Путин: „welcome” или “go home”?

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България. От друга гледна точка Путин е добре дошъл.
17 яну 2008 14:54,
90
Путин: „welcome” или “go home”?
Мъж протестира срещу посещението на Путин в България. Снимка: БГНЕС

Иван Стамболов, автор в Blog.bg

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България.

Това е гледната точка на хора като мен, на които ще им бъде трудно да гледат трепетно-раболепната физиономия на пернишкия ни президент, която той ще изобрази пред „руския си колега” от името на българския народ, в т.ч. и от мое име.

Впрочем помня как същият този президент, още преди да стане такъв, беше един от противниците на присъединяването на България към НАТО и ЕС.

После кариеризмът и партийната дисциплина го принудиха да надене непонятното за него и упадъчно по същността си евро-атлантическо пардесю, но то и до ден днешен го стяга под рунтавите мишници и не се закопчава на напращелите му работническо-селски гърди.

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. Това е гледната точка на пенсионерите с протрити каскети и издайнически зелени чорапи под евтините и, уви!, цивилни панталони.

На тях всяко потрепване на руско знаменце, пък дори да не е онова, любимото, със сърпа и чука, им напомня за времената, когато ги лъжеха, че всички хора са равни, а те с готовност вярваха.

От една гледна точка Путин не е добре дошъл. Това е гледната точка на политиците и икономистите, които се страхуват, че Русия налага нова форма на империализъм на балканите чрез разполагане на своя собствена инфраструктура на териториите на изживяващи се като независими държави, чрез притеснителен външнотърговски дисбаланс и чрез провокиране на ситуации, създаващи локално напрежение като въпроса за Косово.

Това е гледната точка и на хората, които се питат защо България е първата страна, която Путин посещава след скандалните парламентарни избори в страната си и дали не иска просто да направи още една крачка към международната легитимация на властта си, показвайки как го приемат в една страна – членка на ЕС.

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. От тази гледна точка разсъждават хората, които се плашат от нарастващото влияние на евробюрокрацията, която се опитва (и често успява) да налага у нас решения, които се разминават или направо противоречат на националните ни интереси.

Те изповядват мъдрото убеждение, че България е достатъчно малка, за да си позволи еднозначна външна политика, и за нея е най-добре да лавира между две големи сили, като плаши едната, че ще й изневери с другата и обратно. Всъщност от тази гледна точка всеки е добре дошъл, пък и няма нищо лошо в това, нали...

Гледните точки към посрещането на Путин ми напомнят на смесените чувства, с които наблюдавам как всеки божи ден в София прииждат стотици нови кандидати да останат в нея и да се размножат тук.

Те задръстват с колите си улиците, паркират ги по тротоарите на старите квартали, за да не плащат за паркинг или за синя зона, ядат мазни пици, крачейки по плочките пред НДК, и после си хвърлят мазните картони на земята – това да не им е дворът на село, че да го вардят чист, я!

Това е Софето, тоест, както казва Дъглас Адамс, НДП (нечий друг проблем). Когато им се допикае, пикаят в храстите. Блъскат се на „Произведено в България”, а като решат да разпуснат, турят костюма с вратовръзката и отиват с децата на Макдоналдс.

Но пък те вливат така необходимата работна ръка в икономиката. Често са добри специалисти и съвестни работници. Печелят тук, но пак тук харчат спечеленото.

В крайна сметка именно те със своята многочисленост и напоритост са една от главните причини цените на имотите в София да растат, а това пък нас ни прави по-богати. Така че нека са добре дошли!

Нека и Путин е добре дошъл, ако от това българите станат по-богати. Но дали ще е така или не, вече не знам от коя гледна точка да преценя.

