Путин подкупил княза на Монако

Това твърди бившият шеф на разузнаването на княжеството
Обновена: 14 дек 2010 09:27 | 14 дек 2010 09:26, Елка Василева
7
Путин подкупил княза на Монако
Снимка: БГНЕС

Князът на Монако Албер ІІ е бил подкупен през 2007 г. от тогавашния президент на Русия Владимир Путин, подкрепяйки избори на Сочи за домакин на Зимната олимпиада като член на Международния олимпийски комитет. Това твърди бивш съветник на Албер ІІ по въпросите на сигурността и разузнаването.

Основателят на разузнавателната служба на Монако Робърт Еринджър е внесъл в МОК официална жалба по повод конфликт на интереси, предаде ВВС.

Текстът на жалбата е публикуван в блога на Еринджър. Според разобличителя неговият бивш патрон е нарушил етичния кодекс на МОК, позволявайки си да приеме подаръци от чуждестранен държавен глава.

От МОК потвърдиха, че са получили жалбата на Еринджър, но отказаха коментар.

В жалбата, внесена в МОК на 12 декември 2010 г., Еринджър отбелязва, че през април 2006 г. Албер ІІ е приел помощ от Русия за организирането на експедиция на Северния полюс, след което е бил почетен гост на тържествен обяд в Кремъл.

„След тази експедиция княз Албер прие от Русия разкошен подарък – дача с три спални, построена в частното му имение „Рок Агел“, пише в нотариално заверените писмени показания на Еринджър.

След гласуването в Гватемала, при което Албер ІІ наистина подкрепи кандидатурата на Сочи, Владимир Путин е поканил Албер ІІ на „широко рекламиран риболов, който беше възприет от световната преса като знак на благодарност за подкрепата, която князът на Монако оказа на олимпийската заявка на Сочи“.

В текста се казва още, че князът на Монако „разви тесни връзки с близкия приятел на Владимир Путин сенатора Сергей Пугачов, известен като „банкера на Кремъл“.

Като ръководител на първата в историята на Монако разузнавателна служба Еринджър се стремеше да предотврати проникването в обкръжението на княза на хора от руската политика, бизнеса и престъпността, които се опитваха да влияят на решенията на държавния глава, твърди самият Еринджър.

През 2008 г. Албер ІІ уволни Еринджър. Той обжалва уволнението си пред американски съд.

Тъй като делото все още не е приключило, от МОК и от двореца на княза се въздържат от коментар по повод отправените от Еринджър обвинения. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: монакоВладимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Putin podkupil tozi princ,a Misha Saakashvili gladuva.
6
0
 
5
 
! Отговори
Доказано преди 13 години
Всеки човек си има цена
5
0
 
8
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Всички олимпиади се печелят с поткупи,такаче разузнавачите да си се занимават с тяхната работа. За такива новини няма нужда от специално разузнаване!
4
0
 
4
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
То пък други държави "инвестираха" за домакинството на летните олимпийски игри,но Англия го спечели с гласовете на някой африкански представители.Тогава не реваха.Хубаво им бе.Същото като с героите на първия коментар,който не знам защо е пуснат по тази тема.Дали не е умишлено на принципа присмел се хърбел на щърбел,просто да преставаме като общество да обръщаме внимание на всекидневната информация от девалвирали източници за безобразията на политическата,магистратската и журналистическата класи.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не се чете" до: Патрашкова с 10имота" Не ми е ясно как се е появило.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво от това? Такава е системата, за да спечелиш за олимпиади и подобни. Ако е вярно.
1
1
 
3
 
! Отговори
Патрашкова с 10имота преди 13 години
Националната агенция по приходите се е заинтересувала от имотното състояние на главната редакторка на вестник "Галерия", наричан от някои орган на БМ (Българската мафия), пише в. "Торнадо". Данъчните щели да сравнят придобитите от семейството имоти, получените доходи и платените данъци. По предварителни данни Патрашкова и съпругът й Иво Димитров, верен сподвижник на водача на РЗС Яне Янев, притежавали 10 (десет) имота. Според изданието ставало дума за следните имоти.1. Апартамент в скъпарския столичен квартал "Лозенец".2. Апартамент в столичния кв. "Слатина" (в него живее дъщерята на Димитров от първия брак).3. Къща в кв. Иваняне на Банкя.4. Солидна вила с двор в тузарския курорт Слънчев бряг.5. Имот в района на Каварна.6. Имот в Обзор, за който се предполага, че е продаден на руснаци, плюс още един имот на морето.7. Апартамент в района на Орлов мост в столицата, наследен от Иво Димитров по схемата "жилище срещу гледане" от възрастна жена. Същият бил продаден, но щял да се проверява на каква цена и какви данъци са платени. (Покойната баба имала син в Англия, който май не знаел за сделките с наследствения му имот, пише "Торнадо".)8. Имоти в Габровско.9. Имоти в Севлиевско.10. Имоти в Ломско. Освен имотите на семейството от НАП щели да проверяват също и "произхода на картините и античните предмети, с които толкова се гордеят и хвалят сем. Патрашкови". В ГДБОП имали сигнали за извършване на нерегламентирана търговска дейност с фалшиви произведения на изкуството, но за това "Торнадо" заявява, че ще пише в следващите броеве.Министър Цветанов ще трябва да навърти още доста трудов стаж, за да достигне жизнения стандарт на своите опоненти от "Галерия", които така храбро го обвиняват в лош морал, коментира изданието. И припомня как неотдавна Патрашкова се прочу с това, че шантажирала банкерката Петя Славова да накара своя служител Георги Цветанов да оттегли показанията си срещу Алексей Петров в мегаделото "Октопод".