Още една акция - екоактивисти размазаха торта върху восъчна фигура на крал Чарлз III

Те отново са от групата Just Stop Oil
24 окт 2022 18:23, Нели Христова
30
Още една акция - екоактивисти размазаха торта върху восъчна фигура на крал Чарлз III
Снимка: Twitter

Екоактивисти хвърлиха шоколадова торта върху лицето на крал Чарлз III в Музея за восъчни фигури на Мадам Тюсо в централен Лондон.

20-годишната Айлид Макфадън и 29-годишният Том Джонсън са разследвани по подозрение за нанесени щети, след като са прекрачили бариерата и изглежда са намазали торта върху модела, който е оценяван на £220 000. На художниците може да отнеме близо четири месеца, за да създадат една фигура за Мадам Тюсо.

Още по темата

Протестиращите са закупили билети за музея. Те са скрили белите си тениски Just Stop Oil под черни горнища.

"Науката е ясна. Искането е просто: просто спрете добива на нов петрол и газ. Това е парче торта", извикали активистите.

Just Stop Oil, която води кампания правителството да спре новите лицензи за изкопаеми горива, беше широко осъдена за поредицата от провокации. Дори техни колеги екоактивисти предупредиха, че по този начин те подкопават каузата.

Роджър Халам, съоснователят на Extinction Rebellion, който напусна организацията, за да координира по-радикалната Just Stop Oil, призова протестиращите да "разстройват хората", твърдейки, че в противен случай "нищо не се случва".

Въпреки това Рупърт Рийд, бившият говорител на XR, призовава групата да бъде по-умерена, за да привлече повече хора към своята кауза.

Видеозапис на последната каскада на Just Stop Oil показва посетители, които крещят "стига" и призовават за охрана, докато активистите размазват тортата върху восъчната фигура.

20-годишният Макфадън от Глазгоу каза: "Тук сме, защото се стремим да защитим нашите свободи и права, защото се стремим да защитим тази зелена и приятна земя, която е наследство на всички нас. Миналата година, на Cop 26 в Глазгоу, кралица Елизабет каза: "Времето за думи се премести във времето за действие." Науката е ясна. Искането е просто: просто спрете добива на нов петрол и газ. Лесна работа."

Кралят планираше да пътува до Египет за Cop27, но се отказа от плановете си да го направи, след като се появи информация, че Лиз Тръс, бившият министър-председател на Великобритания, го предупреди да не присъства.

Столичната полиция беше извикана на Marylebone Road, в центъра на Лондон, малко преди 11 сутринта. Говорител на полицията потвърди, че четирима души са арестувани във връзка с инцидента.

"Реагирахме бързо на инцидент в Музея на Мадам Тюсо, след като двама души хвърляха храна по статуя около 10.50 часа. Четирима души са арестувани за престъпни щети, свързани с този инцидент", казаха властите, цитирани от The Times.

Сър Кийр Стармър каза, че активистите, които са спрели движението и са хвърляли храна по картини, "са арогантни".

Осъждайки екстремните тактики на групата, той каза пред LBC Radio: "Мисля, че грешат, мисля, че действията им са грешни. Майка ми беше много болна през целия си живот - тя беше в тези линейки, когато беше жива, и ще има други семейства, които ще слушат това, които ще бъдат в същата ситуация. Това е арогантно."

През изминалата седмица Just Stop Oil блокира пътища, напръска с боя Scotland Yard и Harrods и хвърли супа върху Слънчогледите на Винсент ван Гог, защитени от стъклен параван, в Националната галерия в Лондон.

Миналия вторник протестиращите забавиха линейка, пожарна кола и коли, превозващи бебета до болница, след като блокираха движението в западен Лондон. Шофьори и преди са предприели действия, като са извличали протестиращи от блокадите.

"Мисля, че е абсолютно арогантно от страна на тези, които се залепват за пътя, да си мислят, че са единствените хора, които имат отговор – те нямат този отговор", добавя Стармър.

Той добави, че не знае как активисти, блокиращи пътища, "могат да погледнат в очите семейства, които са качили някого в линейка. "Те със сигурност нямаше да могат да ме погледнат в очите, ако майка ми, сега покойната майка, за съжаление, беше тази линейка", допълва той.

Според изявление на Just Stop Oil, публикувано през уикенда, полицията е извършила 554 ареста от началото на протестите преди повече от две седмици.

