Осъдиха "мамино синче" да си намери работа

25-годишният мъж опитал да осъди родителите си за издръжка
Обновена: 29 апр 2011 14:52 | 28 апр 2011 08:15,
115
Осъдиха "мамино синче" да си намери работа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Испански съдия нареди на 25-годишен испанец да напусне дома си и да си намери работа, пише в. "Дейли телеграф". Младият мъж от Андалусия, Южна Испания, чието име не се съобщава, завел дело срещу родителите си, когато те отказали да го издържат повече и му препоръчали да започне работа.

Мъжът искал родителите му да му плащат по 400 евро на месец издръжка. Вместо да удовлетвори искането му, съдията по делото постановил, че мъжът трябва да си изкарва прехраната сам и да не разчита повече на родителите си.

Случаят породи полемика в Испания, където безработицата сред испанските младежи достига 43%. Така все повече млади испанци стават част от така нареченото поколение "нито, нито". Терминът е съкращение от израза: Нито работя, нито уча.

Феноменът е познат и в други европейски страни. В Италия този тип младежи са известни като "бамбочони" или бебоци. Там близо 60% от хората между 18 и 34 години живеят с родителите си.

Във Великобритания млади хора, които не работят и не учат, са наричани НРУС, което е съкращение от израза: Не работя, уча и стажувам. 18,8% от английските младежи между 19 е 24 години попадат в категорията на НРУС.

Младите британци, които пък продължават да живеят с родителите си дори и да са навършили 30 години, са наричани "деца, изяждащи спестяванията за пенсия на своите родители", или съкратено ДИСПСР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: безработен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
3
 
! Отговори
пак аз преди 13 години
71, напълно съм съгласен с теб - ама в такъв случай нека променим Конституциите в т. нар. ДЕМОКРАТИЧНИ държави, та всичко поне да е ясно. а не да ми пишат, че имам свободата да решавам САМ какво да правя с живота си, а на практика съдът да може да ме задължи да работя. в истински свободна страна съдът може да ме лиши от помощи, от жилище, от свобода дори, ако има причина - но не и да ме накара да работя или живея насила. е, ясно е, че не сме свободни - тогава нека си го пише в Конституцията
72
4
 
8
 
! Отговори
до пак аз преди 13 години
Стига с тая свобода на личността, бе да му се невиди. Да си клошар било свобода на личността, да си наркоман също, да си алкохолик също, да си нехранимайко също, да обиждаш хората:свобода на словото, да се обличаш непристойно в училище и на обществени места пак е свобода на личността. В България явно някой хора като тебе не правят разлика от свобода и свободия. За тях демокрация е равно на анархия и свободия.
71
5
 
4
 
! Отговори
пак аз преди 13 години
70, наистина ли не разбра, или се правиш? стругарят беше само пример. мисълта ми е друга - един човек, който НЕ Е УДОВЛЕТВОРЕН от работата си и я работи само колкото да не умре от глад, като през цялото време се скапва психически, с нищо не е по-ценен и успешен от един мързелив ***, който Е ДОВОЛЕН от бездействието си и му стига само да има за плюскане, биричка и ТВ, например. сега дали работникът ще е стругар, метач или боклукчия - не е важно. търсех пример за долнопробна работа просто.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е точно така. Защото тоя като се сбие с някой и дойде линейка с какви пари мислиш, че ще го лекуват? С парите от нашите данъци. Или като иде да се нахрани в някоя кухня раздаваща храна за бедните, от къде мислиш че са дошли парите за тази храна? Колкото и да не ни харесва човек е социално животно и единствения начин да е напълно независим е да иде а живее в някоя пещера и да се храни от лов и събирачество на диви плодове. Иначе по един или друг начин зависиш от обществото.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей ти ми уби направо. Един стругар върши грозна работа и си съсипва живота, и мързела бил по-ценен. Колко време ти трябваше да измислиш тая глупост? Аз поне съм разговарял с машинни инженери ходили на специализации и визити в западни фирми и искам да ти кажа че след инженерите най-ценни кадри са точно добрите стругари и шлосери. И взимат и доста прилични заплати, около дори и над средната за страната. Просто не ти се получи примера.
68
4
 
3
 
! Отговори
пак аз преди 13 години
68, издържаш тези, които са на СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ. ония, които обикалят по кофите и спят по градинките, не ги издържаш никак - освен ако не им даваш милостиня, ама това си е твое решение. толкова ли е трудно да сме обективини? или инстинктът на стадото е по-силен от всичко, и всеки, който избира да живее по различен начин, трябва да бъде оплют.... честно казано и аз презирам отрепките, които не правят нищо полезно, ама не ги съдя - това си е техният живот, не ми пречат - защо да ги съдя?
67
1
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 13 години
Ами, макар и коствено всеки от нас ги издържа, точно както издържаме и ***.
66
3
 
