Кабинетът отне голяма част от имота на СУ в "Двореца" - Балчик

Кабинетът отне от СУ "Св. Климент Охридски" голяма част от имота му от Балчишката ботаническа градина и го предостави на Министерство на културата
23 авг 2007 13:20,
20
Кабинетът отне голяма част от имота на СУ в "Двореца" - Балчик
Ботаническата градина в Балчик вече не е собственост на СУ. Снимка: сайта на СУ "Св. Климент Охридски"
Кабинетът отне от СУ "Св. Климент Охридски" голяма част от имота му от Балчишката ботаническа градина и го предостави на Министерство на културата.

Правителството отне от Министерството на културата - Държавен културен институт културен център "Двореца" Балчик и от СУ "Св. Климент Охридски" правото на управление върху недвижим имот със статут паметник на културата с категория национално значение защитена територия с площ от 196 048 кв. м.

Отнетият имот се предоставя отново на същите ведомства - на Министерство на културата поземлен имот с площ 183 489 декара от местността Двореца заедно с всички разположени в него сгради и съоръжения, включително сграда със застроена площ 45 кв.м.; на СУ поземлен имот с площ 6,904 декара /по кадастралната карта на Балчик разсадник/ и поземлен имот с площ 4,769 декара /стопански двор/ заедно с всички разположени в тях сгради и съоръжения.

Частта от терена, която се предоставя безвъзмездно за управление на университета попада в охранителната зона на груповия паметник на културата Културен център Двореца.

Теренът е подходящ за използване за изследователски цели в областта на паркоустрояването, за развитие на научна дейност в областта ботаниката и чрез обособяването на подобен център се гарантира възстановяването, поддържането и режима за опазването на този национален паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
vsichko da im vzemat stiga sa *** gotovankovci...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Malko presilvash argumentite, struva mi se. Slavqnska filologiq e ujasno trudna specialnost. Izobshto filologiite v SU sa vse oshte na dobro nivo! A taksite na SU sa si napravo simvolichni! Qsno ni e, che i v SU imat dylboki djobcheta, no zashto ot tryn na glog da skachame ;)
18
0
 
0
 
! Отговори
абдал преди 16 години
Ами че то, Кабинетът отне /за пореден път/ на цял народ девствеността /такова му такованката..! Синьо-челевоно-розовата хомодружинка си напострои сима ти вили и палати/ сега за един Дворецъ да плачем... Ай сиктир, Драга Редакция...!
17
0
 
0
 
! Отговори
@ преди 16 години
Dragi "Evropeeco' sloji si fesa i 6alvarite...kak bila izmislena "Slavianskata filologia"???Ti si ia niakoi pomak,ia ot evroroma...*** nedoklaten
16
0
 
0
 
! Отговори
Иван Петров преди 16 години
Вече България е в Европейския съюз, а физиономии, фамилии, манталитет и много прийоми на днешното управление непрекъснато ни натрапват все така живия спомен за БКП и нейната Държавна сигурност. И беззаконието днес, само сменило обвивката си, също е със знака на това минало незабравимо брутално и безцеремонно и сякаш вездесъщо.но в крайна сметка българският политически живот минава под сянката и под знака на Държавна сигурност и де факто има една партия, която е силна силната партия в България все още е партията на Държавна сигурност
15
0
 