Вчера активисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Моне в германски музей, преди да залепят ръцете си за стената. Двама активисти от Letzte Generation (Последно поколение), германска протестна група, покриха Les Meules (Купи сено) в музея Барберини в Потсдам с картофи, което според протестиращите е предназначено да бъде сигнал за събуждане за климатичната катастрофа.

 

"Хората гладуват, хората замръзват, хората умират", каза един активист във видео на инцидента, публикувано от Letzte Generation в Twitter. "Намираме се в климатична катастрофа и всичко, от което се страхувате, е доматена супа или картофено пюре картина. Знаеш ли от какво ме е страх? Страхувам се, защото науката ни казва, че няма да можем да изхранваме семействата си през 2050 г."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Невежеството ражда идиотизъм
24
0
 
8
 
! Отговори
12 преди 1 година
Ами така е, отгледахме поколение от неблагодарници, чиито прищевки задоволявахме веднага и в пълен обем, не ги научихме на труд, уважение, смиреност, не знаят какво е студ, глад, дори какво са битови сметки-мама и тати естествено плащат.Та за това се чудят каква кауза да подхванат.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вихри се хибридна путинска война в Европа. Поредна проява!
22
0
 
10
 
! Отговори
Без петрол и газ? преди 1 година
Ами да дадат личен пример тези екоактивисти, вместо да цапат скъпи неща, изработени чрез висококвалифициран труд. Като предлагат да няма нефт, тогава например тези двамата да предложат на някое семейство да се откаже от автомобила си и да ползва каруца, а в каруцата да се впрегнат да я теглят тези, които са размазали тортата. Така ще е справедливо.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психи*чно бол*ни зелени неграмо*тници! Облечени и обути с петролни продукти! Крал Чарлс е по зелен и от тях, но просто*тията ходи по прос*таците!
20
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- А, бе, къде да отида и какво да кажа - та да ми размажат и на мен една торта?
19
1
 
12
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Пак някое богато еврейче спонсорира измислен протест. Както преди антиглобалистите, те също бяха агресивни и с размътени глави. Кой знае босът как се е кефел, да юрка тълпата наляво-надясно. Нещо познато и у нас, същите размътени глави, да им благодарим за инфлацията и бъдещите заеми.
18
1
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Да си отработят щетите с труд. В чистотата винаги има място. За да е по облагородяващо, дълго и безпочивки.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха засадили 100 дръвчета щеше да има 100 пъти по-голяма полза от тези активисти.
16
0
 
6
 
! Отговори
Шорошутки преди 1 година
Шорошутести
15
0
 
11
 
! Отговори
откачалки преди 1 година
Малко ги бият после, за това. Но да унищожаваш световно култтурно наследство по такъв начин си е за бой. Не говоря за статуята на чарлз, за картините става дума. Хранят се от медийното отразяване, ако никой не пише за тях, ще измислят нещо друго и ще оставят картините на мира. Ама медиите не могат да се удържат.
14
0
 
13
 
! Отговори
София преди 1 година
По-лошото е, че такива безполезни индивиди могат да се появят и на родна почва, и да почнат да сквернят български светини в некоя галерия/музей.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато тия еко-терористи не изядат хубави, тлъсти присъди - ще продължават с елементарния вандализъм.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко му е на тоя прелюбодеец, трябваше да му размажат камилска *** върху муцуната :)
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре я пльоснаха, хареса ми!
10
1
 
18
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Гнусните екоактивисти не трябва да имат дрехи , храна, електронни устройства ,осветление и всичко подобно. Всеки един продукт на тоя свят има своя въглероден отпечатък . Тоест без петрол няма как да бъде произведен ,транспортиран и продаден . Дори парите да стигнат до твоя джоб се изразходва не малко количество петрол .
9
1
 
19
 
! Отговори
Vans преди 1 година
В затвора за вандалство и една солена глоба и тия пикльо*ци ще се успокоят малко
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази охрана която пуска хора с торти,пюрета и не знам си какви още храни. Особено когато вече се очаква,че ще има такива нападения
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой мастит сериозно плаща, организира и осигурява отразяването на вандалите в медиите. Удобна кауза за отвличане на вниманието от катастрофалната война, която е въпрос на време да стане световна ядрена...
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2050 няма да имате семейства за изхранване. Вече експериментират и върху бебета препаратите. Училищата пълни с аути / специални деца. А след инжекциите размножаване се предвижда само чрез пъпкуване /който успее да се адаптира към генетичните промени на терапията/