Почина художникът Любен Зидаров

Оставя забележително творчество в живописта и илюстрацията
Обновена: 4 яну 2023 12:58 | 4 яну 2023 12:16, Елка Василева
11
Почина художникът Любен Зидаров
Снимка: архив, БГНЕС

На 3 януари 2023, година преди да навърши 100, почина Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор, посочиха от Съюза на българските художници.

Любен Зидаров е роден във Велико Търново през 1923 г., завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970).

Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963. През 2014 е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата.

През 2022 е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Поклон пред светлата му памет!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Неговите илюстрации в кнжките с приказки са причина за повечето детски кошмари!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е бил добър човек.
8
14
 
4
 
! Отговори
Да ме прощавате ама преди 1 година
Слон в индонезийски зоопарк, рисува по-добре от този горе...
7
18
 
4
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Тюю, най-после! Ритна камбаната дъртия вещер! От неговите накадърни драсканици, като деца ни се явяваха кошмари. Сатанизъм, това бяха илюстрациите му. Кой го беше назначил за щатен илюстратор на детски и юношески книги, не знам. Напоследък и книжките за Хари Потър му бяха възложили и тях беше ос.рал. Сега да се срещне с изобразяваните си герои!
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Илюстрации с чувство за хумор - да! Но да е вдъхновявал с илюстрациите си някого - не вярвам. Залагаше на простите линии и семплите композиции. Според мен, децата предпочитат истинското дейлно и мило изображение, имат вродено чувство за красота и доброта, колкото и да ни налагат модернизми.
5
3
 
8
 
! Отговори
Котка преди 1 година
Бог да го прости! Израстнахме с неговите илюстрации.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да го прости! Като малък четох Андерсеновите приказки с неговите илюстрации. Иначе и той не е избягал от времето си - "Септемврийче" ни пилеше мозъците от малки, когато заедно с червената връзка ни караха зорлем да се абонираме за това скучно вестниче. От Народна младеж четях две неща - спорта и програмата на телевизията.
3
3
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Моите искренни съболезнования.Познаваха се с майка ми,когато същата работеше в Национална Художествена АкадемияБеше добър човек и артист.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора,никога не умират!Поклон!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добър илюстратор! Жалко!