Амазонско племе живее в безвремие

Хората в него не определят възрастта си, а приемат нови имена
Обновена: 20 май 2011 21:15 | 20 май 2011 19:25,
44
Амазонско племе живее в безвремие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Амазонско племе няма абстрактна концепция за време и лингвистични структури, които свързват времето и пространството, съобщи Би Би Си.

Изследване на екип от университета на Портсмут и Федералния университет на Бразилия показа, че макар и хората от племето Амондава да разбират, че събитията се случват във времето, то не съществува като отделно понятие. Идеята е спорна и друго изследване ще провери дали това е валидно и за други амазонски езици.

"Не казваме, че това са хора "без време" или "извън времето" - каза Крис Сина, професор по психология на езика в университета на Портсмут. - Те като всички други говорят за  събития и поредици от събития. Това, което не откриваме, е разбирането за време, като нещо независимо от случващите се събития."

Езикът на племето няма дума за "време" или за периоди от време, като "месец" или "година". Хората не говорят за възрастта си, а приемат нови имена през различните етапи от живота си, защото получават различен статут. Най-изненадващото обаче е, че няма припокриване между концепциите за изминаване на времето и движението в пространството.

Идеи като това, че нещо "вече се е случило" или "че е станало много преди друго" са заложени в много езици. В езика на племето Амондава няма подобни конструкции. Когато обаче хората от племето учат португалски, което става все по-често, те нямат проблем с формите за предходност.

Хипотезата на екипа е, че липсата на концепция за време е свързана с липсата на "технология за време". Племето няма календарна система и часовници. Племето Амондава е познато на външния свят от 1986 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: времеамазонско племе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
u4en преди 12 години
dowli sa ve4e na zemqta novite hora' izvanzemnite' i sa malko amazonsko pleme govorewo na portugalski.
42
0
 
5
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Прекрасната картина на Салвадор Дали " Постоянството на спомена" е подходящо за тези щастливи деца на природата.
41
0
 
8
 
! Отговори
batko преди 12 години
това племе са големи щастливци. защото на мен винаги не ми стига времето
40
0
 
5
 
! Отговори
lUser преди 12 години
От тези племенни култури човек има много какво да научи за живота без високи технологии.
39
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Те пък, къде се сетили да търсят племена нямащи представа за времето!Спомням си, че в "Записките" Захари Стоянов описва един случай, след разгрома на въстанието, като вървял някъде из софийското поле той срещнал един шоп който пасе овце. Попитал го, дали случайно не знае колко е часа, а той му отговорил: "Извинете ме господине ама ... аз не знам като какво ще да рече това нещо "час"".
38
2
 
2
 
! Отговори
ammm преди 12 години
ko go pitam , ko prai vchera be , bai vojd, toi kak shte mi otgovori tochno?
37
10
 
4
 
! Отговори
Борканджи Йово преди 12 години
Tрябваше да отида в The Mercantile Bar тая вечер/сутрин вместо да ви чета идиотщините...
36
12
 
39
 
! Отговори
$ преди 12 години
А сините аборигени скандираха, "че времето е наше!"(1990г)
35
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Дали явно е някой бездарник като лейд гага който се опитва да се прави на интересен рисувайки такива простотии и да привлича вниманието - явно няма талант за художник. Ама то на простите американците какви ли не простотии им пробутват - Дали, Лейди Гага и подобни изродщини.
34
3
 
1
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
злопаметен си и се опитваш да дамгосваш , което не е добре за теб .
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гала изпитва странни чувства към Дали - от съжаление до майчинско чувство. Той е неспособен да се справи с живота сам /в началото/. Общо взето, играе ролята на счетоводителка, Двамата /и най-вече тя/ са недолюбвани заради меркантилността си в тези среди.
32
4
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
да , прави сте !
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига вече за Дали, той не е най-великият, глупаво е да се смята, че има най-велик, това е като най-красивата жена. Сюрреалистите са силни като група, вижте Макс Ернст, Рьоне Магрит, филмите на Бунюел... След тях, или успоредно с тях са дадаистите, горе-долу след това модерното изкуство приключва /но е публична тайна/.Просто картината на Дали /която е от най-хубавите му/ е с часовници, затова е тук, поради нечия глупост или нечий ум.
30
1
 
26
 
! Отговори
учен от ПАТКА преди 12 години
"Когато обаче хората от племето учат португалски, те нямат проблем с формите за предходност." Което ще рече, че те все пак имат представа за време и протичане на времето, но учЕните нещо не са доразбрали. Всичко е точно, учЕните са джаскали с местните някаква амазонска шльокавица и после им се губи времето. Същият ефект се получава с всякакъв вид долнопробен алкохол и няма нужда да се правиш на недоучЕн и биеш път чак до джунглата.
29
2
 
3
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
пропуснала съм думичката любов - може и да е било любов
28
4
 
6
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
Това ,което е изпитвал Дали към тази Гала може и да е било но според мен изобщо не е било правилно.А за племето - те са щастливи че са откъснати от този свят...
27
12
 
5
 
! Отговори
TOM преди 12 години
TE SA DOBRE ZA6TOTO BOKO MYTRATA GO NEMA TAM AKO OTIDE SA YMRELI
26
1
 
25
 
! Отговори
Салвадор Дали преди 12 години
...........на картината всичко се е разтекло от безвремие....и от кеф.....
25
1
 
10
 
! Отговори
4ao преди 12 години
otivam tam
24
1
 
5
 
! Отговори
Sevtus до 16 преди 12 години
Величието на сюрреализма,експресионизма,кубизма е в това, че прекрачват граници, които художници от други стилове (импресионизъм, маниеризъм, готика) са се опитвали, загатвали са,но не са посмели да направят-да се дистанцират напълно от изобразявания обект и да превърнат въображението, личната си фантазия в единствен законодател на създаваното от тях творение-така изобразеното се превръща в символ на личното фантазно..а с това и в чиста проба истинско изкуство,скъсало с външните ограниченията