Независимо Косово - за и против

Какво мислят читателите ни по въпроса?
13 мар 2008 17:52, Екип на Dnes.bg
21
Независимо Косово - за и против
Прищина. Снимка: wikipedia

В края на февруари попитахме читателите на Dnes.bg „Подкрепяте ли независимостта на Косово?“

По общ брой на гласувалите нашето изследване надвишава почти четири пъти броя на анкетираните от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), така че без излишна скромност можем да говорим за известна представителност на проучването.

43 % от анкетираните отхвърлят косовската независимост, защото, според тях, Косово е прецедент и ще се превърне в образец за действията на всички сепаратисти по света, а останалите 29 % считат, че България не трябва да признава независимостта на Косово, защото така се създава нова конфликтна зона на Балканите.

Общо 21 % от гласувалите са се изказали в подкрепа на косовската независимост.

19 % от гласувалите читатели са на мнение, че сърбите носят голяма вина за това, което се случва в Косово и поради това трябва сами да носят последиците от недалновидната политика на шовинистично настроените белградски политици.

С оглед на многобройните проблеми, които нашата страна е имала със Сърбия в голяма част от историята си, този скромен процент е в известна степен изненадващ, но явно по-голямата част от нашите читатели считат, че когато в плевнята на съседа гори не е разумно да се радваш, ако задуха вятър.

Само 2 % от гласувалите са на мнение, че Западна Европа и САЩ трябва да ни кажат какво да правим в случая.

7 % от гласувалите пък въобще не искат да ги занимават с Косово, защото явно вече стягат куфарите с поглед към други географски ширини на запад от Балканите. Техният потенциален брой може да се окаже всъщност доста по-голям, тъй като изследването не позволяваше да се дава повече от един отговор на поставения въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
h преди 15 години
''Koleloto na istoriqta se varti napred...'' Znachi i nazad mojelo da se varti.Bosna,Makedoniq,Kosovo-Bulgaria.Turskoto se ochertava na Balkanite
19
0
 
0
 
! Отговори
x преди 15 години
Bulgari,nqma da prestavate da se ejite kato qponski petli.Poglednete nalqvo -nadqsno i se vijte kade ste
18
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Bulgaria ne e dlazna da priema nezavisimostta na Kosovo,a i principno poglednato ne pe4eli ot tova,imaiki predvid istori4eskoto si minalo.no puk (antibulgarski) nastroenite srabski 6ovinistii4ni politici 6te nau4at edin strog urok po dobrosasedstvo.Te iskaha da pritejavat Kosovo i kosovarite,bez da se grijat za bude6teto im.Tova e gnusen 6ovinizam i nacionalizam.Spored men Serbia e jertva na sobstvenata si politika,a Bulgaria moje samo da se vazpolzva ot tova,saobrazqvaiki se s realnostite v balkanskata politi4eska obstanovka.
17
0
 
0
 
! Отговори
Митьо преди 16 години
Проблемът с Косово е балкански и признаването на независимостта би трябвало да стане след по-широко обсъждане с другите страни на полуострова. Каквито и проблеми да сме имали със сърбите, по-добре би било да не бързаме да ги задълбочаваме още повече. Те също имат нужда от съчувствие, защото се заграбва част от земята им. Всички европейски политици, които признаха Косово, са безразлични чиновници, решаващи с лека ръка проблеми, които имат много по-дълбоки корени. Но за тях никой никога не е мислил в Европа. И едва ли ще помисли. Европейският чиновник живее с романтинчното чувство да екзотичните балкани от времето на високата порта, но не го интересува за реките от кръв, проляти от народите, имали нещастието да робуват на тази варварска ивперия, пак поради недалновидността на други наши политици.
16
0
 
0
 
! Отговори
НЕ ЗНАМ ПО-ГОЛЯМО РО преди 16 години
Тия 21% турци и *** ли са или само турци?Брей много множат тия кучета бе.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Oткога дежурният милиционер е жена? Къде са каскетите?
14
0
 
0
 
! Отговори
Vasilena преди 16 години
Аз съм твърдо ПРОТИВ независимостта на Косово!!!Ако България се обяви за тази нелепа идея,това ще бъде началото на една война..Първо защото Сърбия ни е съседка и като такава трябва да сме в добри отношения с нея,второ защото беше достатъчно преди години като си подадохме на НАТО,за да ни използва въздушната територия.. и трето-ако ние се съгласим за тази независимост,то какво ще стане в България,когато в момента сме управлявани от Турци и *** и турците са дори повече от българското население!Нима и те трябва да искат независимост?!!!Защото това и ще стане,това и чакат!Погледнете само колко джамии има в Южна България и как чисти българи са потурчени вече и смеят да твардят че са турци,само защото изповядвали мюсюлманство!Трябва да се поставим на мястото на сърбите в момента,защото и ние щяхме да се чувстваме така!Това е нелепо!България трябва да е твърдо против независимостта!Защото такава НЯМА!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
цую преди 16 години
95:5. Това е съотношението на населението. Албанци спрямо сърби. Това е най-чистата като етнически състав държава в Европа. Просто няма друга такава с толкова малко малцинаство. Ха сега си представете, че отидете в *** махала, влизате в една стая натъпкана с 19 *** и им казвате, че "тук се слуша мойта воля, аз съм капитан". Защото преди 300 години прапрапрапрадядо ви бил живял там. Едно, че няма да стане вашата, второ за чий ви е? Това са само 11 хил км2. 1/11 от нашата територия натъпкана с 2 млн ирокези. Ако ние имахме такава гъстота, трябваше да сме 22 млн. Представете си кой му е затрябвало да се меша с тия хора и да ги командари при това? Само болен сръбски мозък може да има такива амбиции.
12
0
 
