15-годишният ученик: Недоспал и стресиран от социалните мрежи

Българчетата са по-скептични към висшето образование
29 апр 2024 22:24, Анисия Иванова
55
15-годишният ученик: Недоспал и стресиран от социалните мрежи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските ученици като цяло не се различават много от своите връстници от целия свят. Самото проучване не поднася големи изненади. Един от големите проблеми, както на българските, така и на всички ученици, е, че не успяват да се наспят достатъчно, както и че не успяват да закусват, да се хранят нормално и да поддържат достатъчно здравословен начин на живот, и да избягват стреса, който създават социалните медии. Разликите не са големи. Това каза Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Гостът коментира изводите от глобалния доклад на ОИСР за социално-емоционалните умения на 15-годишните, на база проучване в над 20 държави, членки на ОИСР.

За разлика от PISA целта на проучването е не да сравнява образователни постижения на ученици от различни държави, а да даде поглед върху социално-емоционалните им умения, които спомагат за повишаване на постиженията и успешната им реализация.

"Нещо отличително за българските ученици е, че са по-скептични към висшето образование, най-вероятно по-скоро към качеството, което биха получили от него. Но все пак моите впечатления са, че българският ученик се стреми към висше образование. Изследването показва, че момичетата са по-ориентирани кариерно и академично от момчетата, но за сметка на това изпитват повече стрес в тийнейджърските си години", каза гостът.

Фактът, че учениците са сравнително недоспали, означава няколко неща, поясни гостът. От една страна това, че един ученик не успява да се наспи, вероятно е свързано с много фактори, но недоспиването има голямо отражение върху резултатите в училище. Тук не става дума за вечерен час, който трябва да се лансира, но има какво да се направи чисто системно - да се отмени двойната смяна в училищата, за да може учебният ден да започва поне един час по-късно, защото това е важно. Те трябва да спят повече от осем часа - да се наспиват повече и да спазват добър ритъм на почивка, за да може мозъкът им да е спокоен, буден и енергичен. Това също е критерий, заложен в изследването - колко са енергични и жизнени учениците.

"Учебният ден трябва да започва 8:30 - 9:00 часа. Не много по-късно. Може би като политика е най-добре да се започне с тийнейджърите, защото при 10-годишните ученици изследването показва, че са по-емоционално интелигентни от 15-годишните ученици. В периода на гимназията е пикът на пубертета, учениците имат много повече социален живот в компютъра, пред телефона, което ги държи будни".

Как се справят българските ученици със стреса от социалните медии? Какво липсва в учебните програми, което може да помогне на децата да видят от перспектива стресът, на който са подложени?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Образование
Бизнесът вкарва работна ръка, а имаме неглижирано малцинство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Алек преди 2 седмици
Според мен трябва да се забрани учебните часове да почват по-рано от 9-9:30. Различните възрастови групи спят по различни часа и им се приспива по различно време.
41
0
 
1
 
! Отговори
Към 41 преди 2 седмици
И "академици" ... От които и *** за зеле не става. Например - премиерстващия "академик" до преди няколко дена
40
2
 
7
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 седмици
Социалните мрежи не пречат на нашите ученици, най-много пречат лошите и неграмотно направени учебни програми, които съдържат много излишен материал и пречат на ученика да научи нещо. Учебниците също са некачествени защо са съставени не от педагози а от " големи " учени.
39
2
 
6
 
! Отговори
Ръсите глупости преди 2 седмици
Още никой не е оборил железните истини, отразени в древните римски сентенции. Една от тях гласи: "Човек не бива да прилича на своите родители, а на своето поколение." Преди да хулите, спомнете си как ни ругаеха нас, когато бяхме тийнове. Съпоставяха ни с тяхното юношество и вещаеха, че ние хора няма да станем. И какво? Както е при всяко поколение, и част от нашето се оказа негодно за нищо, но болшинството станахме нормални, борбени, работливи и разумни хора. И с днешните пубери ще е така.
38
2
 
5
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 седмици
Пълен и завършен смях, едно време съм ставал в шест сутринта и съм бил един час път до гимназията ми, нито социални мрежи са ми влияели, нито нищо. И пак съм израснал като нормален човек. Стресирани били милите- ми директно изтриване на профила във фейса и нямаш проблем :) Не били спали, ай ай, да ги ожали човек.. и като ги питаш кой е написал "Храбрият оловен войник" се чудят между Толстой и Дикенс!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Потресаващо бе да разбера, че наще ученици са същите като в Китай, Корея и Африка.... Не го знаех това, но вече знам! Така де, те и в Африка не си дояждат, като нашичките! Също така, в центъра на Сф се удеща миризма като в големите гета в Африка и в Сан Франциско. Туристите от Гърция и Зап. Европа си мислеха, че е от лалетата, засадени в градинката на Ц.хали, но лалетата прецъфтяха, а миризмата остана..... Преди 2-3 години почти нямаше мигранти тук, нямаше го и тоя поразителен ефект
36
0
 
4
 
! Отговори
Бивш ученик преди 2 седмици
Още си спомням как в 8:20 сутринта ни надаваха контролно по математика. Повечето ми съученици дори не можеха да се събудят, едвам се бяха дотътрили до училище в дъжда. Пък камо ли да се съсредоточат да решават задачи. После пък имаше чудене защо на това контролно резултатите били толкова ниски.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А НАЙ-ДОБРЕ УЧЕБНИЯТ ДЕН ДА ЗАПОЧВА В 11:00 И ДА ЗАВЪРШВА В 12:00Ч ЩОТО СЕГА СЕ РАЖДАТ АКСЕЛЕРАТНИ ИНТЕЛЕКТИ С ТРИ ДИПЛОМИ И ДВЕ ДОКТОРАНТУРИ В ДЖОБА...
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е,направете да почват часовете направо от 10 часа,за да може да си чатят до 2-3 часа през нощта хаха.
33
1
 
18
 
! Отговори
истината преди 2 седмици
В социалните мрежи се влиза по собствено желание! Никой никого не праща насила там!
32
2
 
11
 
! Отговори
Бъдещето на БеГето преди 2 седмици
Дрога и проституция защото от това печели престъпната власт
31
4
 
10
 
! Отговори
Татко преди 2 седмици
Като свалим каиша или извадим бела от бараката лекувам и депресия и паник атаки и джендърство и секви подобни проблеми.
30
1
 
8
 
! Отговори
Трейспотинг преди 2 седмици
Ученик на хероин от Шаолин
29
3
 
4
 
! Отговори
По центъра преди 2 седмици
Е пълно с разбити шахти по третоарите и ако стъпиш върху тях може да пропаднеш и да умреш как цените на всичко по центъра са толкова високи а един нормален тротоар няма.Мой приятели от чужбина казаха че България е комунистически а н у с.И се смяхме много.
28
1
 
12
 
! Отговори
Центъра на София преди 2 седмици
Е мръсно Арабско гето като Бейруд
27
2
 
11
 
! Отговори
Престъпна Държава преди 2 седмици
Бъдещето на България е боливийско
26
15
 
5
 
! Отговори
Украинската почва преди 2 седмици
Е най плодородна защото над милион руски сфине я наториха
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна и Америка имат проблем. Русия няма проблем защото разширява територията си.
24
3
 
7
 
! Отговори
Копе летата на преди 2 седмици
Комунистите Го създадоха това поколение от к ви и наркомани.Бъдещето на България.
23
2
 
4
 
! Отговори
Престъпна Държава преди 2 седмици
На ДС и червените олигарси Ченгеджийска мафия!Извършва военно престъпление Социален геноцид!!!*** з а България!