3
 
! Отговори
пак аз преди 13 години
65, аз не оспорвам, че решенията на съда трябва да се изпълняват. не казвам и че тоя мързел не си е заслужил присъдата - ако не беше толкова нагъл и ***, нямаше да се стигне дотам, сам си го е изпросил. казвам само, че решението на съдията противоречи на идеите на т. нар. "демокрация и свобода на личността". съдът може да го задължи да напусне жилището на родителите си, но не и да работи. щом иска да е клошар - нека. освен ако не го осъдят на общественополезен труд - това вече е по закон.
65
8
 
5
 
! Отговори
бай хой преди 13 години
63, a против тия, които нито учат, нито работят, какво ПРОТИВ имаш? ти ли им плащаш разходите? моля, изразявайте се честно - просто им завиждате. всеки има правото да си пропилява живота както иска. не съм сигурен, че един стругар, например, който се скапва от грозна работа в завода и евтин алкохол, е с нещо по-ценна личност от един пълен мързел, прекарал цял живот на дивана пред ТВ.
64
2
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 13 години
Ако не беше толкова нагъл да съди родителите си, никой нищо нямаше да му разпорежда. Нои в най-демократичната държава да идеш решенията на съда трябва да се изпълняват независимо дали ти харесва или не.
63
1
 
4
 
! Отговори
info преди 13 години
До 60. Тва с разходите на очвек, уби всяка логика. Ти май си "нито-нито" и вече си пълен "ОФлайн"
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой няма нищо против студентите, които съвестно си ходят на лекции, тук става дума за хората, които нито учат, нито работят, а чакат родителите им да им дадат пари за кафе и цигари.
61
7
 
4
 
! Отговори
new order преди 13 години
добре бе, тоя е пълна ***, спор няма - ама съд да те ЗАДЪЛЖИ да започнеш работа???? голяма "свобода и демокрация", няма що! това го имаше в бившия комунистически лагер - всеки младеж след задължителната военна служба имаше 4 месеца срок, в който да започне работа или да се запише да учи. бездействието беше наказуемо със закон. да, така е по-общественополезно, ОК - ама къде отиде личният избор? ако искам да спя по пейките и да ям по кофите - нека, това си е моя живот. другото е диктатура.
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички, които работят от млади и се бъхтят - едва ли ще постигнат нещо.Тези, които живеят при родителите си също едва ли ще постигнат нещо. Но те поне ще са с по-запазени нерви и здраве.
59
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В това да не работиш няма нищо лошо! В крайна сметка не виждаш защо трябва да се бътхиш и мъчиш за 300-400 лева, да си тровиш нервите и здравето за работа, която не ти харесва, след като може да живееш и при родителите си. В едно домакинство разходите излизат по-ниски на човек, когато повече хора обитават жилището. А иначе в Испания безработните млади са 40% просто защото там кризата е нещо по-страшно и от това, което беше тук в началото на прехода! Мързеливи хора няма, има само неуверени!
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато човек учи и иска да получи добро образование трябва да знае, че учене и работа не става! Или едното - или другото! Дори и задочното обучение не е лесно, ако искаш да получиш нещо от него. Иначе всеки може да завърши и вземе тапията, ако работи и учи, но няма да получи достатъчно от образованието си. Работата изяжда най-много време и не позволява да получиш най-доброто от образованието си, дори и когато не си редовна форма на обучение. От опит го знам, че е така. Така, че няма нищо лошо!
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А който иска намира начин да се справи. Аз например работя нощем за да мога през демя да съм на лекции. Не казвам, че е лесно, ама става.
56
3
 
28
 
! Отговори
do 55 преди 13 години
На тебе ясно ли ти е, че в 95% от свестните университети трябва всеки ден да се посещават лекции и без това упражнение не можеш да завършиш?! Остави тука у нас какво се прави. Всеки втори работи и посещава университета 1 път седмично. Е в свестните университети няма такава възможност. И колко години станаха?! На 19 се завършва училище, на 23- университет. На тебе, ако ти е кеф, бачкай си барманче, ама има хора с по-високи цели!
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ха ха , ама жилищата почват от 50 бона нагоре. При средна заплата сред младите от около 4-500лв. как ще си купиш жилище не е ми ясно. Според твойта логика 95% от хората са деградирали, другите 5% имат или от наследство или купено от богати родители!!
54
23
 
17
 
! Отговори
хаха преди 13 години
След навършване на 18, всеки уважаващ себе си индивид трябва да бъде самостоятелен - както финансово, така и като жилище. Всичко останало е деградиране.И не ми излизайте с номера в България няма работа. Има всичко, стига да искаш.