Котките са вредни за здравето

Заради тях 70 000 души се разболяват ежегодно
Обновена: 5 сеп 2012 20:23 | 5 сеп 2012 20:14, Петя Славова
195
Котките са вредни за здравето
Снимка: Булфото

Котките представляват сериозна заплаха за здравето на човека, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Хиляда души дневно се заразяват с паразита токсоплазма, пренасян от котките. В резултат на това 70 000 човека се разболяват всяка година.

Токсоплазмата може да причини вродени дефекти, слепота и деменция, и се свързва с шизофрения и други психични разстройства.

Паразитът се пренася главно от котки, защото те са единствените животни, във вътрешностите на които той се размножава. Токсоплазмата обаче може да се предаде на човека чрез замърсена храна, пише БТА.

В частност настоящото изследване на специалисти от болницата "Сейнт Джордж" в Лондон показва, че при контакт с котешки фекалии овце също могат да се заразят. Чрез недопечено агнешко месо паразитът може да се предаде на човека.

Хората освен това могат да се заразят чрез замърсена храна или вода или след контакт с котешки изпражнения. Токсопламзата представлява особено голяма заплаха за неродените бебета. Заразата с паразитаги уврежда за цял живот.

Авторите на проучването изчисляват, че една на всеки сто от 8-те милиона котки във Великобритания може да е носител на паразита, който е също толкова опасен, колкото салмонелата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.