Амазонско племе живее в безвремие

Хората в него не определят възрастта си, а приемат нови имена
Обновена: 20 май 2011 21:15 | 20 май 2011 19:25,
44
Амазонско племе живее в безвремие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Амазонско племе няма абстрактна концепция за време и лингвистични структури, които свързват времето и пространството, съобщи Би Би Си.

Изследване на екип от университета на Портсмут и Федералния университет на Бразилия показа, че макар и хората от племето Амондава да разбират, че събитията се случват във времето, то не съществува като отделно понятие. Идеята е спорна и друго изследване ще провери дали това е валидно и за други амазонски езици.

"Не казваме, че това са хора "без време" или "извън времето" - каза Крис Сина, професор по психология на езика в университета на Портсмут. - Те като всички други говорят за  събития и поредици от събития. Това, което не откриваме, е разбирането за време, като нещо независимо от случващите се събития."

Езикът на племето няма дума за "време" или за периоди от време, като "месец" или "година". Хората не говорят за възрастта си, а приемат нови имена през различните етапи от живота си, защото получават различен статут. Най-изненадващото обаче е, че няма припокриване между концепциите за изминаване на времето и движението в пространството.

Идеи като това, че нещо "вече се е случило" или "че е станало много преди друго" са заложени в много езици. В езика на племето Амондава няма подобни конструкции. Когато обаче хората от племето учат португалски, което става все по-често, те нямат проблем с формите за предходност.

Хипотезата на екипа е, че липсата на концепция за време е свързана с липсата на "технология за време". Племето няма календарна система и часовници. Племето Амондава е познато на външния свят от 1986 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: времеамазонско племе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
7
 
! Отговори
Sevtus до 16 преди 13 години
Всеки може да си има предпочитания за стиловете, базирани на личен вкус и естетически възприятия. Може да не ти допада сюрреализма или кубизма (кубизмът и аз не харесвам), но това не означава, че можеш да отречеш стойността им и значимостта им за изкуството като нова техника, нов поглед върху живота, нов и различен полет на въображението и най-важното - като провокация към съществуващата по онова време инертност, както в мисленето и обществения морал, така и в изобразителните техники..
22
1
 
17
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Картината е на Дали , както беше вече отбелязано.Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменеч - Салвадор Дали /11 май 1904,Фигерас, Испания, - 23 януари 1989/, е испански каталунски сюрреалист, автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. През своята плодовита творческа кариера Салвадор Дали рисува над 1500 картини. Освен това той е автор на илюстрации за много книги. Прави също графики, литографии, бижута, скулптури, театрални и филмови декори, пише книги, прави дизайн на облекла и др.Съпруга : Гала Дали, родена Елена Дмитриевна Дяконова (Еле́на Дми́триевна Дья́конова) е съпруга първо на френския поет Пол Елюар, а по-късно на художника Салвадор Дали, тяхна муза и вдъхновителка.През 1929 година тя се запознава с младия художник (10 години по-млад от нея) Салвадор Дали. И за двамата любовта ги връхлетява като мълния, те заживяват заедно, а по-късно сключват и брак. Предполага се, че Салвадор е бил девствен при тяхното запознанство, а и по време на брака тяхната интимност е рядка, поради което Гала има много извънбрачни връзки (на повечето от които Дали не възразява). Въпреки всичко това Гала остава единственият женски модел в творчеството му и той не спира да и ̀се възхищава и да я възхвалява до края на дните ѝ. Тя умира в Испания през 1982 година. След нейната смърт Дали губи желание за живот и умира няколко години по-късно.Разграничавайки се от сюрреализма, казва : Сюрреализмът, това съм аз! ("LeSurréalismeCest moi!").Гениален но и до сега трудно разбираем....
21
2
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
мисията - невъзможна, политиците определят живота ниофициално се води демокрация
20
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мечтая за деня, когато под някоя статия ще прочета само мнения по темата, без намесването на *** ПОЛИТИКА, *** ПАРТИИ, *** МНЕНИЯ НА *** ОВЦЕ, ЗА СПОМЕНАТИТЕ ПАРТИИ И Т.Н. !!!!! ГОСПОДИ ПОМОГНИ МИ ДА ИДА ДА ЖИВЕЯ ПРИ ТЕЗИ ПЛЕМЕНА! АМИН!
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сигурно имат македонски корен
18
0
 
