Планове безкрай: Щастието идва на 60 години

Над 50-годишните чакат изненади в живота - нов дом, нов бизнес...
6 ное 2015 21:32,
14
Планове безкрай: Щастието идва на 60 години
Снимка: Архив Reuters

Забравете остарялото схващане, че животът започва на 40 години - според съвременните британци средната възраст продължава до 68 години, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено сред 2000 души по поръчка на "Cygna Insurance Services".

Според представителите на бейби бум поколението - родените между 1946 и 1964 г., старостта днес настъпва по-късно, тъй като много от тях започват да се радват на нов живот, след като отпразнуват 60-ия си рожден ден.

Проучването разкрива, че по-възрастните хора отказват да "забавят темпото" и предпочитат да правят амбициозни планове за по-късни години, включително и за важни житейски събития като смяна на професията или дома, каквито обичайно имат по-младите.

Целта на авторите на проучването е била да изяснят възприятията и погрешните схващания, свързани с хората над 50 години.

През 1932 г. американският психолог Уолтър Б. Питкин "изковава" фразата "Животът започва на 40 години". Според него епохата на машините освобождава хората от тежкия труд. Заедно с повечето възможности за прекарване на свободното време, наближаващите 40-годишна възраст могат да гледат към "приключенско бъдеще". По това време очакваната продължителност на живота е 55/60 години.

През следващите осем десетилетия очакваната продължителност на живота се е увеличила с 20 години, което кара експертите да перифразират схващането на Питкин и да заявят, че днес животът започва на 60 години.

Настоящото проучване разкрива, че представителите на бейби бум поколението, които наближават пенсионна възраст, имат по-амбициозни планове за бъдещето, отколкото което и да е друго предишно поколение. През 2015 г. 60-годишните са имали същите перспективи, оптимистични планове и очаквана продължителност на живота като 40-годишните през 30-те години на миналия век.

Запитани на каква възраст човек може да бъде наречен стар, участниците в допитването са посочили средно 68 години. За сравнение - само преди десетилетие хора под 60 години са наричани "възрастни пенсионери".

Проучването показва още, че вместо да гледат към кротки старини, съвременните хора над 50 години очакват минимум пет предстоящи съществени житейски събития, сред които развод, смяна на дома, нов бизнес.

Над 60 процента от участниците в проучването над 65-годишна възраст са споделили, че се радват на живота повече, откакто са прехвърлили 50-те. Над половината от анкетираните смятат, че несправедливо са третирани като твърде възрастни, за да вършат нещо.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпреки че обичаме да се гордеем с това,че сме европейци,начинът ни на живот е много по-различен от техния.Дори няма нищо общо.Здравеопазване,икономика върви във възходяща деградация и редом с това и животът на поколенията останали все още в България.Било по-млади или по-стари.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11.Това са го превели от живо в други държави !Не се отнася за ниските пенсии в България , за българите тези пенсии са като просия !
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба ми 38 години е била учителка на деца от първи до 3-ти клас във Варна и сега взима 180 лева пенсия. Не ви е срам, бре! За какви мечти след 60-тте да говорим?
7
5
 
10
 
! Отговори
дебологъз депутат преди 8 години
с 157лв и 40 ст пенсия на месец тука пенсионерите живеят охолно.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6.Това не се отнася за България !Аз съм над 60 , не живея в Бългатия . Имам апартамент и планове да го продам и да си купя друг в Западна Европа . Да се занимавам с моето хоби , за което направих нещо , но досега нямах необходимото време.Наистина живота ти започва отново !
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 40 години ако не си се сигурил с някое и друго милионче или с някаквъв доход - само яко бачкане като роб и навеждане на главичка. Иначе на улицита, и тогава нямаш шанс за нова работа, никой не взима 40 годишни освен ако не си специалист - ееех защо не може всички да са специалисти! След 40 останеш ли без работа се понасяш към дъното със страшна сила.
4
4
 
24
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Проучването е вярно но не и за бг пенсионери
3
28
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Пълни глупости! Щастието е до 30 годишна възраст най-много!След това имаме така наречения процес за притъпяване на чувствеността си. Тоест това което ни се случва отново, когато не си е случило преди 15 години вече го усещаме като ГУМА. Искаме да му се усмихнем, но сме пораснали и ни е безразлично! Извода: Радвай се на всичко в момента, че утре даже няма да имаш сетивата за това!
2
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
радвайте се на живота колкото се може по-рано,после ще е късно.не вярвайте на тези тъпотии.
1
26
 
10
 
! Отговори
работник преди 8 години
"Щастието идва на 60 години"Ако изобщо доживея 60 години ще е моного добре,но като се замисля в какво състояние ще съм на тези години май е по- добре да не ги доживявам.... :))))