Екокатастрофа надвисва над Московска област

В закрито ядрено градче край Челябинск обявено извънредно положение
9 авг 2010 16:48, Елка Василева
42
Екокатастрофа надвисва над Московска област
Снимка: БГНЕС

Замърсеният въздух в Московска област убива главните санитари на горите и заплашва с измиране редки видове животни.

„По последни данни от лесничеите в различни стопанска в Подмосковието в горите са измрели таралежите“, заяви за Life News президентът на фондация за спасяване на животни Валерий Сугробов.

„Те дълго време не можеха да си намерят място, придвижваха се натам където въздухът беше по-чист и накрая все пак са загинали. А това е много опасно за гората“, каза той.

Таралежите са главните „чистачи“ на гората. Те ловят змии, жаби, обират загниващите трупове на животни и гнилите растения.

Сега, след измирането на таралежите, например, лисиците ще почувстват глад, ще търсят храна на други места, ще настъпват към жилищата на хората. А това ще повлече след себе си проблема с беса, тъй като лисиците са най-активни в разпространението на това заболяване.

„Освен това димът разгони комарите. „Не останаха дори близо до водоемите. Сега могат да изчезнат жабите, които не могат да живеят без тях. А след жабите ще изчезнат чаплите, които са вписани в Червената книга“, казва Сугробов.

Според биолозите птиците са станали по-бавни и имат проблеми с ориентацията в пространството.

Досега силно са пострадали Муравиевският национален парк, Мордовският резерват, Камско-Бакалдинските блата, пострадал от огъня е Приокско-Терасни резерват.

От ветеринарните клиники казаха, че сред домашните котки и кучета са зачестили случаите на смърт от сърдечни пристъпи и инсулти, което е много рядко за тези животни.

В град Озьорск в Челябинска област е обявено извънредно положение в горите и парковите зони във връзка със сложната пожароопасна ситуация, се съобщава на сайта на градската администрация.

Озьорск е закрит град, в който е установен специален режим на безопасност и държавна тайна.
 
Причината е, че в града се намира производственото обединение „Маяк“, където се съхранява и преработва отработено ядрено гориво.

Lenta.ru припомня, че по-рано беше съобщено, че пожари са възникнали близо до друг закрит град в Челябинска област – Снежинск, където си намира федерален ядрен център. Освен това горят горите и край Саров, където също има федерален ядрен център. От Росатом заявиха, че от Саров са изнесени всички взривоопасни вещества. 
 
Междувременно губернаторът на Московска област Борис Громов съобщи, че властите в региона ще изплащат възнаграждения за залавянето на подпалвачи на гори и торфища, предаде РИА „Новости“.

В 90% от случаите горските пожари възникват по вина на хората, заяви губернаторът.
 
„Обявяваме навсякъде: за залавяне на подпалвачи – 50 000 рубли“, съобщи Громов.

В Московска област, както и в шест региона на Русия, е обявена извънредна ситуация във връзка с пожарите.

Москва от няколко дни е обвита от дим, идващ от горящите в Подмосковието торфища и гори. В региона има почти 50 огнища на пожари на площ 200 хектара. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: екологична катастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Роса преди 13 години
Тази скапана "държавичка" ни даваше най-евтиния петрол, а ние продавахме най-скапаната си продукция в тази бездънна яма, защото никой друг не искаше да ни купува ***. Без Русия никога няма да излезем от кризата и това всеки глупав българин трябва да го разбере. Те имат нужда от потребление, ние произвеждаме ***- неконкурентоспособни. Бат`Бойко това много добре го е разбрал.
40
0
 
1
 
! Отговори
TR преди 13 години
HOHOHOHIHIHIHAHAHAAAAAAAAAAAA
39
2
 
1
 
! Отговори
ФАК ОФ преди 13 години
Да ви изгори скапаната държавичка...
38
0
 
2
 
! Отговори
Ben Gan преди 13 години
Пич, смени дилъра
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А второто е ти да спреш с уискито!
36
6
 
