Мултивитамини и добавки били само плацебо

До този извод стигнаха изследователи
Обновена: 12 ное 2020 18:17 | 12 ное 2020 18:11, Петя Славова
28
Мултивитамини и добавки били само плацебо
Снимка: БГНЕС

Ползите за здравето от приема на мултивитамини и хранителни добавки е изцяло в съзнанието ни, показва ново проучване. Положителните очаквания на хората са същинските ползи от мултивитамини и минерални таблетки, тъй като няма твърди доказателства в противното, твърдят изследователите.

Редица клинични проучвания не са успели да открият измерими ползи за здравето от приема на витаминни или минерални добавки, съобщава "Стъди Файндс". Това накарало д-р Маниш Паранджпе от Харвардския университет да проучи дали подсъзнанието не стои зад подобренията на здравето сред тези, които приемат популярните добавки.

"Многомилиардните финансови ползи за индустрията на хранителните добавки означава, че разбиването на мита за широко разпространената мултивитаминна или минерална употреба ще има значителни медицински и финансови последици", каза Паранджпе.

За проучването изследователите са събрали данни за 21 603 възрастни в Съединените щати, които са участвали в Национално проучване за здравето през 2012 г. 4 933 души съобщават, че редовно приемат мултивитамини или минерални таблетки. Участниците били помолени да направят самооценка на здравето си и са тествани за пет резултата за физическо, психологическо и функционално здраве. Въпросите включвали дали хората се нуждаят от помощ при рутинни ежедневни дейности и дали имат анамнеза за десет дългосрочни здравословни състояния, включително високо кръвно налягане, астма, диабет и артрит. Попитани са също дали са имали здравословни проблеми през последните 12 месеца като инфекции, загуба на памет, неврологични и мускулно-скелетни проблеми и психологически стрес.

"Редовните консуматори на мултивитамини или минерални добавки съобщават за 30% по-добро цялостно здраве от тези, които не са ги приемали", казва Паранджпе. "Но нямаше разлика между тези, които са ги вземали и не са ги вземали в нито един от петте оценени психологически, физически или функционални резултата."

Задълбоченият анализ показва, че хората, които са употребявали мултивитамини или минерални добавки, са склонни да вярват, че са в по-добро здраве, независимо от тяхната раса, пол, образование, възраст и доходи. Изследователите предлагат две възможни обяснения за констатациите. Или хората, които редовно приемат добавки, просто вярват, че те ще подобрят здравето им, или обикновено са по-позитивни по отношение на личното си здраве, независимо от това какво приемат.

Има все повече доказателства, че силата на позитивното мислене може да подобри различни здравословни състояния, съобщава БГНЕС.

"Липсата на каквато и да е разлика в оценяваните здравни резултати е в съответствие с други проучвания, които показват, че мултивитаминните или минералните добавки не подобряват цялостното здравословно състояние сред общото възрастно население", обобщава лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Изкуствените витамини се усвояват от организма по- малко от 1% ...
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е така, защото всички тия витамини и добавки, които ги продават по магазините като хапчета или ампули са изкуствено създадени в лаборатория. Много нестабилна са и не са полезни. От естествените витамини, които са в плодовете и зеленчуците има релна полза.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че витамините като добавки не помагат е теза на американските лекари отдавна.Аз категорично не съм съгласен.Честно казано, не вярвам на американските лекари защото тяхната печалба не е от превенция на заболяването, а от хирургични операции и скъпи манипулации.В последните 15 години се занимавам по-сериозно със спорт - предимно бягане на дълги разстояния и от моите лични наблюдения, витамините помагат. Не могат да направят чудеса, но имат положителен ефект.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и обратно "плацебо". В нашата фирма двама коронясани които едвам не умряха заразиха и останалите (които са с много леки симптоми), хора които пият витамини и чайове се чувстват уморени и леко кашлят. Един който вика "бал съм го вируса, като кажат Ковид сменям канала" - казва че всяка вечер пие ракия със супа и пуши по две кутии цигари на ден, не слага маска, не си мие ръцете, такъв един космат тип абе нищо му няма. Нито му е студено, нито боледува нито се пази. Не пие никакви хапчета.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и така да е, но много хора хубаво захлебиха от тоя бизнес.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости! По същата логика не трябва да ходим на доктор.