Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000

Учени: Желязото в синята кръв е заменено от медта
20 сеп 2010 07:06,
94
Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000
Синя кръв. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

7000 души в света имат не червена, а синя на цвят кръв, съобщи Ройтерс като цитира списание “Ню Сайънтист”.

Англичанката Поли Нетин (12 г.) е обикновено момиченце, само дето кръвта й е като патладжан. Още при раждането й в хематологичния център уверили родителите, че детето ще се развива нормално.

Защо кръвта е синя, в буквалния смисъл? Отговорът бил неочакван: за всичко е виновна противозачатъчната медна спирала, която майката на момиченцето носила няколко години, преди да забременее.

Лекуващият лекар на Поли, професорът от Лондонския център по хематология Робърт Ефреси, пояснява:

"В света има около 7000 души, чиято кръв е със син нюанс. Наричат ги цианетици от cyanea (на латински - син). Желязото в кръвта им е заменено от медта, без това да променя функциите й. Само цветът й е синьо-виолетов, получен от мед с железни примеси", казва той.

Учените обясняват появата на цианетиците със законите на еволюцията. Природата обикновено се застрахова, като съхранява необичайните неща.

В случай на стихийно бедствие или промяна на околната среда или климата, при епидемии. Когато “нормалните” загинат, “отклоненията” ще оживеят и ще създадат нова популация.

Цианетиците не страдат от обичайните болести на кръвта - микробите не успяват да атакуват медните клетки. Синята кръв много по-бързо се съсирва и дори сериозни травми не предизвикват кръвотечение.

Според проф. Робърт Ефреси бумът на цианетици обаче не е презастраховка на еволюцията, а се дължи на механичните контрацептиви: вътрешноматочни спирали и диафрагми, които съдържат мед.

Оказва се, че изразът “синя кръв” - като знак за благороден произход - не е случаен. Някои от благородните рицари, поставили началото на древни благороднически родове, действително са имали синя кръв. Тя се е дължала на медните им ризници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
медни ризници-пълни глупости!а бе журналисти,като не знаете що пишете глупости?!синята кръв при аристократите е от сребърните прибори с които си служат-вилици,лъжици,чаши и т.н.И са много по-здрави от нас простосмъртните само заради това сребро.който има пари само сребърни прибори да ползва!!!
66
10
 
7
 
! Отговори
! преди 13 години
Колко жалко е,че тук трият коментарите,които не съвпадат с мнението на автора!.Пак ще напиша,че статията е глупава и,че такова нещо като еволюция не съществува-доказано е!
65
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
Божке-е-е!
64
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи за това на *** са им сини венците на зъбите. Щото РАБОТЯТ с медни кабели и от медта им става синя кръвта. Значи това са българските благородници :-)
63
16
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гласувайте "ЗА" най-*** статия в днес беге писана някога.
62
8
 
39
 
! Отговори
ss преди 13 години
Жива простотия..като нямате какво да напишете не ни публикувайте сценарийте си за фантастични филми....носил медна ризница и затова кръвта му била синя :DDDDDDDD
61
6
 
9
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ преди 13 години
ЗНАЕХ СИ АЗ, ЧЕ НА ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ КРЪВТА МУ Е БИЛА СИНЯ! ;)
60
1
 
11
 
! Отговори
Чакащ инфо... преди 13 години
Аз като изстина си пия чай с цветен мед..
59
7
 
29
 
! Отговори
доктор преди 13 години
Проблема със синята кръв на т.нар. "благородници" е че за да се види първо трябва да се източи... и после виждаш че и те *** кафяви ***.. с други думи нищо "благо" няма в родството им.. просто са съумели столетия наред с грабежи, измами и убийства да се налагат над другите... Долу буржоазията - Да живее коминтерна! ;-)
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Журналиста" явно или не е изтрезняал или там каквото взима още го държи, та му се виждата всякакви цветове и чува разни гласове.Така се получил този материал сигурно... :)пък и медтта като се "предозира" е клетъчна отрова дава същите симптоми като при отравяне с арсен. Може би човек посинява едва като изтине ... ха ха
57
0
 
4
 
! Отговори
Чакащ инфо... преди 13 години
Мерси за медицинската информация
56
4
 
7
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
Ясна е работата - след като мойта женка, е с червена кръв и изчезна някъде за 1 месец, затова и се появи бяло течение
55
0
 
6
 
! Отговори
Чакащ инфо... преди 13 години
Вързах се...
54
1
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Сериозно?А селяните как са виждали-с бинокъл.Защото като препуска рицар ми се вижда трудничко да му гледаш вените
53
1
 
5
 
! Отговори
;-))))) преди 13 години
А аз си мислех, че е поради намаленото количество на кислород в кръвта на живеещите в Хималаите преселници. Тяхната кръв също е виолетово-синя. Неведоми са пътищата природни.
52
0
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Или най добре напишете в търсачката на ДНЕС.БГ-> "Зелена кръв".
51
0
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
И аз се учудих много на тази статия и се сетих преди време за друга статия подобна на тази,вижте я-> dnes.bg/health/2007/06/08/zelena-kryv-shashardisa-kanadski-hirurzi.37345
50
0
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Sinq krav-drun-drun!Otkoga ne6to izpolzvano v prenosen smisal,ozna4ava6to krav na blagorodnik vze da se vazpriema i v bukvalen smisal?!
49
2
 
13
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Лол, всичко е чудесно, журналистите са преписали някаква небивалица, за да повишат интереса към малоумния си сайт. Само не можаш да разбера защо са сложили снимка на медузи под статията за синята кръв !? :)))
48
0
 
38
 
! Отговори
синя кръв преди 13 години
Доколкото ми е известно, изразът "синя кръв" идва от реконкистата в Испания. Когато някой християнски рицар нападал някое селище, вдигал меча си, така че местните да видят сините вени на ръката, тоест, че не е мавър. И още нещо интересно, през феодализма, рицарите са носили железни ризници.