29
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Сигурно живеят по-щастливо.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората не говорят за възрастта си, а приемат нови имена през различните етапи от живота си, защото получават различен статут.
16
5
 
2
 
! Отговори
до Sevtus преди 13 години
Съгласна съм с коментара ти до момента "за някои хора обаче хубава "картинка" е някое пейзажче или портретче, което буквално фотокопира реалността...някои хора просто нямат въображение:)" Тук вече се изложи. Не ми се влиза в глупави обяснения, но ако за теб само сюреализма, кубизма и т.н. имат стойност на изкуство, си много зле.
15
0
 
19
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Казано по-простичко:В джунглите на Амазонка живее индианско племе, което няма никаква представа за времето като категория. Езикът на племето амондава може да описва събития, протичащи във времето, но е безсилен да опише самото време като отделно понятие. Цивилизацията за първи път влиза в досег с индианците амондава от басейна на Амазонка през 1986 година . Според учените отсъствието на понятието за време в езика на тези индианци се обяснява с отсъствие на технически средства за измерване на времето в техния бит - като календари, и часовници, както и с факта, че подобно на много племена, бройната им система не е особено детайлирана.Кой знае още колко тайни са скрити от очите и ушите ни ? Девствени племена и земи....
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук нашите феномени са партиите, те само си сменят имената и си измислят нови. Не носят отговорност за участието си в минали събития, нито пък им пука, че с действията си ще нарушат някакъв установен ход за в бъдеще... не ги ловят цифри като глоби или излежани години в затвор...Егати кефа, с две думи
13
1
 
29
 
! Отговори
Sevtus преди 13 години
Тази "бездарна картинка е на Салвадор Дали - един от великанете на сюрреализма! Тази "картинка" изразява субективната мечта на всеки един да надмогне времето, да победи причинно-следствените връзки...тайната надежда, че можеш да надмогнеш преходността чрез безвремието:)... в този смисъл картината е избрана съвсем подходящо с оглед на темата.....за някои хора обаче хубава "картинка" е някое пейзажче или портретче, което буквално фотокопира реалността...някои хора просто нямат въображение:)
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1986: Опааа, добре заварили, как сме
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Картината е на Салвадор Дали. Очевидно не си чувал за сюреализъм...
10
0
 
42
 
! Отговори
секундите преди 13 години
Да живееш без часовник - това е щастие.Да си свободен от зависимостта на времето - това е здраве и липса на стрес - но няма такова нещо, за съжаление, а тези са си аборигени...щастливи аборигени...
9
58
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква е тая изродщина на снимката! Абсолютна простотия, от къде са я изровили тая бездарна картинка в стил лейди гага! Какво общо има с амазонските диваци!
8
2
 
3
 
! Отговори
Жан Меху преди 13 години
В думата "птица" няма нищо обезсърчително, ала има птици, които не летят.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6
4
 
31
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Какво се чудите - това го има и у нас.*** като му дадеш помощи, изпива ги за три дена, а като му дадеш въглища да се топли в топлата есен - продава ги, за да си купи още пиене - защото не проумява, че до следващите помощи има цял месец, а след слънчевата есен идва зима... а в хъхряшкият "език" няма думи за числа, по-големи от десет, така че ако питаш 26 г. *** за възрастта му или няма да може да отговори или ще отговори на Български или турски.Факт.
5
0
 
42
 
! Отговори
Петко Илиев преди 13 години
"В безвремието тихо на нощта,когато и звездите си почиват,когато уморени в тишина иптиците мълчат щастливо."..................................../П.Илиев/
4
4
 
3
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
Те са ни първи братовчеди, а произхода им е тракийски.