Арт инсталации променят сградите на Френския културен център и дом "Красно село"

Поводът е Деня на Европа
5 май 2022 21:16, Петя Славова
2
Арт инсталации променят сградите на Френския културен център и дом "Красно село"
Снимка: Pure OKI

Арт инсталации променят на 9 май сградите на Френския културен институт и на културния дом "Красно село" в София. Поводът е Деня на Европа, съобщават организаторите.

Двете сгради ще бъдат променени с визуалните инсталации Pure OKI и Pure/Ukraine на българско-френския артист Християн Бакалов.  

Визуалната инсталация Pure/Ukraine, която ще промени фасадата на Френския културен институт, с цветовете на знамената на Украйна и Франция, символизира надеждата за мир, живот и съпричастност към украинския народ, който в момента е жертва на нечувана, за новата история на Европа, агресия и война, която отнема и руши човешки животи.

Pure OKI е вдъхновена  от  специфичната   архитектура  на сградата на културния институт. Трептящи цветни ленти символизират възможността на всички хора по света,  от  различни страни,  култури, цвят, религия, социален статут и физически възможности,  да вибрират едновременно и единствено,  вдъхновени  от  силата  на  природата.  В  случая,  от непредвидимите пориви на вятъра. Кинетичната визуална инсталация ще може да бъде видяна от посетителите на ОКИ "Красно село“ и парка "Хиподрума“ до края на лятото.

На 13 и 14 май 2022 г., в парковото пространство и залите на културен дом "Красно село“ Бакалов ще представи спектакъла Pure (youth), с участието на учениците от 8 А клас от 51 СОУ "Елисавета Багряна“. Спектакълът ще бъде представен в програмата на тазгодишния фестивал за танц и пърформанс – "Антистатик“.

Артистът, с български произход, Християн Бакалов често е канен, за да променя с  инсталациите си градската среда, публичните места и пространства на различни места по света. Наскоро това бяха градовете Търнаут, Белгия (2021 г.), Венеция, Италия - по време на Венецианското биенале (2017),  Киевит, Белгия – по време на музикалния фестивал Pukkelpop (2019), разказват от екипа му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари