В "Тайната вечеря" на Леонардо се крие музика

В знаменитата „Тайна вечеря“ на Леонардо да Винчи е зашифрована траурна мелодия, откри италианският музикант Джовани Мария Пала
11 ное 2007 11:30,
29
В "Тайната вечеря" на Леонардо се крие музика
В картината на Леонардо са зашифровани ноти. Снимка: initaly.com

В знаменитата „Тайна вечеря“ на Леонардо да Винчи е зашифрована траурна мелодия. До този извод стига италианският музикант Джовани Мария Пала, съобщава „Утро“.

Четири години той изучавал фреската в миланската църква Санта Мария деле Грацие и сега твърди, че е успял да разгадае още един код на великия майстор от епохата на Възраждането.

В хода на изследването си Пала разчел в изображението на Христос и апостолите петструнен музикален инструмент, а в хляба на масата и виното - ноти.

В резултат се получил химн-възхвала на Бога, който според музиканта може да се изпълни на орган.

През последните пет века творчеството на Леонардо да Винчи не дава покой на многобройните интерпретатори. Непрекъснато се появяват нови теории за тайни замисли, зашифровани в произведенията на Леонардо.

Последната вълна на интерес към наследството на маестрото е свързана с романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ и с появата в Интернет на репродукция на „Тайната вечеря“ с висока резолюция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
vde преди 16 години
...другаря Леонардо просто е искал да припечели малко пари и е рисувал, за да изкопса до края на деня...
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
19, ....Освен това е бил толкоз неорганизиран.... hahaha, stiga gluposti, vzemi procheti nqkoq kniga
26
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аз пък открих в картината пътната карта на Молдова ... я се вгледайте по-внимателно ...
25
0
 
0
 
! Отговори
rumen преди 16 години
MANI GO TOZ 22 TOQ E ALKOHOLIK
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ima i 2 noti na tavana i edna pod masata :))))
23
0
 
1
 
! Отговори
Студент преди 16 години
Ако се съберат повече хора в България като номер 22,нещата може и да се оправят!
22
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 16 години
Дали има кодирана музика тук-не е важно.Но с просто око е видно ,че гениалния художник е запечатал по един неповторим начин цяла гама от кипящи чувства в образите на 12 -те апостоли.Леонардо е изобразил момента ,когато Христос току що е казал:" Тази нощ един от вас ще ме предаде." Страшни ,но хладнокръвно произнесени думи,предизвикали буря от чувства -вижда се как едни започват да протестират разпалено -сякаш казват-нима е възможно?! ,други се кълнат във вярност,трети се възмущават и гневят...въобще всички са дълбоко развълнувани ...Ето ,от това остава едно неизгладимо впечатление ! Творението си е едно наистина грандиозно постижение на човешкия гений и дух...
21
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 16 години
Истинските тайни са невидими за физическите очи-за тях човек трябва да използва вътрешното си зрение.Относно Леонардо,според мен много по- завоалиран и тайнствен е Йеронимус Бош като личност и начин на работа,а и доста по-задълбочен.Но не съм спец все пак-лично мнение е това.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а други композитори са използвали небостъргачите на фона на небето, за да създадат мелодия. Начертайче петолиние през някоя картина, изберете си важни точки и все ще излезе нещо.Пълна дивотия.
19
0
 
0
 
! Отговори
Чиракът на Леонардо преди 16 години
Освен това Леонардо е малко надценен, според мен. А и според други критици. Разбира се, превъзнасят го нюейдж конспиративни типове с афинитет към окултното, които от медитация нямат време да поразгледат и други художници и да си кажат, брех, на тоя свят не е само Леонардо в живописта. Честно, вижте картината Йоан Кръстител и кажете, не е ли супер префърцунена с тая гадна усмивчица (дето не е само на Мона Лиза, ами на около 20 мацки на Леонардо)? Да не говорим, че Мистър Винчи си е бил леко злобен към колегите си (най-вече един опърпан скулптор, Мистър Буонароти). И се е мазнел на тиранина Сфорца, докато колегата Макиавели е бил зает да се мазни на Борджиите. Освен това е бил толкоз неорганизиран, че хич не го виждам като водач на тайна организация. А, разбрах- освен това просто ей така е споменавал в записките си, че страда от липса на кинти, за да лъже хората, а иначе е бил свръхбогат масон или нещо такова. Аман от Леонардо.
18
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 16 години
PROSTOTIQTA ! Ei .. prostotiqta shte ni pogubi ... nqmat li si tiq psihopati nqkakva rabota .. da tvorqt neshto i te ?????????? ... ili znam li .. nqkakvo zanimanie .. , 4e da ne oporo4avat taka truda nanqkoi drug !?Ami tiq koito pyk nqmat kakvo da pravqt i te milite i se nari4at mediq .. :)))) smeshkovci .. prestanete da balamosvate horata s prostotii .. pone vednyj namerete neshto normalno kato informaciq i go predstavete .. ne da pylnite glavite na bednite horica s prostotii .. i posle koi kogo ubil i zashto onq poludql, a dr. vijdal izvynzemni .. !
17
0
 
0
 
! Отговори
mar преди 16 години
Всички картини на Леонардо са ненадминати. Искаме да се докоснем, да разберем как е рисувал, какво е чувствал, но това е привилегия на учените. Не може да се докосне слънцето или да погледнеш в него . А ние сме демократично общество и всеки има право на мнение.
16
0
 
0
 
! Отговори
Lestat преди 16 години
Това е песен с която ще приканят извънземните да дойдат на земята хаха ! за повече инфо гледайте филма "Марсиянци вървете си у дома" Между другото филма е готина комедиика
15
0
 
0
 
! Отговори
Тодор Христов преди 16 години
В София се крият селяните. Тази асоциация направих в момента, покрай коментарите и тази картина тук.
14
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Всеки откачен или закачен все нещо открива в тая картина?!Аре у лево, голяма работа какво е закодирано?! Има къде по-важни житейски истински неща, с които да се занимават учените! Некадърници!
13
0
 
0
 
! Отговори
Tisho преди 16 години
"В Мона Лиза пък има рецепта за твърдо сварено яйце."Хаха, и аз съм на това мнение. Тръгнали да търсят под вола теле. След 4 години, вършене на едно и също нещо, сигорно ще намерят и уебадреси. Това е просто една велика картина.
12
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 16 години
Защо му е било на Леонардо да шифрова музика в картина?Никой не оспорва гениалността му,но щяхте ли иначе да чуете за италианският музикант Джовани Мария Пала?
11
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 16 години
Naistina mnogo malko se znae za Leonardo.Osnovno se znae za Mona KLiza i Tainata ve4er, no daje i za tezi dve kartini ne e znae za6to sa tolkova cenni ;( a tvor4estvoto mu e naistina grandiozno!naskoro v Evropa e postroen most po skici na Leonardo stotici godini sled proekta! po negovo vreme ne e moglo da se napravi takova ne6to.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В Мона Лиза пък има рецепта за твърдо сварено яйце.
9
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
В тая картина освен това се крият данни за основния лихвен процент на ЕЦБ в следващите 186 години, а в долния десен ъгъл има графика на индекса Dow Jones до 2247 година. За повече информация питайте невидимите си приятели Спок и Андромеда.