В "Тайната вечеря" на Леонардо се крие музика

В знаменитата „Тайна вечеря“ на Леонардо да Винчи е зашифрована траурна мелодия, откри италианският музикант Джовани Мария Пала
11 ное 2007 11:30,
29
В "Тайната вечеря" на Леонардо се крие музика
В картината на Леонардо са зашифровани ноти. Снимка: initaly.com

В знаменитата „Тайна вечеря“ на Леонардо да Винчи е зашифрована траурна мелодия. До този извод стига италианският музикант Джовани Мария Пала, съобщава „Утро“.

Четири години той изучавал фреската в миланската църква Санта Мария деле Грацие и сега твърди, че е успял да разгадае още един код на великия майстор от епохата на Възраждането.

В хода на изследването си Пала разчел в изображението на Христос и апостолите петструнен музикален инструмент, а в хляба на масата и виното - ноти.

В резултат се получил химн-възхвала на Бога, който според музиканта може да се изпълни на орган.

През последните пет века творчеството на Леонардо да Винчи не дава покой на многобройните интерпретатори. Непрекъснато се появяват нови теории за тайни замисли, зашифровани в произведенията на Леонардо.

Последната вълна на интерес към наследството на маестрото е свързана с романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ и с появата в Интернет на репродукция на „Тайната вечеря“ с висока резолюция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и мутри
7
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 16 години
Leonardo e mojebi edin ot nai velikite hora jiveli nqkoga..
6
0
 
0
 
! Отговори
Зарко преди 16 години
Хора, вие ако знаете само половината от нещата, които Леонардо е измайсторил освен картините му, ще разберете от къде идва всичкият интерес
5
0
 
0
 
! Отговори
Джокондата преди 16 години
Можеш ли по цял ден да седиш и да си мислиш глупости, че и да ги анализираш и да занимаваш цял свят с това... Следващите с подобно изявление са американците, а може би за Мона Лиза. Неин ред е май... Или се бъркам... Може би сянката как пълзи по пода на някоя джамия или катедрала е наистина ценна идея да бъде обсъдена... Знам ли!
4
0
 
0
 
! Отговори
Омич преди 16 години
Какво неразбираемо явление ,за нас обикновените хора,е геният на Леонардо.Едно е ясно,той е дошъл,да види,докъде сме стигнали,взел образа на човек "Извънземен"!Очаквайте ново появяване!
3
0
 
0
 
! Отговори
edie преди 16 години
хахахахха, sn, прав си
2
0
 
0
 
! Отговори
sn преди 16 години
*** глупаците. В *** на Леонардо ще намерят закодарино послание.
1
0
 
0
 
! Отговори
Marin преди 16 години
Po4ti sum sig ,4e samiq hudojnik ne e vlagal i 1/3 ot smisula v kartinata ,koito dne6nite analizatori se opitvat da mu predadat.Prosto se hva6tat za nai malkoto :/ ina4e ako tova e istina bi bilo mn interesno da 4uem izpulnenieto