Напред, българи, през уикенда ... към музеите на открито!

Шефът на НИМ: Тази неделя обаче гласувайте за ЕП
Обновена: 22 май 2014 11:58 | 22 май 2014 11:56, Веселина Йорданова
16
Напред, българи, през уикенда ... към музеите на открито!
Божидар Димитров. Снимка: архив, БулФото

България вече има какво да покаже на пазара на културно-историческия туризъм, смята директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

По думите му вчера Националният статистически институт най-сетне е отчел това, което се е виждало с просто око – че броят на посетителите в музеите на страната рязко се е вдигнал и почти е стигнал броя на посетителите в кината и театрите. Според директора на НИМ „даже ги е минал“.

Още по темата
„Ние не можем да отчетем броя на посетителите в дните с безплатен вход. Разбира се, използваме т.нар. „полицейски” метод, (по който МВР брои митингуващите), но той все пак води само до приблизителни резултати. Входът в Националния исторически музей бе  безплатен в дните около Коледа, Нова година, 19 февруари, на Велика събота, Гергьовден и Нощта на музеите. По полицейския метод в музея за 8 часа са влезли по 30 000 души на ден, тоест общо 210 000 души“, каза Божидар Димитров, цитиран от пресцентъра на НИМ.

Годишно музеят се посещава с билети от 252 000 души. Като се има предвид, че на 23 и 24 май музеят ще бъде отново с безплатен вход в чест на Празника на българската писменост и култура, то е явно, че посетителите поне в НИМ с билети и без билети ще се изравнят. Иначе казано, в края на 2014 г. НИМ ще има половин милион посетители. За сравнение – през 2001 г. е имал 31 000 посетители годишно, пресметна директорът на музея.

„Времето се оправи и народът вече може да щъка из природата, а сред природата вече има доста музеи на открито. С европейски пари бяха реставрирани в последните години крепости, църкви и манастири“, припомня Божидар Димитров.

Директорът на НИМ изрежда и някои от възможностите за културен туризъм -   към реставрираните частично още при комунизма крепости Царевец, Плиска, Преслав, Ловеч, Шумен и Калиакра следва да се прибавят: Крепостите и църкви при Белчин, Созопол, Акра /при Черноморец/, Урдовиза /Китен/, Бяла /Варненско/, Яйлата /Каварна/, Минерални бани /Хасковско/, Мезек /Свиленградско/, Маточина /пак там/, Самуилово кале /Петричко/, Траянови врата, Овеч /Провадия/, Мездра, Остров „Св. Анастасия” до Бургас, Перистера /Пещера/, Перперек, „Св. 40 мъченици” – Велико Търново, „Св. Петър и Павел" и "Св. Димитър" /пак там/, Земенски манастир, Църквата в Добърско, Боянската църква, Вила Армира в Ивайловград, Крепостта "Петрич кале", Татул /Кърджалийско/.

„Така че напред, българи, през уикенда. Само не и през тази неделя – трябва да се гласува за Европейски парламент. Дори и само защото 80% от парите за реставрация на горепосочените обекти идват по европейски програми“, заявява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Чи какво толкоз има в Градещница, та се повдига този въпрос от Герчо,вместо да пита за Търново,Охрид,Македония,за турския велик век на Балканите и пр.?
13
0
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
И на мен не ми стана ясно за какво толкоз Герчо се възмущава, а и никой не му зашлеви една плесница от призованите от него компетентни наши експерти по история.
12
0
 
7
 
! Отговори
Българин -учен преди 9 години
Към Герчо с тамбурата. Герчо,ти си просто момче,а се обръщаш към академици и професори да се замислят за това,което си видял в Градештница. Не си ясен в изказа си ,а казваш,че там България с умисъл е ,,улучена в сърцето,,.Оттова нищо не се разбира ,кой е и с какво улучва и кой да го каже?.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божидар Димитров е старши научен сътрудник II степен, което не съответства на професор, сам го е подчертавал не веднъж. Стига сте го кръщавали, образовайте се малко какво е научен сътрудник и какви са степените там. Е, аман от неграмотност журналистическа.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божо, какво стана с глинения ***, батка? Изложил ли си го или още си го го ползваш дома?
9
0
 
9
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Преди известно време минах през с. Градештница Врачанско. Исках да се насладя на нещо чисто, не подправено,идващо от нашите исторически хилядолетия. Боже ,като се огледах,хванах се за главата и се провикнах;,,Кой и с кои-позволи това замърсяване на автентичната историческа среда,Целево и с умисъл,България е улучена право в сърцето.Академици, професори и историци,помислете за какво става дума.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напред, българи, през уикенда ... към музеите на открито!......naramvam metaloiskatelia i napred...;))...nasluka...
7
0
 
8
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Посетете НИМ.Няма да останете разочаровани.Там е събрана голяма част от историята ни.След обиколката ще се почувствате много по-горди и щастливи,че сте българи.Сигурен съм.
6
3
 
11
 
! Отговори
Рая преди 9 години
Харесвам професора защото са малко в България хората така компетентно да проповядват българщината.Прекланям се пред това да устоява в тези трудни времена да казва и показва колко е важно за българите да знаят много за своята история на родна земя.Независимо колко го оплюват за какво ли не той знае много и трябва да се цени докато е сред нас и да предава духа на нашите деди.Благодаря ти професоре,заслужаваш си титлата.
5
4
 
4
 
! Отговори
Миткалото преди 9 години
Българско НЕ на национализма тук с георгиевски лентички!!! Фанариоти повече не ни трябват.
4
4
 
14
 
! Отговори
4 преди 9 години
Човек не бива да се спъва два пъти, в един и същи камък!? За съжаление, ние Българите, вече 25 години, продължаваме да се спъваме в същият този камък, заложен от БКП/БСП през 1990 г. !??? За да не можем да го разпознаем, господа другарите от турско червената върхушка, боядисваха този камък в най различни партийни цветове и ни го подхвърляха в краката с различни имена БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ,, сега Бареков!?Глупав е този който се спъва два пъти в един и същи камък!!!??? Това че някой го боядисва и му сменя името не ни оправдава ни най малко!!!Само по пътя на Българският национализъм,
3
21
 
7
 
! Отговори
Созополски вампир преди 9 години
Аз на тоя самозван професор-агент дума не му вярвам.Само *** народ му вярва.
2
1
 
26
 
! Отговори
браво преди 9 години
Нощта на музеите е много хубаво мероприятие, радвам се да видя колко много хора се възползват от него и възпитават децата си в любопитство към науката, изкуството и историята.
1
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Радвам се за кампанията. Трябва да пазим и помним историята си.