Американски генерал: Не изгаряйте Корана

Петреъс предупреди, че това ще създаде "сериозни проблеми"
7 сеп 2010 15:03,
244
Американски генерал: Не изгаряйте Корана
Протести в Индонезия след обявяването на планираното изгаряне на Корана. Снимка: БГНЕС

Евангелистка група в САЩ смята да изгори екземпляри от Корана, за да заклейми „радикални елементи на исляма“. Планираната акция вече предизвика протести сред мюсюлманите.

Сега обаче по темата се включи и главнокомандващият на силите на НАТО в Афганистан генерал Дейвид Петреъс, който предупреди, че изгарянето на Корана може да застраши живота на войниците.
 
Акцията е планирана за 11 септември – на деветата годишнина от терористичните нападения в САЩ евангелистка група от Флорида смята да изгори няколко екземпляра от свещената книга на мюсюлманите.

Подобни акции развързват ръцете на талибанската пропаганда и могат да предизвикат „много сериозни проблеми“ не само в Афганистан, намеси се генерал Петреъс.

„Снимки на изгарянето на Корана със сигурност ще бъдат използвани от екстремисти в Афганистан и по целия свят, за да подтикват към насилие“, предупреждава Петреъс.

Това може да постави под заплаха живота на войниците от многонационалните сили в Хиндукуш, обяснява генералът пред Wall Street Journal.

Подобни снимки биха могли да имат същия негативен ефект за САЩ като публикуваните снимки на мъчения от затвор в Ирак.

Няколкостотин души протестираха в понеделник в Афганистан с лозунги „Да живее Ислямът“ и „Смърт за Америка“. Някои от протестиращите скандираха искания за изтегляне на международните сили от Афганистан. Американското посолство в Кабул осъди планираното изгаряне в официално съобщение.

Въпреки това евенгелистката група от Флорида не се впечатлява нито от протестите, нито от предупрежденията на американския генерал.

Общността Dove World Outreach Center от Гейнсвил смята да пренебрегне дори официална забрана от властите на тяхната акция.

Пасторът Тери Джонс нарече притесненията на генерал Петреъс „легитимни“, но било необходимо „да се изпрати ясно послание на радикалните елементи на Исляма“.

САЩ не трябвало повече да се оставят да „бъдат контролирани и доминирани от техните заплахи“, обясни пасторът пред  Wall Street Journal.

Въпросната религиозна група има едва 50 членове и се рекламира на страницата си във Facebook със слогана „Ислямът идва от дявола“.

Планираното изгаряне на Корана предизвика протести и в Индонезия. Преди няколко дни демонстранти се събраха пред американското посолство в Джакарта и заплашиха със „свещена война“, ако акцията не бъде спряна.

Колко са чувствителни вярващите към подобно, от тяхна гледна точка, неуважително отношение към Корана, стана ясно през 2005 година. Тогава в Афганистан загинаха няколко души при безредици, провокирани от информация в Newsweek, че Коранът бил потопен в тоалетната, за да се окаже натиск върху задържани.

Карикатурите на Мохамед, публикувани в датски вестник през 2006 година, също предизвикаха демонстрации на възмутени мюсюлмани по целия свят. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Toni Lironi : Очаква ни 3 - та СВЕТОВНА ВОЙНА. Неизбежна е и е планирана доста отдавна. Не ви ли минава през ума, че всички тези събития които станаха също предвидени от преди преди 20 година с решението за падане на комунизма бяха изпълнени. Със събарянето на кулите в Ню Йорк това не беше случаен акт а много преднамерена операция за бъдещото установяване на НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД !
229
1
 
5
 
! Отговори
yupi преди 13 години
v Saidutska arabia kusat STRANICITE NA BIBLIATA vseki den!!vseki hristianin vlizash t Sauditska Ararabia e pretursvan I AKO NOSI BIBLIA tia biva kusana ot slujitelite na letishteto.ZA TOVA ZASHTO NIKOI NISHTO NE KAZVA??ZASHTO NIKOI MUSULMANIN NE NAHOKA SAUDITSITE ZA TOVA,A SEGA SE UIRNALI DA ZAPLASHVAT.aide mainata vi mrusni urodi bezrodni
228
2
 
3
 
! Отговори
Tori Lironi преди 13 години
amerikanskata ma6ina USA raboti mnogo dobre skoro 6te ni vkarat vav naj-kravoprolitnata voina ,koqto nqkoga e imalo.
227
1
 
4
 
! Отговори
добре де......... преди 13 години
Добре де... когато ислямисти поругават християнски символи...защо няма протести.Защото християните не си уважават религията или защото мюсюлманите прекаленоуважават своята религия? И дали това е уважение или нетърпимост към другите мнения?
226
2
 
