Абсурд или не? Свалиха портрет на кралицата в Оксфорд

Бил символ на колониалната история
10 юни 2021 14:25, Ния Христова
52
Абсурд или не? Свалиха портрет на кралицата в Оксфорд
Снимка: БГНЕС

Студенти от един от колежите на Оксфордския университет гласуваха за премахването на портрет на кралицата от общата си стая, предаде Би Би Си.

Членовете на Средното общо помещение на колеж "Магдалина" (MCR) смятат, че портретът символизира "скорошната колониална история".
 
Министърът на образованието Гавин Уилямсън определи този ход като "абсурден". Президентът на "Магдалина" изтъкна, че решението е на студентите, а не на колежа.
 
От Би Би Си се свързаха с групата на студентите за коментар.
 
Според протокола от заседанието на комитета на MCR в понеделник, предложението е внесено в опит да направи общата стая по-гостоприемна и да признае, че "за някои студенти изображенията на монарха и британската монархия" символизирали колониална история.
 
Гласуването е завършило с резултат 10 в подкрепа на премахването на портрета, двама против и пет въздържали се.
 
Един член каза, че случилото се "анулира "кралицата", изпраща "ужасно съобщение, което със сигурност ще предизвика гняв", докато друг каза: "Ние не сме в състояние да анулираме кралицата. Става дума за нашето общо пространство и хората да се чувстват добре дошли."
 
Дина Роуз, която беше назначена за президент на колеж "Магдалина" миналата година, подчерта, че студентите не са представители на колежа, но подкрепя правото им на "свобода на словото и политически дебат".
 
В поредица от туитове тя заяви: "Преди няколко години, около 2013 г., те купиха отпечатък на снимка на кралицата, за да украсят общата им стая."
 
"Наскоро гласуваха да го свалят. И двете решения трябва да вземат сами, а не от колежа."
 
Тя завърши: "Да бъдеш студент е нещо повече от учене. Става въпрос за проучване и обсъждане на идеи. Понякога става въпрос за провокиране на по-старото поколение. Изглежда, че това не е толкова трудно да се направи в наши дни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
толерастия преди 2 години
BLM свалят паметник на Чърчил, бил расистголям проблем станалBLM открито говорят за лов на бели хораголям проблем станалBLM тероризират мирни бели кварталиголям проблем станалBLM настояват за репарации и повече помощи за чернитеголям проблем станалBLM настояват всички политици, полицаи и управници да подвиват коляноголям проблем станалBLM махат портрети на кралицата на Англияголям проблем станали когато всичко това вече наистина е голям проблем, белите на запад ще са малцинство
21
1
 
17
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Това е като скимтежа на черните в САЩ и Европа. Не си дават сметка, че ако не бяха потомци на робите по плантациите, сега още щяха да ги плюят мухите в Африка. Трябва не да се жалват, а да възхваляват, паметници да им издигат и всеки ден свещи да палят за робовладелците, които са им дали уникалния шанс да станат американци или европейци.
20
10
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 17 И какво от това?Това че бай Тошо е селянин от село Правец не променя факта че е диктатор. А всички диктатори изискват портретите им да са окачени навсякъде. В някои държави като Северна Корея дори те задължават да имаш портрет на диктатора в къщи, като икона на божество, и ако установят че нямаш те смятат за враг на народа и предател на родината!!!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултат от демографската промяна на едно общество. Какво му пука на некъв пакистанец или на некъв нигериец за кралицата. Като станат 10-20% от населението на места и започват да се случват такива работи.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Тошо висеше по стените на всички величия от онова време. Нямаше учереждение в което да няма негов портрет. Беше нещо като негово величество кралицата. Какви са тези дето още хранят крале кралици принцове и тем подобни ***.айки. Следвщите поколения ще им бият шута толко яко че ще летят като кокошки.
17
3
 
12
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Ако не беше колониалното им минало на тези, досега още щяха да акат във външна тоалетна. Могат да са вечно благодарни на предците на Кралицата, че имат уникалната възможност да се докоснат до цивилизацията на белите хора. Неблагодарни самозабравили се животни!
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв абсурд? Англия е все пак демократична държава, макар и монархия. Това не е като портрет на Тодор Живков във НРБ, или портрет на Адолф Хитлер в Германия от 1933 до 1945 година, или портрет на Сталин в СССР, че да не можеш да го свалиш?
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14: За разлика от Бай Тошо - правешки селянин, Елизабет II е истинска кралица.
14
1
 
3
 
! Отговори
смях преди 2 години
и кво ?
13
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсурд е че изобщо има такъв портрет. Досущ като тези на бай тошо отпреди години
12
2
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Оксфордския университет е собственост на Кралицата. Тя е напълно в правото си да отнеме британското поданство на тия, за които портретът на Кралицата е символ на колониалното минало. Или те не си харасват Кралицата, но нямат нищо против британското си поданство, произтичащо именно от факта, че са били британска колония? Лицемерие! Като не им харесва портрета, да си ходят обратно в Пакистан!
11
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Хауърд ЛъвкрафтНапълно съм съгласна с теб и се удивлявам защо властите мълчат...Въпросът в много случаи опира до действие на инстинкта за самосъхранение и слабостта на властите в случая прилича на изкупуване на стари грехове...Но това определено не води до прогрес, а до съсипване на културни ценности и постижения на цивилизацията..Сигурна съм обаче, че има начин това да се промени и всичко да застане по местата си - не трябва хората да се обвиняват в нещо, за което не са виновни!
10
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Английската кралица е действащ политически фактор в момента! Сваляйки днес портретът й, студентите показват отношението си към нея в настоящия момент - тя лично не е Елизабет, свързана с колониализацията! Ако бяха свалили портрет на Елизабет, разбирам да покажат отношение към колониализацията, но сваляйки портрета на днешната кралица по никакъв начин не е свързано с колонизацията, доколкото тя самата не е свързана с нея!Институция не е равно на заемащ поста! Нещата трябва да се прецизират!
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие пък всичките имате в холовете си портрети на настоящия суверен, хахахаха. Голям проблем станал, няма що.
8
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Да сложат поне снимките на...внучетата на кралицата и всичко ще е наред;никой няма да се...сърди.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, либерастията не прощава. Типични болшевишки методи за разграждане на държавността!!!
6
2
 
12
 
! Отговори
Тюрлюгювеч преди 2 години
от постмодернизъм, недоразбрани и опростени докрай комунделски измишльотини и опити за диктатура на агресивни (защото съзнават непълноценността си) всевъзможни малцинства. Крайният резултат е тежък упадък на западната култура и цивилизация - нищо добро не се случва, като се опитваш да пренапишеш историята и да превърнеш в норма безсмислици и психични отклонения. И други са го опитвали, но от онези общества е останал само неприятен спомен. Същото предстои и на съвременния запад.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докато са сваляли портрета са махали радостно с опашки
4
2
 
24
 
! Отговори
Хауърд Лъвкрафт преди 2 години
Тая политическа коректност и надупването на всякакви малцинства и общности, ще е гибелна за западната цивилизация. Белите хора там до такава степен са обявявани за расисти и виновници за всички проблеми на света, че малцинствата са тези с повече привилегии и повече права от местното бяло население.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както са тръгнали в скоро време ще поискат и кралицата да свалят.