Петролни компании със "сили за бързо реагиране" при аварии

Бритиш Петролиум обяви, че няма да участва
23 юли 2010 23:30, Елка Василева
3
Петролни компании със "сили за бързо реагиране" при аварии
Снимка: БГНЕС

Четири от най-големите световни петролни компании – Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips и Chevron, създават съвместно предприятие за разработка и внедряване на система за сдържане на изтичането на нефт при работа в морския шелф. Те ще инвестират 1 милиард долара в проекта.

„Уолстрийт джърнъл“ съобщава, че за нуждите на разработването на системата петролните гиганти ще създадат предприятие с нетърговска цел, наречено от тях Marine Well Containment Co. Компаниите ще разделят инвестициите в него поравно, тоест по 250 милиона долара.

Очаква се системата да бъде готова след година и половина. Тя ще улавя до 100 000 барела в денонощие на дълбочина 3 км, тоест почти двойно повече от обема нефт, който се изля в морето при аварията на петролната платформа на British Petrolium в Мексиканския залив. Там изтичането беше по 60 000 барела в денонощие на дълбочина 1,5 км.

Инициативата на четирите нефтодобивни гиганта дойде след засилването на контрола от страна на американското правителство в отговор на екологичната катастрофа в Мексиканския залив, посочва Ройтерс.

Biritish Petrolium засега не планира да участва в консорциума, преди да се справи с последиците от аварията в Мексиканския залив. Разходите на компанията по тяхното преодоляване вече наближават 4 милиарда долара. В САЩ до 30 ноември 2010 г. е в сила пълна забрана за подводен сондаж, припомня NEWSru.

Според експерти на Moody's Analytics, ако аварията на платформата Deepwater Horizon не бъде ликвидирана до декември, а шестмесечният мораториум бъде удължен, икономическите щети на пострадалите щати  Луизиана, Алабама, Мисисипи, Флорида и Тексас може да достигнат 7,4 милиарда долара, а 100 000 души може да изгубят работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: петролни компании
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
mason iluminati=nwo преди 13 години
Ne ba6 6tot blagodareniiiiiiiie na Amerca stanaha nay golemite kapitalisti4eski svine. S pomo6t oy Angliq i bankite noo qsno.
2
2
 
4
 
! Отговори
Alaris преди 13 години
М, по-скоро го правят за малко позитивна публичност и за да покажат еко-активност, защото в противен случай може да им застегнат законовите изисквания по кладенците. А това най-вероятно ще им струва повече от 250млн. Ако Шел искаха да са екологични нямаше да дръпнат шалтера на цялата си дивизия за възобновяема енергия.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като ти даде зор Америка, я виж как бързо се провеждат и преговори ии проект се прави и цялата бумащина се съкращава.