0
 
! Отговори
Лучиано преди 16 години
Криминалният преход към неокапитализъм, който стана по български, тоест - по най-вулгарния, ганьовски начин на натрупване на капитали, бе израз на откровен цинизъм. Цялото народно богатство, създавано в продължение на десетилетия, отиде в нечистите и алчни ръце на избраниците, които никога през живота си не са направили една копка, не са положили една лопата бетон или тухла, не са посадили едно дръвче. Това са лапачите, богоугодните, властните. Това са синовете, дъщерите, внуците на старата партийна номенклатура.Как бе спечелено всичко това? С честен труд, нали, господа! След великата революционна промяна на повърхността изби мръсната пяна. Пръкнаха се невзрачни, *** същества, сръчни крадци източиха банките, ловки мошеници и подставени лица съсипаха стотици предприятия, фабрики, заводи. Така беше извършена безсрамно наречената прозрачна приватизация у нас. Милиарди потънаха вдън земя. И няма, и няма наказани за тази чудовищна кражба. А създаващите тези блага, нямат достъп до тях. Те вече нямат и препитание. Лишени са от средства за живеене, мизерстват, умират. Те просто са излишните. Така са решили новите господари, новоизпечените капиталисти - старата червена партийна върхушка, предишните експроприатори, които този път експроприираха националното богатство. А от другата страна са мизерните пенсии, ниските заплати, които дори за насъщния не стигат. Това е социалната справедливост на социалните управници. Не може да има изключение от общата деформация и уродливост в държавата и обществото. А цените на хляба скачат нагоре с благовидното оправдание, че така трябва.Преди седемнадесет години българите очакваха и се надяваха на една действителна, радикална промяна, а не на демагогска и акробатична политическа измама. Зловещият сценарий на прехода беше написан цяло десетилетие преди прословутия 10 ноември 1989 година. Авторката бе известна стара дама, майката столетница - партията безсмъртница, която в старата си, износена утроба скорострелно отгледа нейните свидни отрочета: ДПС, НДСВ и още десетки незначителни изтърсачета. И започна последното действие от многовековната българска трагедия. Бутафорията и еуфорията на прехода веднага лъсна. Да излъжеш и да заблудиш цял народ, да го приспиш цели седемнадесет години и той още да не може да се събуди, говори не за интелигентност, а за политическа безскрупулност. Макар той доброволно да избра своите унищожители. Те знаят какво да правят с такъв народ, който е разединен. Вътрешно разкъсан от социални противоречия, национална несъстоятелност, разделен на червени, сини, зелени, жълти, пембени, такъв народ е обречен. И те го обрекоха - като жертвен агнец, подложиха го на духовен и физически геноцид. Погрешен преход. Всъщност той не само е погрешен, той е дълбоко грешен, греховен, защото е престъпен, криминален. Престъпност и корупция. Така в България разбират пазарната икономика. И българският народ започна да измира масово от стрес, от страх. Раждаемост няма, и как да има, когато
14
0
 
1
 
! Отговори
Градинар преди 16 години
До:професор Боян БиолчевРектор наСофийски Университет Св. Климент Охридски Здравейте.Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:- от както е на длъжността директор, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.- Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.- Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.- Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.- Ботаническата градина в София. За нея...След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване Цветен магазин по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма университетски озеленители.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има ***, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има ***....Вие знаете какво да правите.*Това писмо ще бъде пратено на възможно най-много хора, запознати с обстановката.
13
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
да ви *** майката гадна !Ей,хора няма по долни животни от комунистите.Те са крадци,лъжци,мошеници и убийци,не биха се посвенили и последната стотинка да вземат от нас.Но ще дойде и за тях Видовден.Бог забавя,но не забравя!
12
0
 
0
 
! Отговори
Мишел Фуко преди 16 години
Не виждам с какво е виновен министър Данаилов че нападат само него. Вижте извънбюджетните сметки на Алма Матер и ще установите, че в тях има такива средства, заради които братята Христо и Евлоги Георгиеви биха станали от местата си пред СУ и биха избягали към стадиона. Но не само заради това... Заплахите на Биолчев (проф. по измислената специалност "славянска филология", хайде стига с тия славяни бе) звучат смешно и жалко... Нека се замислят малко академичните кадри за високия размер на таксите, ниското (бих казал на моменти "мухлясало" и ретроградно) образование, което предлагат насреща. Господа, да бъдеш европеец е духовен статут, а не вменена академична титла.
11
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
уважаеми сънародници, тука става дума за много парици,които няма да са ваши, а ще ги земат едни хора както са си наумили:) така че не ги мислете - в таз държавица нещата не се решават от вас. От вас се иска да гласувате, ок?:) Да, наистина СУ може и да не е бил собственик на тази градина (на кой му пука), но поне я стопанисваше и можеше да се разгледа. Нали не мислите, че след това което ще стане, вашите деца ще могат да правят същото?:) Всяко чудо за три дни и после като забравим за градината - онези ще си го направят както са си го планирали:) Тогава може да не сме живи, но нашите деца ще са живи и ще ходят да гласуват за техните деца, които сега учат в чужбина:) Ако вземем да изнасяме в чужбина "народна глупост" сигурно ще станем равни на петролните държави по богатство.. прекалено много глупост има в нас като народ.. Прекалено много:)По въпроса за Първанов и доносниците, трябва да знаем, че ВСЕКИ, който по време на социализма е учил в СССР за дипломат е бил вербуван от КГБ. Не си и помисляйте, че комунистите са пропуснали.
10
0
 
0
 
! Отговори
не се чете преди 16 години
Защо президентът Първанов се опита по момински да шикалкави, когато тези нелицеприятни истини за нелицеприятната му биография започнаха да излизат на бял свят? То не бяха глупавички обяснения, че никога не е бил доносник, то не бяха забавни разяснения, че всъщност не е бил агент, а е бил редактор, воден на отчет към ДС. То не бяха срамежливи опити хем да отрече, хем да приеме истината, като се опита да обясни, че не се притеснява от нея, а всъщност се гордее донякъде. Хайде холан, Гоце! Ти си бил агент на една мракобесническа структура. Няма никакво значение това, към кое точно подразделение и на кой точно отдел на тази мракобесническа структура си бил доброволен агент. Не ни обяснявай, че тогава си защитавал българските национални интереси, ако обичаш, защото всички ние, които имаме някаква представа за онези времена знаем, че тогава държавата ни отдавна беше абсолютно лишена от самостоятелност и такива като теб бяха положили нейната независимост, гордост и чест в ботушите на безпросветния съветски болшевизъм.
9
0
 
0
 
! Отговори
комумстите преди 16 години
Бившите комунисти прекръстили се на социалисти са напред в борбата си с държавата внедряват своите агенти-провокатори на всички нива на управление, така че имат шанса да рушaт държавицата си и отвътре. И всеки да се спасява индивидуално какъвто е любимият ни лозунг. Всеки СОЦ.КОМУНИСТ мечтае да стане чиновник. Не да произвежда в провинцията, а да има власт най-малко в София ,а предимно в ЧУЖБИНА . И ако може даприсвои чужди пари .И всъщност къде ни е естественото място? В Европейския съюз или в Организацията за африканско единство?Май в Африка ще се чувстваме по-равноправни по ниво на доходите, и по отношение към държавата. Ще можем да почерпим от първа ръка и опит как да разпределяме властта по племенен признак.DOУ АГЕНТИТЕ КОМУНИСТИ...ОСТАВКИ...ГОЦЕ..АААААА
8
0
 
0
 
! Отговори
Axion Estin преди 16 години
Баладично писмо Балчо Балчев Не сколасахме с четата, байо.Залудо затрихме момчетата.Залудо измряхме, Българио.Като *** ни клаха. И нека. Робува си роба робията.че що са за роба пет века?Щом овчари стадата си криехаи ни сочеха подли пътеки. Затуй ли главите ни гордианадолски дервиши побиваха.И цяла нощ клета Околчицамълчалива кръвта ни попиваше. Че ден бе! Кънтяха челата ни.Дълба ги оловото жежко.Из *** псуваше вятърът.Орлици се виеха тежко. И сбъднах молитвата. Спяха телатани -парцаливи, низвергнати, диви.И ние кълняхме и плачехме, Дяконе:- Ще възкръснат ли в Българско живите! Ветровете са нашите мислии тъмна вода е скръбта ни.Като мътно небе сме надвиснали -двеста неми зловещи камбани. По мъртви от мъртвите, мили народе,по-живи от живите, робе и скоте,ний пак ще превземем със гръм параходаи пак ще загинем! Подписвам се: Ботев.
7
0
 
0
 
! Отговори
pak az преди 16 години
vijdam...vijdaaaaam v blizko bude6te hotel4enca razni....Bat lamboooo, stiga se izlagahte, ne se li naqdohte ve4e, i ti si stanal kato 6opar....po-dobre vij kakvo ostana ot biv6iq ni kinocentur.....ama pari4kite na evreina David Varod, sigyrrno o6te plyskate ot tqh....
6
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 16 години
"Проектът предвижда да се ограничат правата на ползване и управление на Алма матер до разсадник и стопански двор на около 11 декара от общо 200 декара".Имаше възражение от страна на ректора на СУ Боян Биолчев, което не беше коментирано от министъра на културата - майор Деянов!Това е позор за правителството и в частност за Министерство на културата, което дори не успява да прикрие жалките си домогвания!
5
0
 
0
 
! Отговори
RRR преди 16 години
Всеки се натиска да се добере до чекмеджето с парите.Никой не се старае поне малко да управлява държава.Оставили са я на автопилот.
4
0
 
0
 
! Отговори
None преди 16 години
Unizitelno beshe tova s dvete kasi. Sestra mi polovin chas obesniavashe na edni chujdenci zashto se nalaga. Pone chovek koito govori ezik da si biaha slojili. Edno takova prejiviavane ti razvalia cialoto udovolstvie ot gradinata i dvoreca.
3
0
 
0
 
! Отговори
ddd преди 16 години
Двореца сега носи адски много приходи лятото. Незнам къде отиват но градината е що годе поддържана. Предричам ограничаване на градината до минимум и строежииииииии. Мдааа. Няма да стане сигурно в най-близко бъдеще но.... ще стане
2
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 16 години
Номер 1, прав си мисля, но сега вече нали знаеш какво следва - бавно и мазно ограбване на земята. 100%
1
0
 
0
 
! Отговори
robin преди 16 години
Доколкото съм запознат СУ никога не е бил собственик на каквата и да било част от Двореца в гр.Балчик.Ботаническата градина му е била предоставена за ползване и стопанисване така че реално погледнато нищо не е отнето.