0
 
! Отговори
Nophyte преди 16 години
аиде бе шефе аз съм дупедавец! обаче ми даи един факт! обори ме по една точка от това което казвам... неможеш и никога няма да можеш! ти си от тея хора дето само киснат по форумите и повтарят "ei za tui BG nqma sa opraii skoro" съжалявам но аз работя с факти не със кръчмарски отзиви!
11
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 16 години
Какви братя са ти сърбите бе заблуден?Неофит е най близо до истината.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ти си дупедавеца
9
0
 
0
 
! Отговори
Neophyte преди 16 години
Номер 5 е най разумня човек които съм виждал в тия форуми! по принцип не пиша но неговото открояване е похвално! 72% от нашето общество нямат идея за какво говорят, чули недучули нещо в кръчмата и юуруш на черешите!драги ми 72% за момент млъкнете! поемете въздох от безкраиното ви брещолевене... и помислете! което и да е мълцинство на тоя свят в която и да е държава има право на ЖИВОТ! няма закон на този свят които да твърди че живота е безценен!сега ви питам аз ако да речем ние... бяхме под турско робство (колят ни, изнасилват ни, убиват ни, грабят земята ни, забраняват ни езика ни и още много...) нямаше ли да се бием? нямше ли да вуюваме!? ако някои каже иначе не заслужава да е българин!наште турци що не хукнат да се цепят от България? защото си имат техни се училища имат си джамии имат си дори новини на турски език по националната телевизия! никои не праща армии да ги избива! може да имаме неразбирателства но не ги избиваме масово!наще бях преводачи из тея части на балканите и нещата които знам от там са потресаващи! неща за които няма място в 21в.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
защото сепаратизмът е незаконен акт на отцепване,в нарушение на законите на една държава,на нейната територия и население,в разрез с международното право..БГ позицията на изчакване е правилна в момента..не е редно да признаваме едно беззаконие,защото утре може Кърджалъка и Родопите да афишира т набързо автономия..всяка грешка се заплаща и рано или късно последиците се връщат като бумеранг към този направил жестоката грешка..ако е верна тероията,че Западът се опитва на яхне православието и го затвори в яхъра,като го яхне и ползува за своите цели.съдбата която очаква нас и братята сърби ще бъде идентична..
7
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
Ako Bylgariq priznae kosovo ... 6te stane golqm ujas na balkanite.. napravo haos !!! 6te vidite ...
6
0
 
0
 
! Отговори
edin patriot преди 16 години
Жалки бьлгарски политици.Не могат да вземат едно правилно решение без да им се нареди или без да откраднат.Каква независимост?!Утре ще кажат ,като македонците ,че Бьлгария е част от тяхното минало? Пьк и кои ли го интересува какво ще каже Бьлгария?!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако този процент е точен,това доказва твърдението на Фънки,че живеем в Цървуландия.За това сме на тоя хал,защото неграмотници и *** гласуват и определят съдбата на България.Оказва се,че разумни и мислещи хора в България са само 21%.Не разбирате ли,че непоправимото не може да се оправи.Може линякой от тези 72% да живеят с убийците неговите роднини.Да плеснат с ръце и да се прегърнат и да си кажат -хайде каквото било било,от тук нататък сме приятели.Просто няма как да стане и не,че западът толкова иска независимостта на Косово -просто вижда,че няма друг изход.Сърбите казват искаме си територията,не казват искаме косоварите.Как да просперираме,като 72% дупедавци гласуват.
4
0
 
0
 
! Отговори
представителен преди 16 години
представително е това проучване, което използва представителна извадка. Без излишна скромност мога да твърдя, че читателите на днес.бг не са представителна извадка (най-малкото защото не включват милионите българи, които нямат компютър). Когато извадката е представителна, дори да е 4 пъти по-малка, проучването може да даде доста по-точни резултати. Не, че имам доверие на НЦИОМ, но на MBMD бих се доверил с 4 пъти по-малка извадка от вашата.Съвсем добронамерено ви пожелавам да си научите урока по статистика.
3
0
 
0
 
! Отговори
Tachi Shiptarov преди 16 години
Bydete spokoyni bylgari! Vsichko zavisi ot men. Nito bylgarskite Rodopi shte se otcepqt, nito bylgarska Makedoniq shte se otcepi.... Tova zavisi ot men. Za sega nqmam nikakav interes. Za men ne e vajno, koy shte ni upravlqva, a s kakava ikonomicheska programa shte ni upravlqva? S Bylgariq i bez Bylgariq pak shte sme pod Noviq svetoven red, taka, che nqma smisal ot teritorqlni razdeleniq, sega rabotim za ukrepvane na Globalizaciqta. Bydete spokojni i ne balamostvayte obshtetvoto, che ima opasnost da stanem vtoro Kosovo, a po skoro stabilizirayte dyrjavata i naroda ni, ne go prevrushtayte v beli robi, ne izselvayte bylgarskiq narod po chujdina, kakto napravihte s etnicheskite turci v minaloto, naroda ni ne go zaslujava! Ideite na OON za nezavisimost se pogrebaha s posledniq nepovtorim sluchay "Kosovo", vreme e za Globalizaciq na naciite, na etnosite, na narodite i obshtetvata!
2
0
 
0
 
! Отговори
евЗЕНи преди 16 години
Излиза, че болшинството Българи са против независимостта на Косово - 43 + 29%. Мисля че е редно Българските политици избрани от този народ да отразят мнението му в официалната позиция на България.
1
0
 
0
 
! Отговори
daniela atanasova преди 16 години
sprete da manipulirate horata, balgari sabudete se, dnes nezavisimo kosovo, utre nezavisimi 6te sa na6ite rodopiii .