А сега, де! Морската гъба имала 70% от човешките гени

Това животно поделя с хората включително гените на рака
7 авг 2010 12:00,
50
А сега, де! Морската гъба имала 70% от човешките гени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Човекът може би произлиза от маймуната, но австралийски учени установиха, че морската гъба на практика има 70 на сто от човешките гени, съобщи АФП.

Дешифрирането на генома на морските гъби в района на Големия бариерен риф показа, че това древно животно има много еднакви гени с човека, включително онези, свързани с болести и по-специално с рака.

Според Бърнард Дегнън от Университета на Куинсланд откритието може да доведе до пробив в изследванията върху рака и стволовите клетки.

"Изследването на генетичните функции на стволовите клетки на морската гъба може да предостави данни за гените, които са повлияли върху биологията на човешките стволови клетки", заяви той.

"Това ще ни информира за начина, по който човешки стволови клетки ще могат да бъдат използвани в медицината в бъдеще", допълни ученият.

Резултатите от изследването, продължило повече от 5 години, са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Генетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
2
 
! Отговори
Do 27 преди 13 години
Gledai "The Matrix" i shte si dadesh otgovor!
27
5
 
19
 
! Отговори
Вен преди 13 години
Това е големия парадокс на днешния свят - никой няма мотив да прави хората по-здрави, по-щастливи, по-умни - напротив. Колкото по-нещастни са хората и повече проблеми имат, толкова повече корпорациите печелят от псевдо-решенията на техните проблеми. А след като корпорациите (парите) управляват света, това ще продължава вечно. Гледайте филмите Zeitgeist, там истината ще ви тресне с пълна сила.
26
1
 
24
 
! Отговори
maikl преди 13 години
Точно така. Лекарство против рак има отдавна, но стои заключена формулата/рецептата. Проста аритметика - медицинската индустрия със своите корпоративни интереси няма никаква полза от премахването на бича на века, рака. Няма и да допусне някоя слаба институция или държава да го наложи. Просто ще започват да се случват странни неща с инициаторите. Доказано е, че много повече се печели от болни, отколкото от здрави хора. Така е и със СПИН и т.н. Също, както и с петрола, между другото.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз се чудя защо моя габясва а то виж каде бил проблема
24
4
 
4
 
! Отговори
ДАРВИН преди 13 години
ДА. НО САМО 70 %. А СЪС СВИНЯТА СИ МЯЗАМЕ НА 95-99 % . ТОВА ИЗГЛЕЖДА ОБЯСНЯВА,ЧЕ МНОГО ОТ ХОРАТА ПРИЛИЧАТ ПО КУЛТУРА,МАНИЕРИ ИЛИ ВЪНШНОСТ НА СВИНЯТА. ДАРВИН Е КАЗАЛ,ЧЕ ПРОИЗХОЖДАМЕ ОТ ***. ТОПЛО,ТОПЛО! А МОЖЕ БИ ОТ СВИНЯТА? ИЛИ ПОНЕ ЧАСТ ОТ ХОРАТА СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ НЕЯ? СЛЕД ИЗПРАВЯНЕТО СИ ОТ 4 КРАКА (КОПИТА) НА 2-А?
23
1
 
24
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Човека може би не, но политиците със сигурност произлизат от морската гъба. Я как попиват парите, също като нея.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хаха ЗАБЛУДЕН РОБ НА ТЕБ КОЙ ЩЕ ТИ КАЖЕ СТАВА ВЪПРОС НЕ ЗА НПКАКВИ МИЖАВИ МИЛИОНЕРЧЕТА ЗА СВЕТА НА НЕДОСЕГАЕМИТЕ МИЛИАРДЕРЧЕТА
21
4
 
2
 
! Отговори
marine преди 13 години
Ахиле, що да е невъзможно? Помисли само че само преди 300 години никой даже и не е фантазирал за автомобил, или пък за самолет, а сега без тях не можем.Нима някой от друга планета ни е казал как да ги направим. Дарвин е 100 % прав,или поне клони към толкова.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Теорията на Дарвин гласи - оцлява този който се адаптира най-добре!Не този който е най-силен!!
19
2
 
8
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
То ,по принцип теорията на Дарвин търпи силни критики - и не е вярна.Замислете се малко ---динозаврите са живяли стотици милиони години и не са развили интелект ,а ние за 1 500 000 години и хоп на върха.!!!!!
18
1
 
2
 
! Отговори
Lehr преди 13 години
Гени на рака няма установени. Някои са генетично предразположени, това е, но тези изследвания не са окончателни поради многото видове рак.А гъбата на снимката не е морска!
17
3
 
3
 
! Отговори
наблюдателен преди 13 години
Тази гъба определено изглежда по-умна от министър Тотю.
16
1
 
3
 
! Отговори
БАЙРЯК-СЛАВЕЙ преди 13 години
Мое изследване потвърди и други близки качества на човека с гъбите като най- сходни по характер са с мухоморката.........не морене на мухи , а на хора....
15
1
 
1
 
! Отговори
Горби преди 13 години
Донякъде си прав, че би било по-доходоносно ако се продава скъпо и на всеки, едно такова лекарство.Но ако предположим че такова съществува, би трябвало да приемем, че то би излекувало болния.Следователно - само едно плащане (колкото и да е голямо).Помисли колко по доходоносно е липсата на такова - продава се НАДЕЖДА (операции, трансплантации, химио и прочее терапии), скъпо и до живот!Дали има наистина лечение - Бог знае! Но ако ти е интересна темата, попрочети нещо за Реймънд Райф (Raymond Rife
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на много високо гробарско ниво е,а пък тъпите са прекрасния живот,докато издържат.
13
1
 
2
 
! Отговори
Инвестиция преди 13 години
Браво на Българските лекари.Да им се изплатят и увеличат заплатите
12
3
 
2
 
! Отговори
Don Jovani преди 13 години
Има открити, разбира се , има и изкуствени вируси които след като предизвикат масова зараза, се неотрализират от предварително изготвени ваксини, епохата на войните с оръжие започва да затихава понеже започва и общественоста да се осъзнава, и за това се насочват към бизнеса с Фармацефтиката, доходна работа, всичко е на много високо ниво но си мислят че хората са *** и не разбират, може би , но не всички.
11
2
 
9
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Дано има полза от научната констатация.С вкуса на естети ,повечето обърнахте внимание на снимката,отколкото на съдържанието на новината.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази новина ще се мутренизира
9
5
 
12
 
! Отговори
ръца-пръца до 4 преди 13 години
Хахахаха-ха-ха-ха. Няма никаква логика в това, което си написал. Щом го крият само за богатите, се предполага, че го продават за много пари и затова само на тях го дават. Ами ако го обявят официално? Тогава и бедните ще знаят за него и когато ти се случи ти или детето ти да заболее, ще продаваш имоти, жилища, коли всичко и пак ще събереш пари. Така че откривателите ще печелят още повече, и от бедните :))) Няма никаква логика в изказването ти. Градски легенди, теория на конспирацията :)))