Спектакълът „Бурята“ ще открие Международния Шекспиров фестивал в Крайова

Продукцията може да се гледа на 18 юни в Народния театър
2 май 2024 17:37, Инна Ангелова
0
Спектакълът „Бурята“ ще открие Международния Шекспиров фестивал в Крайова
Снимка: PR Народен театър

На 16 май, на сцената на Национален театър „Марин Сореску“, спектакълът „Бурята“ от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън ще открие Международния Шекспиров фестивал в Крайова (16 – 26 май). Гостите на фестивала ще могат да гледат спектакъла – продукция на Народен театър „Иван Вазов“ – и на втория фестивален ден – 17 май, отново на сцената на Националния театър в Румъния.

На същата сцена ще се представят: „Хамлет“ на режисьора Деклан Донелан, постановка на Националния театър на Крайова; „Проектът Бурята“ на Питър Брук и Мари-Елен Естиен от Театър „Ле Буф дю Нор“, Париж; „Хамлет, танцът на меланхолика“ – фламенко спектакъл от Севиля на режисьора Хесус Ерера. Фестивалът ще бъде закрит на 26 май със спектакъла „Трагедията на Хамлет, принц Датски“ от Робер Льопаж, продукция на Екс Махина, Кот Данс, Дворецки Продъкшънс в копродукция с Национален театър „Марин Сореску“ и Фондация Шекспир, Крайова.

Международният Шекспиров фестивал, считан за един от най-важните тематични фестивали в Европа и сред най-значимите Шекспирови фестивали в света, се организира от Национален театър „Марин Сореску“ в Крайова и Фондация „Шекспир“. В тазгодишното – 14-то издание на фестивала, към организаторите на събитието се присъединява и Националният университет за театрално и филмово изкуство „Й. Л. Караджале“ в Букурещ (UNATC), с което фестивалът придобива и образователно измерение.

„Изхождайки от концепцията за „общности, изграждащи фестивали“, ние замислихме едно издание, което да подчертае духа на сътрудничество в местната общност и нейното участие в изграждането на алтернативни практики за поставяне (или дори улично изпълнение) на Шекспир. Именно общностите изграждат фестивала и в духа му откриват аспекти, които биха могли да предадат като свидетелство за силата на този феномен. Така както пиесите на Шекспир пряко въздействат на хората от цял свят, независимо от тяхната възраст, националност или език, така и Международният Шекспиров фестивал в Крайова е предназначен за всеки по света.“ – Влад Драгулеску, президент на Международен Шекспиров фестивал, Крайова.

Между 16 и 26 май 2024 г. в седем театрални зали в Крайова ще се играят 30 представления от творци като Робърт Уилсън, Питър Брук, Деклан Донелан, Робер Лепаж и други световноизвестни режисьори; в същото време, в над 30 класически и нестандартни пространства в кварталите, площадите и парковете на града ще се усеща шекспировият дух. Над 300 събития – представления, концерти, изложби, паради, конференции, представяния на книги или студентски семинари ще улеснят пътуването във времето и пространството, от 1600 г. в „Шекспировото село“, та чак до бъдещето чрез „Шекспирови измерения“.

През годините Международният Шекспиров фестивал в Крайова, който е основан през 1994 година е представял спектакли на някои от най-големите режисьори на световния театър като Питър Брук, Еуженио Барба, Юкио Нинагава, Робърт Уилсън, Лев Додин, Деклан Донелан, Силвиу Пуркарете, Андрей Шербан, Еймунтас Некрошус, Майкъл Пенингтън, Едуард Хол, Ричард Шехнер, Елизабет Ле Компт, Томас Остермайер, Юрий Бутусов, Кшищоф Варликовски, Оскарас Коршуновас и Робер Лепаж.

На сцената на Народен театър „Иван Вазов“ „Бурята“ можете да гледате на 18 юни. В спектакъла участват Веселин Мезеклиев, Радина Боршош, Василена Винченцо/Жаклин Даскалова, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов, Пламен Димов/Стелиан Радев, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Константин Еленков, Стефан Къшев, Васил Драганов, Ненчо Костов, Гергана Змийчарова, Вяра Табакова и Владислава Николова.

Режисурата, сценографията и художественото осветление са дело на Робърт Уилсън, ко-режисьор е Анн-Кристин Ромен, костюми, грим и прически – Яши, ко-художник осветление – Марчело Лумака, драматургия – Юта Ферберс, ко-сценограф – Мари Де Теста, а звуковият дизайн е на Дарио Фели.

Спектакълът е отличен с награда ИКАР 2022 за Най-добър спектакъл, номинация АСКЕЕР 2022 за Най-добро представление, номинация АСКЕЕР 2022 за Сценография на Робърт Уилсън и Мари Де Теста, както и номинация АСКЕЕР 2022 за Костюмография на Яши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Кино
Филмът "Заветът" разказва за жертвите на домашно насилие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари