Русия се връща в Афганистан да помага на НАТО

Не се планира обаче навлизане на руската армия в страната
Обновена: 27 окт 2010 12:07 | 27 окт 2010 12:06, Елка Василева
21
Русия се връща в Афганистан да помага на НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Русия се е съгласила да се върне да воюва в Афганистан по молба на западните страни, които преди 21 години помогнаха на муджахидините да прогонят съветската армия от страната, твърди „Индипендънт“.

Москва участва в обучението на афганистански военни и полицаи от частите за борба с наркотиците, а също по принцип се съгласи да предостави на НАТО свои хеликоптери, които да бъдат използвани в Афганистан.

Очаква се за кардинално новото споразумение да бъде съобщено още следващия месец – на ноемврийската среща на върха на НАТО в Лисабон, в която ще участва руският президент Дмитрий Медведев.

Западните медии вече гадаят дали ще стане дума за връщане на руската армия в Афганистан, а по улиците на Кабул междувременно си спомнят за руснаците с недобри думи, пише чуждестранният печат, посочва NEWSru.

„Индипендънт“ припомня, че въпросът за предоставяне на хеликоптери е бил обсъждан при посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен миналата година в Москва.

Руски и западни източници съобщиха пред журналисти, че Москва вече е предоставила на Полша пет военни вертолета Ми-17 за Афганистан.

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, който разговаря с американския си колега Робърт Гейтс миналия месец в Пентагона, заяви, че Русия е готова да продаде или да даде под аренда хеликоптери Ми-17 за използване от афганистанските сили за сигурност.

Сега НАТО води преговори с Русия за преки доставки на допълнителни вертолети, обучение на пилоти и разрешение за транспортиране през руска територия на оръжие и боеприпаси като алтернатива на коридора през Пакистан, който все по-яростно бива атакуван от талибаните, отбелязва изданието.

В замяна за помощта за Афганистан Москва се стреми към онова, което тя нарича разширено сътрудничество с НАТО. Американският президент Барак Обама вече се отказа от разполагането на елементи на ПРО в Полша и Чехия, срещу които се обяви Москва, а Алиансът се съгласи да се консултира с Русия за дислоцирането на елементите според новия план.

Москва иска също така НАТО да приеме като свършен факт ситуацията в Грузия, където след войната руската армия остава в Южна Осетия и Абхазия. Официални представители на САЩ и ЕС настояват, че окупацията на суверенна територия на държава членка не може да бъде обект на компромис.

Говорител на НАТО обеща преди два дни, че „не се планира отново навлизане на руската армия в Афганистан“. Възможно е руснаците да участват в обучението на пилоти на хеликоптери, ако предоставят вертолети, но не на територията на Афганистан, пише „Гардиън“.

„Таймс“ пък отбелязва, че перспективата за връщането на руснаците в Афганистан е била посрещната нееднозначно в Кабул.
46-годишният търговец Низамудин изрази позитивно отношение към Москва.

„Руснаците се отнасяха добре към обикновените хора, но бяха жестоки към враговете си. Те не бяха такива като сегашните военни, които, от една страна, подкрепят враговете си, а от друга, се борят срещу тях. Хората продължават да използват сградата на университета и много други здания, построени от руснаците“, казва мъжът.

Насир Ахмад, 72-годишен пенсионер, обаче казва: „Проклинам майките на всички онези чужденци, включително руснаците. Всички те са кучи синове, заради тези чужди държави нашата страна е разрушена“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Американците не могат да спечелят войната сами! Преди години култовия им филм беше Рамбо 1-4. Сега да пуснат филма на руснаците и афганистанците с много любов!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Двойно бравос на Рус преди 13 години
Бравос на русняците и за нарко-войната! Сега да оставят хилядите принудителни псевдопсихиатрии без наркотици да не тровят децата и майките на запада!
18
0
 
2
 
! Отговори
Бравос и мерси! преди 13 години
Браво на русняците! Много умно! Тъкмо да не ни падат ирански ракети над главите и от тия полски и чехски прехващачи. От това БГ само печели! Трябва да черпите братушките! Вие заспаляците от София!
17
0
 
4
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Без Русия,няма прокопсия!
16
1
 
0
 
! Отговори
милица преди 13 години
Да пуснат Рамбо ве. Той сам ще се справи с афганистанците.
15
0
 
0
 
! Отговори
biohazard преди 13 години
koi ti kazva ce nemogat da se spravat,tva e smeshna prikaska,ne iskat ako iskat za 24 casa ce go sramnat afganistan,as sam tam i znam ss kakvo vsicko raspolagat tuk,tuk e interesot vv prasanje!!stiga gluposti!
14
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 13 години
руснаците няма да се прецакат там пак - мъжко д.*** веднъж се е.е!!Ако се върнат пак, ще е със смазващи сили, които няма да допуснат провал (Вж. превземането на Азов, превземането на Нарва - по веднъж излагация и после успех, траещ с векове) - братушките обичат да играят на сигурно...
13
2
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Излиза че русия ни е враг.
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото сме съюзници с Франция, тикво. За какво да наливаме вода в мелницата на врага си?
11
1
 
2
 
! Отговори
Стоимен преди 13 години
Rado, точно така е. Аз само се чудя защо нашите главанаци купиха Cougar-и, които отстъпват по всички показатели на Ми-17. Освен по ЦЕНАТА! Та ми минават разни невчесани мисли за далавери и комисиони. Като за Пилатусите, които са превъзходни за всеки аероклуб, макар и твърде скъпи. Май свинарите разбират и от друго...Сещате се, че не НАТО е причината за избора (виж по-горе!).
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американци, американци... ама пак до руската техника опряха...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трета световна трудно ще стане просто в момента политиката е разделяй и владей
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи скоро сме пред трета световна воѝна?
7
0
 
1
 
! Отговори
Rado преди 13 години
Apachi-то е е боен хеликоптер а МИ-17 транспортен не ги сравняваите. Може да направите сравнения м/у апачи и Ка-50/52 или Ми 28. Ми-17 е пряк конкурент на АН-60 Black Hawk.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
жалко че тия апачи масово ги пробутаха на Турция,те знаеха че руските са по-добри но неможеш да обърнеш гръб на господаря си
5
1
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
Какво стана Нали "Апачи" бяха най-добрите
4
5
 
11
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
Това да не ти е САЩ.
3
16
 
5
 
! Отговори
SSS преди 13 години
SKORO PAK 6TE SE VARNAT S SVITI OPA6KI
2
3
 
15
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
Видя се ,че тъпанарите от НАТО не могат да се справят в авганистан и молят руснаците.Какво ли ще поискат руснаците в замяна???Сещайте се сами.
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А са се върнали ,а и Рабо се е върнал,,,