Иван Стамболов, автор в Blog.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
по-едностранчиво и тъпо нещо не бях чел отдавна. освен отявлена омраза към русия не виждам друга причина да се напише тази ГЛУПОСТ.от русия можем да извлечем много дивиденти, както и от ЕС. ако си отстоим интересите, всичко ще е наред. но ако авторът иска да псува някого, съвсем спокойно може да продължи освен с русия и със САЩ и ЕС :)
88
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
еее съдейки как е копвал и пействал едно и също навсякъде, тоя псдевдо`куку` си е отвсякъде самия даскалеско :)а и от бърз семантичен анализ на речника му вече съм почти убеден че си е той :))малиии, ваше даскалескувченце, не можахте ли друг аргумент да измислите, ами се криете зад моя ник за да си пишете простотиите :)явно доста съм ви надценил в интелектуално отношение, щом съм очаквал от вас разумен диалог....какво, сега ще продължавате да пишете русофобски гнусотии, криейки се зад моя ник ли :)че те хората знаят - че аз не съм като вас да лея гнусотии навсякъде.....
87
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
каквото и да се пените вкарахме го на българия :-)сега още няколко десетилетия българите ще ни слугуват :-)и децата им ще ни слугуват и децата на лъжльото Даскалеску и те :-)ще ми носят водката с лед в моя хотел на Черно море защото бащите им когато им го вкарвахме те викаха да живее Русия :-)хехехееее :-)
86
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 16 години
ВИКТОРЕ НА ШИПКА СА СЕ БИЛИ 4000 БЪЛГАРИ СРЕЩУ 40 000 РЕДОВЕН ТУРСКИ АСКЕР ! 1 СРЕЩУ 10 ! НО БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ И РЕШАВАТ ИЗХОДА НА ВОИНАТА ! ВИДНИЯТ ТУРСКИ НАЦИОНАЛИСТ ДЮКАЛП ПРИЗНАВА , ЧЕ НА ШИПКА БЪЛГАРИТЕ ПОБЕДИХА ТУРЦИТЕ ! ИМАИ МАЛКО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО ! ОСВЕ ТОВА СМЕ СИ ПЛАТИЛИ НА ОКУПАЦИОННАТА РУСКА АРМИЯ СУМА ИЗПЛАЩАНА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ И РАВНЯВАЩА СЕ НА 12 ТОНА ЧИСТО ЗЛАТО ! ТАКА , ЧЕ ,,СВОБОДАТА " НЕ НИ Е ДАРОМ !!! И НЕ ПРЕПИСВАИ НАШИ ЗАСЛУГИ НА РУСНАЦИТЕ ! ТЕ СА ЖОДИЛИ ИМПЕРСКА ВОИНА ЗА ИЗЛЕЗ НА БЯЛО МОРЕ ! ИМПЕРИА ПОРОБВА И ОКУПИРА , А НЕ ОСВОБОЖДАВА ! ПОЖОДЪТ Е ЕДНО , А ПРИЧИНАТА СЪВСЕМ ДРУГО ДРАГИ МИ ВИКТОРЕ !
85
0
 
0
 
! Отговори
ДИМИТРОВ преди 16 години
Имперските руски динозаври вече са сити ! Налапаха лакомо изстрадалата ни родина , а нашите юдеичета дори им я набутваха по навътре ! Срам и позор е непозната дума за тях ! Важното за продажниците и предателите е да е сит динозавъра ! Род и родина , национални интереси и сужернитет са непознати думички ! Но ще им приседне и на едните и на другите ! ! ! Да пукнат дано !
84
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 16 години
Ейй толкова *** народ като българския няма никаде, *** рая, неблагодарни. Ако не беше руския народ сега *** щяха да ни тъпчат. Как може за някакви американски и *** европейци да милеете пред Русия която не веднъж ни е помагала. А оня разни германци , жабари , французи и сякаква ***, по всякакав начин с разни договори ни осакатиха , почетете малко история. И пак ни осакатяват със затварянето на АЕЦ , защото французите стоят в Румъния и искат те да печелят. За тва ли ревете , за тва ли защитавате запада , замислите се колко сте ограничени и малуомни. И оня *** Буш и тия американци да им плюя на сичките на главите . И тоя дето се изказва в статията, Пъванов бил против ЕС и НАТО , а ако се беше обявил против, ако БСП беше против, макар че народа не иска ЕС аз също не ги искам , нямаше да ги подкрепим нали , щяха да наскачат разни *** подкрепени от десните партии и да викат, те не искат ЕС, вот на недоверие, това щеше да стане затова не ги винете а почетете малко , рая!
83
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
ехехехеййййплатеното *** Даскалеску и той почна да подрипва обидено във въздуха.....младимомкоприятелюмой Даскалеску, кога ще си махнеш тъмносините капаци от очите и ще почнеш да гледаш за какво става дума?вече се изчерпва уж безкрайното ми търпение тихо и кротко да ти обяснявам че 1 + 1 прави 2, а не -3 ако е комунистическо и +11 ако е седесарско-костовискто....не разбираш ли че с тоя безен и първосигнален антибългаризъм и антикомунизъм само те карат да се излагаш?
82
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Много бих се радвал да ме осведомите за това кой ми плаща , за да мога своевременно да отида и да си получа дължимите за безкористния ми досега труд . Явно келепирджийската матрица в мисловния процес на русофила ( руснаците ще ни дадат......) , не допуска , че някой може да защитава бъдещето на страната си съвсем безкористно , и даже в свой ущърб , заделяйки от ограниченото си време . С надежда , че ще бъда уведомен : Даскалеску
81
0
 
