Ходите боси вкъщи? Ето какво се случва с краката ви

Когато ходите боси, кракът поема цялата тежест на тялото
Обновена: 22 авг 2020 17:31 | 22 авг 2020 17:31, Михаела Лазарова
39
Ходите боси вкъщи? Ето какво се случва с краката ви
Снимка: Istock

Някои хора погрешно смятат, че ходенето боси ги прави по-здрави, защото в стъпалата са концентрирани множество нервни окончания и масажирането им на бос крак подобрява здравословното състояние. Тези полезни въздействия обаче не са достатъчни, за да направят ходенето на бос крак вкъщи полезно. Всъщност, има някои неща, които се случват с краката и цялостното здраве, когато ходите боси и те не са особено полезни.

Опасно и вредно ли е ходенето боси вкъщи?

Доктор Мигел Куня, специалист по ортопедия, споделя мнението си пред сайта purewow.com. Според него ходенето на босо вкъщи, а и навън, уврежда стъпалата и прави краката по-уязвими на свличане на сводовете. С течение на хилядолетия човекът ползва обувки при ходене, които повдигат петата и осигуряват опора на сводовете на краката. Без обувки кракът става уязвим на механични увреждания, повишаване на стреса и напрежението в мускулите на крака при ходене на босо, които могат да създадат сериозни проблеми с течение на времето.

Стъпалото трябва да е добре подсигурено. Неслучайно ортопедичните обувки, имащи за цел да коригират или предотвратят изменения в ходилата, водещи до проблеми, са с леко повдигната задна част. Спортните обувки също са на този принцип, като тяхната подметка е мека и пружинираща, така че да се отнеме част от тежестта, предизвикваща напрежение в краката.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Ъ?Чехлите е добре да са гумени
6
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен 1Не извънземните ,а обувките на само ако са ортопедични и произведени в ЕС особено от Германия и са закупени от Метро
5
4
 
17
 
! Отговори
Котка преди 3 години
Познавам две женици, дето от младини не стъпват боси даже в банята...е, това, дето са си го отгледали бие всички гъбарници просто!
4
2
 
30
 
! Отговори
Ъ? преди 3 години
За такива изследвания отдана има антинагради.Ся шъ ви разкрия още по-добре великата тайна на здравето - чакате хубавички жеги над 30 градуса и започвате да ходите вкъщи само със синтетични чорапи и топли чехли. Гъбичките ще се погрижат чудесно за кожата ви.
3
1
 
22
 
! Отговори
Tawq преди 3 години
Само с вълнени чорапи е позволено .
2
1
 
47
 
! Отговори
:) преди 3 години
"Когато ходите боси, кракът поема цялата тежест на тялото" Ти да видиш!!!
1
2
 
44
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Може и така да е, но колко ходи човек из къщи? Аз примерно правя около 300-400 крачки из къщи и 10000-15000 навън. Така че едва ли има кой знае какво значение.Също доста интересно защо едни от най-големите спортисти предпочитат да бягат боси и то на доста дълги разстояния, след като е толкова вредно.Това май е едно от "онея изследвания", които са пълна глупост.