1
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Хамериканците нещо са се поуплашили. А като тръгнат арабите към Вашингтон или Ню Йорк?
225
3
 
19
 
! Отговори
ортодокс преди 13 години
Добре де, ако да кажем християнин отиде в мюсюлманска държава, то той няма право да демонстрира религията си нали така? Няма как незабулена жена да се разходи в С.Арабия или пък мъж да заговори жена например....От къде накъде тогава мюсюлманите искат да демонстрират религията си в християнска държава ходейки забулени например? Защо там чупят и палят християнски кръстове, а не дават в САЩ да се изгори Корана?...Елементарни въпроси....
224
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами *** мюсюлманин - не виждам кой ще се оплаче. ;-)И християнин да станеш, същата работа; просто заменяш едната книга с друга.Добре че ги има "тъпите гурбетчии" , дето не заменят мисленето с вяра, а образованието с традиция, че без тях още щяхте да се налагате с камъни и пръчки, докато децата ви *** от глад и болести.
223
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
prosto prochetete poslednite 10-15 komentara i se vishte kolko ste jalki zlobni i s nisko samochuvstvie az lichno viobshte ne se strahuvam che shte stana hristiyanin zashtoto mnogo dobre znam che shte umra myusyulmanin
222
0
 
7
 
! Отговори
Б..... преди 13 години
Защо всички напасти идват от изток... и чумата и скакалците и .... тероризма ? Ами отговора е един -щото са необразовани и мързеливи ,тези които живеят там и религията им е удобна за това....
221
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** един ден ще останат без петрол и тогава никой няма да ги бръсне за сливи. Тогава ще ви видим ще имате ли сили да създадете нещо сами.
220
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 13 години
Това, че Мухамед е пророк го пише в книга написана от съмия него... :))) А относно педофилията и разврата изобщо я кажи ваш Мухамед колко жени е имал и женил ли се е за 9 годишно момиче а ?
219
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Гледам на плакатите пише " само страхливци горят курана" ... Явно, за да те признаят за смел трябва да се опаковаш в динамит и да се взривиш на сред някой претъпкан площад....
218
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Личи си, че си *** гурбетчия, само такъв мозък като теб може да има такова безверно съзнание...ей, зароди такива като теб България е варварска страна, без култура и традиция, без вяра...после искаме страната ни да се оправи, колко такива съм виждала, като теб, който съсипват излагат всички българи извън страната и ни подкоповат, така че никоя нация да няма уважение към нас.
217
0
 
6
 
! Отговори
Корав преди 13 години
Всеки да гори каквото си иска.
216
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
221-vie ste sred nas,vie ste paraziti.
215
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ооо, вижте го малкото ислямистче, как скача и щрака със зъбки. Не е ли сладурско?Имай предвид, резанчо, ако някой ден отидеш да се надупиш в Мека, Медина, Твърда Медовина или както там ви е сборището, и видиш светлина в небето... това не е алахчо. По-скоро ще да е "B-2 Spirit" , идващ на бърза ръка да ви "възнесе" , барабар с кораните, ходжите и цялата фанатизирана пасмина.
214
2
 
3
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Срещу религиозния фанатизъм трябва да се води друг вид борба.ТВ във всяка държава трябва да излъчват предавания и да обяснят на наивните,че бог /аллах/ не съществува,като се позовават на научни доказателства,които да опровергаят тезите на научната фантастика.Така хората ще разберат истината и постепенно ще се отдалечат от религиите/независимо мюсулманска,хр.и др./.Уви държавите имат интерес от глупави хора,които да могат да бъдат манипулирани под една или друга форма!
213
5
 
3
 
! Отговори
bogdauni6tojibg преди 13 години
Pedofilite gi vidyahme v hristiyaska evropa predi nyakoloko meseca. A to4no Proroka Isus e pr6estvenik na proroka Muhammed. Vie mojete da se otvra6tavate ot nego. Oba4e nie se gordeem s nego i toy 6te ni spasi. Kako vinagi po komunisti4esko vreme byahte nevernici pak si ostavate nevernici. No nyakoy den nie 6te vi opravim za6toto nie sme sred vas.
212
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Zashto v Sauditska Arabia ne izgarat Bibliata?-zashtoto ja nema tam.V celija hristijanski svjat korana trebva da bude zabranen,a ne da izgarjat po 2,3,4 ili 5 ekzempljara.
211
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
do 216-zasegate se,zashtoto tova vi e slaboto mesto.Znaete 4e na4aloto vi e falshivo.