0
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 16 години
Ще ти отговоря аз - коментара ми е под номер 20 и ако можеш да го оспориш ми кажи.Написал съм си e-mail-a, работя в немска международна компания и заемам 3-то мениджърско ниво. това достатъчно ли ти е? И имаш ли нещо против?Не знам на кого и как викаш, че са форумни незнам какви си, но като гледам твоите коментари са най-много и най-предсказуеми. Да предскажа ли и кой ти плаща за тях? Айде спи спокойно!
80
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Ти си ***-службар , каквото ти поръчат това плюеш по форумите , а и европеец и русофил , в момента са антагонизми .Виж , когато руснаците намерят сили да изметат тая гнусна кагебейска *** , която им затрива великата държава , и я направят просперираща и достойна за уважение , а не за присмех и презрение , тогава ще може да си хем русофил , хем европеец .За сега си си поръчков *** , това е положението :-)Така и не ми отговори на въпроса отпреди 2 месеца , като те питат какво работиш , какво отговаряш ? ;-)Каква е длъжностната характеристика за ,,форумен *** " ?
79
0
 
0
 
! Отговори
FFu преди 16 години
ai she gledash rabotata s taq statiqta Mainata ti ,golemiq grajdanin veche.. Koi znai de hodish sa napivash i kade povrashtash,ami mi sa prai na golemiq gazar.. slagali kostuma i hodili na makdonalds.. *** Tup Ei Vancho Stambolov.. SOfianci ne si pazite grozniq grad,ta drugite li da vi go pazqt.. zatanali v bokluci i gaden smok *** si
78
0
 
0
 
! Отговори
BuKToP преди 16 години
Ей, американски ***! Аз съм православен и съм славянин... Писнало ми е от ближещи американски дупета... Путин ви бил убиец. А оня *** Буш, дето трепе хиляди в Ирак?!С тая наша робска психика... Ако не бяха руснаците преди 130 години, сега на турски щяхме да говорим. Качете се на Шипка и покажете малко уважение пред тези, които са умрели тук... Колко ли загинали американци има за нашата свобода?!Неблагодарни американофили!
77
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 16 години
Доган - Go home !!!
76
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
нещо като ви кажат истината в очите подскачате много високо трупешката, нали :))айде, бидето, и при манасчиите....тук сме европейци.....
75
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
*** русофили!!!!! До 1989 година сте вземали от Русия трънки, *** такива! От СССР много може да сте взимали, ама не и от Русия. Поне познавайте това за което милеете!И все пак тайгата е необятна и ще се намери място и за вас!
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Егати смешните коментари.
73
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
Skrii se sme6nik, dalboko v pqsaka glavata, sramuvai se mnogo dokato osaznae6 kolko obarkano i nevejo sa6testvo si!
72
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
охооо, имаме си ново тъмносиньо седерастче, тоя път от турция :)а бе, даскалеску, тия *** нещо по твоему хортуват и с твоите тези работят, а?що не се замислиш малко, не че го можеш :)))
71
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
че как да си загубя чувството за хумор, като ги ръскаш непрекъснато едни и същи, от злобни и *** по злобни и по *** :)виж, когато от американците за 10 години вземем нещо, е така, поне колкото в една година по тошово време взимахме от русия,тогава ще ти дам правото да злословиш на тая тема.....а бе, чоджум, що не бе толкоз ревностен борец за икономическа адекватност като затваряхме козлодуя? или когато костов хариза бегеа балкан на оня пладнешки еврейски хайдук с американски паспорт? или когато дадоха без пари американските бази в българия?много ти е изкривен нещо едностнанчиво погледа, ептен кривоглед ще станеш от тая злоба.....ай, хайрлия да ти е, и без това напоследък светът не се развива както вие го искате, ще ви съчустваме....
70
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
ei homo, mar6 ot tazi svqta zemq! 6te uredq v turciq da pravi6 kavali. Tova ti se otdava kato gledam!