6
 
! Отговори
US преди 13 години
Американски екип вече пристигна в Русия, за да помага.Първото, което ги посъветваха е да спрат...водката, ха ха ха ..
35
0
 
6
 
! Отговори
Т-34 преди 13 години
Ти си за психиатър бе ,човек ли си ,Атила ли си или Тангра няма значение,просто *** и се прегледай,може и да има полза!
34
0
 
5
 
! Отговори
Хлапето преди 13 години
Атила, ама ти наистина ли си вярваш на небивалиците?
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подарявям ти цялата земя на 4-ти километър :)))
32
11
 
3
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Великия Бог Тангра вижда всичко и дава на всеки му заслуженотоДойде време Изродените Руски *** от Български произход да платят за геноцида спрямо своите събратя на Дунав, Волга и КавказТангра ще заличи това Нечестиво племе от лицето на земята и ще освободи Българските земи от Хазаро-Славянската ЧумаОт века българи сме ние,потомци сме на род велик надмогнали сме мъки, времезапазили сме своя лик.И тук на Дунав и на Волга,край Вардара и при Кавказ,с кръвта си българска сме горди
31
1
 
7
 
! Отговори
archi преди 13 години
Май там трябва да почне да действа закона на таварищ Сталин-има човек има проблем, няма човек няма пожар! Щом имат съмнения, че са умишлени пожарите.
30
1
 
9
 
! Отговори
archi преди 13 години
Ами да! На всеки трябва да е ясно, че пушека ще се диша от всички, едни по малко други повече. Но гората се възтановява сле 50-100 години, а това значи че там се наришава еко равновесието/ тези гори не са случайни там израсли/ Освен това там по малко ше вали и какви ли не други аномалии ни чакат
29
3
 
13
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
ЕЙ ПИЧОВЕ,ТОВА НАИСТИНА Е СЕРИОЗНО ,НЕ СЕ ***,КАКЪВ ЛИ *** ТРЯБВА ДА СИ ДА ПОДПАЛИШ УМИШЛЕНО НЕЩО В РУСИЯ,И ТИЯ ПУШЕЦИ ,НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ СИ ГИ ТУРЯТ НА СКЛАД ,А ИДВАТ И НАСАМ...
28
2
 
10
 
! Отговори
archi преди 13 години
Тази година първо разлива на петрол, сега гори половината Русия, високи температури, силни дъждове; дали не е някакво предупреждение
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А иначе им беше много смешно като потъна платформата на БП.
26
5
 
5
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Волжките българи са първия лъч,Кавказките ще бъдат втория лъч,ние Дунавските българи сме третия лъч,завършващият,лъчът без който не може.Само тогава, когато се обединят трите лъча ще стане сформирането на светлинното противодействие на Израел и Антихриста, както и на слугите в света.Предстои Война, затова темповете на унищожение спрямо Българите се усилват с всеки изминат ден!КАЗАХ !!Цялата земя от Москва до Казахстан,от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска.bulgarya.cz.cc
25
1
 
11
 
! Отговори
ОДИСЕЙ преди 13 години
Правете се изводи! Може да се случи на всекиго.Ако не можете да помогнете, то поне не говорете лошо!
24
1
 
8
 
! Отговори
archi преди 13 години
Всичко това ще доведе до още по труден живот на обикновенния руснак, а за държави като нашата също ще има лоши последствия.Изобщо не трябва да се случват такива еко катастрофи, изчезват видове животни, цени се повишават, има голямо замърсяване в атмосверата и какво ли не. Не зависимо, че Бългаеия е далече ние също ще усетим последствията и то съвсем скоро. Жалко е че още сме в криза.
23
3
 
13
 
! Отговори
drug преди 13 години
***, как може да се радвате на човешкото нещастие??? ***!!!вие ще се печете горе в Ада!
22
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 13 години
ненормалник