Египет отхвърли призивите на САЩ за промени

Протестиращите настояват за оставката на Хосни Мубарак
Обновена: 10 фев 2011 11:34 | 10 фев 2011 11:34, Елка Василева
10
Египет отхвърли призивите на САЩ за промени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Призивите на Вашингтон за кардинални промени в Египет изобщо не помагат за стабилизиране на ситуацията в страната, заяви египетският външен министър Ахмед Абул Гейт.

Той каза, че е бил изумен от искането на американския вицепрезидент Джо Байдън за отмяна на извънредното положение в страната.

„На улиците у нас се оказаха 17 000 затворници от разрушените затвори. Как можете да искате да бъде отменен законът за извънредното положение?“, каза Ахмед Абдул Гейт.

Междувременно прессекретарят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че Кайро няма друг изход освен ускоряване на реформите, тъй като „духът е пуснат от бутилката“ и протестите само ще се засилват.

Президентът на Египет Хосни Мубарак, съдейки по всичко, не се готви да се оттегли от поста си. Засега той само заяви, че няма да се кандидатира на президентските избори през септември.

Още по темата

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън по време на телефонен разговор в сряда с египетския вицепрезидент Омар Сюлейман призова Кайро незабавно да отмени извънредното положение и да прекрати арестите и пребиването на журналисти и опозиционери, посочва ВВС.

Протестиращите продължават да стоят на централния площад в Кайро Тахрир и около правителствените сгради с искане за оставката на Мубарак. Те отказват да приемат предложените от властите компромиси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
W преди 13 години
SEGA AKO OTSTAPQT SA OBRE4ENI. 6TE SE SLU4I SA6TOTO, KOETO SE SLU4I V MUTRESTANIQ PREDI 21 GODINI. VLASTA DA SE VZEME OT NARODA, I NARODA DA SI IZBERE HORA, KOITO 6TE GO UPRAVLQVAT.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
RE:Браво Мубарак !Браво ??Ти добре ли си ?!при нас зветните револючии вървят със не повече от 2000 друсани маймуни с юелезни пръти.В египет нещата са по-истински, затова режисьорите от страната на неограничение малумстава не знаят какво да кажат...А евреите като гледат какво става са си избили (поне за сега) Иран от главите :)и яко се страхуват да не седне наистина представител на народната волая.
8
10
 
9
 
! Отговори
Браво Мубарак ! преди 13 години
Мубарак да не се занимава със САЩ. Да търси помощ от Израел. Не може 100 000 палячовци да искат оставката на президент, вероятно избран с десетки милиони гласове. Мубарак да не чака, а да измете и измие улиците на Кайро. Вместо вода може да използва огнестрелно оръжие и палки. Останалите живи да конвоира дълбоко в пустинята. Да карат на пясък и сол. Без вода ! Ние също скачахме и осрахме площадите. Видяхме докъде я докарахме.
7
2
 
11
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Груба грешка на САЩ.Атакуват Мубарак, ще има избори и тях, като най-организирана политическа сила ще спечелят ислямистите.Помнете ..........така ще бъде.........
6
3
 
5
 
! Отговори
народ преди 13 години
мубарак за пореден път се доказа че не работи за страната си.накрая ще има спасителна американска мисия,с цел един щат повече за америка
5
4
 
8
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
БРАВО ЕГИПЕТ И НЕМА ДА ОТСТЪПВАТЕ.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото такава им е тактиката. Те използват т.нар. "Шокова доктрина" - използват случаи на естествени природни катаклизми и размирици да окупират и налагат политиката си. Така лека-полека разгръщат империята си.
3
8
 
4
 
! Отговори
7 преди 13 години
Изказването на Ахмед Абдул Гейт ми прилича много на изказванията на членове на БКП след 10.11.89г. - всички, които искат промени са престъпници.
2
2
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Искат разбира се, но Египет е съвсем друга работа - световна туристическа дестинация е и има безценно културно наследство. Потриват ръчички Щатите сега!
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бе тези американци защо не си гледат държавата и не оставят останалите да се спасяват сами? Особено когато не са им искали помощта. А дали САЩ не искат Египет да се превърне във следващия Авганистан, Ирак или Иран?