ще бъдат далеч по-трудно предвидими”, коментират специалисти.

Така Transformer ще върши чудесна работа при разузнавателни мисии, евакуации и доставки на боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
до Справедлив преди 13 години
Да,ама българските военни не дават поръчка на БАН да им направи нещо, за разлика от тези в САЩ, нали:))Там имат пари от поръчки, щото обществото има нужда, а тук обществото има нужда основно от Мерцедеси и Чалготеки:)
24
0
 
2
 
! Отговори
@21 преди 13 години
Zashtoto na Pentagona ne im triabva letiashta karuca :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
Чудесна идея, стига да не беше предназначена за такива цели
22
2
 
6
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
НАСА дали милиони,за да разработят химикалка пишеща в условията на безтегловност,...руснаците намерили друго решение-молив!Мисля , че идеята е доста *** -сложна машина със съмнително приложение, а и ПЗРК са доста ефективни!
21
0
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я па предлагам да им направим проект за самолет, който ще се кара като джип
20
3
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 13 години
Чудно защо чичо Сам не е възложил тази поръчка на техния БАН?
19
4
 
6
 
! Отговори
Стареца преди 13 години
Чи те Аамериканските Хъмвита и без това си летят бе ! Аз колко съм виждал да летят, ама като се преземят , немогат да ги сглобят , всичко е *** и кръв мамка му ! :( Кофти работа !!! :(
18
3
 
1
 
! Отговори
пипс преди 13 години
Аве ти си много гламав, ве? ДАРПА може и да създава летящи автомобили, но тук у нас СМНПА отдавна е създала летящи бригади за приатизиране съоръженията. Съюза на Манг и Наркоман Приватизацион Асотиейшед отдавна са създали летящи бригади за прибиране на кабели, жици, метални паметници, огради, шахти и какво ли не? И за разлика от летящите пилета на ДАРПА тия не оставят нищо след тях. И са неуловими, при това.
17
2
 
4
 
! Отговори
пипс преди 13 години
Че да не съм луд? Ако си купя такова добиче, ще трябва да купувам и боеприпаси и да ги мъкна с мен? Предпочитам да инвестирам в ново Дею и до мен да седи тигрица, вместо гаубица? И какво ще го правя, с това нещо освен да го мъкна с мен? Знаеш ли кога ще те връхлети летящо пиле, пълно с боеприпаси и озъбени генерали вътре, гледащи на кръв всеки по пътя си? Не ми трябва РПГ, ами секси бомба - тя може да ме защити винаги, защото те взривяват всякакви сърца без значение възрастта и разстоянието.
16
1
 
1
 
! Отговори
Хапльо преди 13 години
Брейййй така ли ве?
15
4
 
11
 
! Отговори
neo5 преди 13 години
До Номер 15, абе ние какви войни сме водили без такива технологии...а тъпите янки просто си влагат парите за войни, грабят нефта и въобще земните блага на другите страни, така, че...
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гледайте, герберасти, гледайтекак се държат американците с науката в америка, и как ви карат да се държите с науката в Българияпосле не се чудете, че само герберасти на държавна копанка ръкопляската на тиквата
13
1
 
6
 
! Отговори
Защита преди 13 години
Купи си Стингър. Или намери втора употреба от някоя бивша казарма Стрела-2М.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам дали американците ще направят летящ джип, но и да го направят - ще са много изостанали. У нас има летящи Голфове всяка вечер по (над) пустите булеварди. А перничани, ако прочетат тази новина, сигурно само леко презрително ще се засмеят.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега за кого ще слагат крайпътни бомби ***?
10
16
 
5
 
! Отговори
Ромлянин преди 13 години
Дано с тоя джип братската америчка армия ни освободи от славянските ***!!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахаха :))) Мноо тъпо...
8
6
 
34
 
! Отговори
. преди 13 години
Българската армия възложи на БАН да създаде КОЗА С КРИЛЕ.ТОВА КОЕТО ДОСЕГА СМЕ ВИЖДАЛИ САМО ПО ФУТУРИСТИЧНИТЕ КИНОЛЕНТИ,МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РЕАЛНОСТ.ГОВОРИ СЕ,ЧЕ НОВИЯТ ЖИВОТИНСКИ ВИД ЩЕ СЛУЖИ ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ БРАКОНИЕРСКИТЕ НУЖДИ НА ЛИЦЕ ОТ ВИСШАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ С КОДОВО ИМЕ-ГОЦЕ .......... ХАХАХАХАХАХААХ
7
4
 
2
 
! Отговори
пипс преди 13 години
Доколкото гледах няколко ЮЕсЕЙ филма, разни фирми отдавна правят летящи автомобили. А представи си военните какво разработват, щото военните имат най-висшите технологии по принцип. И днес се учудих, защото мислех че поне от 10 години хвърчат насам-натам, като е по филмите им? ОТдавна развиват икоссмически туризъм, така че нищо чудно да полетят и тези джипки? Но ще почна да тренирам дълъг скок, че не се знае? Нямам доверие на техниката по принцип? те комарите са опасни, че камо ли това?
6
7
 
23
 
! Отговори
луд преди 13 години
Невъзможна задача. С разход на гориво 160/100км. ще му трябва и авиоцистерна. Явно хъмвито е толкоз проходимо,че му трябват крила да излезе от гьоловете.По- добре да си вземат по една текезарска уазка,че да са на световно ниво.