Какви са последиците от връзка с емоционален насилник?

Подобно съжителството повишава нивата на стрес
23 окт 2018 09:30, Михаела Лазарова
15
Какви са последиците от връзка с емоционален насилник?
Снимка: istock

Емоционалното насилие е сред най-трудните за разпознаване и преодоляване форми на насилие, тъй като неговите белези не са така видими, както насиненото око например. За разлика от физическото и сексуално насилие емоционалният натиск не оставя външни следи, които да го издават. Но ефектът от подобно насилие, за съжаление, може да бъде много дълъг във времето. Възможно е да има разрушително действие върху психиката, самочувствието и да повлияе негативно върху начина на живот и неговото качество.

Последиците от емоционалното насилие могат да продължат до края на живота на един човек, влияейки на отношенията му с околните, професионалния живот и най-вече емоционалното и психическо здраве.

Последствията могат да бъдат най-често:

Самооценка

Според майското издание от 2005 година на „Журнал за емоционално насилие“, един от най-честите и срещани психологически ефекти от подобно насилие е формирането на прекалено ниски самочувствие и самооценка. Това се дължи на обстоятелството, че насилниците често се фокусират в области, в които тяхната жертва вече има проблеми със самочувствието и ѝ липсва увереност, като например външен вид, тегло, интелигентност, кариера. Това подкопава увереността на потиснатия човек и още повече задълбочава проблемите му с ниската самооценка.

Доверие

Според същото изследване, споменато в горния абзац, друг сериозен психологически ефект вследствие на емоционално насилие е неспособността да се довериш на хора, близки до теб. Когато връзката навлезе в период на емоционален тормоз, потисканият човек в двойката започва съвсем естествено да губи доверие в насилника си. Но тази липса на доверие се пренася и върху отношенията му с другите хора в неговото обкръжение, дори и с много близки такива.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Механизма, който описвам, е добре известен на психолозите и на повечето общопрактикуващи лекари и е доста чудно защо не са се опълчили срещу феминизма до сега. Елементарния човешки морал би трябвало да кара хората, положили Хипократовата Клетва да се борят с такива изключително вредни и опасни обществени явления, каквото е феминизма. В интерес на истината познавам няколко лекари, които го правят. Интересното е, че предимно лекари - жени се осмеляват да се борят с феминизма в тази му форма.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** теорията възниква и е използвана от феминистките именно с цел да се постигне ментален тормоз върху нестабилните и неустановени умове. Жертвите започват да си мислят, че е модно да си *** - пластичен. В последствие обаче, природните нужди им казват, че не са пластични, докато социо - мисловните им казват че са. Така изпадат във вътрешен конфликт. По този начин, вменявайки противоестествена идея, феминистките поставят жертвата си във вътрешен конфликт, което води до тежки депресии...
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емоционалното или менталното насилие е единствения инструмент на жените и поради това е на 99% техен инструмент. През последните 20 години феминистките проведоха много сериозна образователна програма за жените и момичетата и в резултат на това имаме бум на самоубийствата всред млади момчета и мъже. Отгоре на това жените отнеха със закони възможността на мъжа да се защити и му вмениха вина по подразбиране. Тези закони трябва да се отменят. По - скоро да се заменят с атифеминистични такива.
10
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
За съжаление все по-често жените стават насилници в семейството, като те го правят точно по този начин - подкопават те психически и емоционално.
9
3
 
6
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
На запад заради такъв тип политики мъжете почнаха да се самоубиват с невиждани темпове, не искат да работят с жени, понеже биват постоянно обвинявани в несъществуващ тормоз. Зачестиха случаите в които жени обвиняват мъже в изнасилване без никакви доводи и съсипват кариерите и животите тези хора. Самия факт, че самоубийствата при мъжете са в пъти повече от при жените е доказателство за това, че емоционалните насилници са главно жени.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението според психолозите е единствено "No contact". Лошото е, когато има деца от такива връзки, тогава нарциса, социопата и пр. започва да настройва детето срещу другия родител. Срещат се емоц.насилници и при двата пола. Жалкото е, че има хора, които десетки год.са страдали от подобен партньор или родител/и, без да могат да си обяснят защо се държи така и без да подозират психично заболяване/разстройство. Защо тези неща не се изучават по психология в училище. Инфо има предимно на английски.
7
7
 
4
 
! Отговори
v преди 5 години
Вие вярвате ли си, че жените били по -често емоционални насилници? Най много мъжът да и го върне 2 или 3 пъти повече да не търпи и да добави и физическа разправа. Ще търпи най много един на 100 000 случая.
6
3
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Ухууу а эа въздушните целувки от разтояние, кво ще кажете? Ми эа виртуалния кекс, да питам ли
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По често мъжете са такива насилници.Но не отричам,че има и такива жени.Тези направо ти съсипват живота.Пълни комплексари!!!!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато женат ме посреща с буквата "Ф" и започва да дудне от вратата, на кого да се оплача?
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са хора които ви съсипват живота.Направете си услуга.Махайте се от там.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както пееше СлафчоХайде нарани меХайде изгоримеХайде накажи ме....Така се възпитаха младите и сега го въвеждат в практика
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен по-често жените са емоционални насилници.