На детска градина в София – мисията невъзможна!

В над 40 детски градини в София има ремонти, приемът в тях се отлага за след 15 септември, а в някои - след 1 октомври
Обновена: 3 окт 2022 13:45 | 10 сеп 2008 15:06, Екип на Dnes.bg
34
На детска градина в София – мисията невъзможна!
Деца помагат в ремонта на детската си градина.Снимка: Булфото

След февруарската истерия около онлайн кандидатстването в детските градини в София, перипетите продължават.

Знаех си аз, че не може да е толкова лесно тръгването на детска градина.

Седмица преди приемната дата, с гордо вдигната глава и куп медицински бележки, с резултати от всички телесни продукти на детето ми, се запътвам към въпросната ЦДГ (целодневна детска градина).

На вратата ме посреща изключително учудена госпожа, явно подразнена от ентусиазма ми, и ми заявява, че, както виждам ремонтът тече и изобщо какво си въобразявам.

Чувствайки се поласкана, че изобщо съм сред богоизбраните, чието дете има възможността да посещава това заведение, смирено питам кога ще приключи ремонтът.

- След една седмица.

Чудесно! Все ще я избутаме някак. Ама отпуска вече няма. Баби няма. Слава богу – разбрани работодатели са насреща.

Пет дни по-късно, поучена от горчивия си опит, отивам да попитам отново. Всичко е наред. В понеделник започваме.

Една нощ сънувам кошмари „Абе не може да е толкова хубаво. В България сме все пак.“ Обаждам се в петък. Плахо.

-В понеделник сме на градина, нали?!?

-Аааааа, не! ( гръм и мълнии)

-Е, какво правим.../чувството ми за богоизбрана ме напуска/

-Отидете в градина № ХХХ.

Вярата в доброто се завръща.

Във въпросната градина ме гледат накриво.

Защо подлагам на стрес детето си (а всъщност имат предвид себе си). То пък за потвърждение започва да си блъска главата в стената.

Обещавам всичките сладоледи и бонбони на земята, само да престане.

В същото време си мисля.

Що, бе? Що, бе госпожо Фандъкова, не организирахте конкурсите за ремонтите на детските градини, така че да съвпаднат с летния сезон.

Защо, след като в информационната система се съдържат всички данни на родителите на приетите деца, никой не си направи труда да уведоми навреме за отложения прием, за да може родителите да имат време за реакция.

Времето на неработещите баби отдавна отмина.

В изблик на ярост и безсилие, пред явния непукизъм на общината към проблема, се бях заканила, че ако не намеря кой да ми гледа детето, ще го оставя на Московска да ми го гледате, докато приключи ремонтът.

Може да ми благодарите, че не го направих. Проявих разбиране.

А вие?

Автор: Евгения Гигова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
даймянова преди 15 години
Ти нормална ли си бе?Селянко дива..."жестока"...А ти от кое село си до6ла?аааааааааа?Благодарение на нас родителите тези злобарки от детските градини са там и полу4ават заплати за това 4е цял ден им кре6тят като ненормални и какво ли о6те не жсе негативно отно6ение кам децата.Но такива като теб няма как да го разберат за6тото ти едва ли си майка и едва ли някога 6те баде6.А пак дори и да си сигурно и кам детето си така"жестока"за6тото един нормален родител това не може да го каже.Разбрали ме селянко?Така 4е не се обаждай неподготвена по тези теми остави това на нас РОДИТЕЛИТЕ за6тото ние ''милите майки"зна6 ли колко ги оби4аме такива като теб.Злобарки смотани който от злоба не могат да си намерят място...Не се обаждай неподготвена пак ти казвам ИЗЛАГАНЕ пак и това да разсаждава6 явно не е твоя работа..."жестОкА"по скоро смотана си ти...
32
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Истината е че трябва да върнат софийското жителство и вскички селяни на село!!!И да не се оправдават с високи заплати - в момента и в прованса се дават добри заплати, а и стандарта на живот е по нисък и съответно с по-малко пари се живее добре.В крайна сметка в София е съсреодоточен предимно администрацията, а повечето производства са в привинцията - та какъв е извода - не е въпроса в парите, а в това, че не Ви се работи в производство, а на бюро.Свидетел съм как хора от бранша не могат да си намерят работници, независимо какви пари дават. Е това е истинатат - МЪРЗЕЛИВИ СМЕ.Аз съм отрасъл в София и си спомням времена когато със седмици не можеш да чуеш селска реч, а сега с дни не мога да чуя софийска дум, само мекат, чекат и т.н.
31
0
 
3
 
! Отговори
zoa nenova преди 15 години
в бургас в 10 градина сложиха тиксо наустата на детето ми да не говори и нищо мьлчание а кажете какво да правя и аз да мьлча
30
1
 
2
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Здравейте Българи! Да Ви кажа ли как познах, че сте българи? Когато има някакъв проблем, най-важното нещо за българина е да намери виновния, а не да реши проблема.И да питам новите "европейци": кажете, господа, какво стана с търпимостта, толерантността и със Европейското право за свободно движение на хора? Не дейте кряка, ясни сте ми до един.
29
1
 
2
 
! Отговори
vova преди 15 години
Ей напълни се София със селяни и естественно няма места за децата на кореняците софиянци.Да се изисква при записването на децата адресна регистрация на родителите в София най-малко 6 години.
28
0
 
3
 
! Отговори
НЕ разбитаща преди 15 години
В конституцията е записано ,че всички имаме равни права,както и че имаме право на достоен живот. Мисля,всеки има право да живее където пожелае. Всички достойно трудещи се хора,които плащат данъци имат равни права.Сиреч всички имаме,спора който се води тук е много смешен. Проблема според мен е в това,че се застроиха хиляди блокове,без да се помисли че в тях ще живеят хора които ще се възпроизвеждат. Общината им прибира чинно всички данъци,а не е`ва да почисти,да поддържа инфраструктура,да строи училища и децки градини. Не ми се струва нормално и това огромният приход на Столична община да се разпределя между нея и други малки общини които нямат приходи. Ами нямат ,защото там вече не живее почти никой,за деца да не говорим. Вторият много голям проблем,ниското заплащане на учителя. Знам за ясла в Овча Купел,която не работи вече няколко месеца,защото целят персонал в нея е напуснал и няма нито един кандидат за работа. Не можем да принудим никой да върши такава тежка работа за такива мизерни пари. Помислете колко ви коства да гледате едно дете,помислете как се справя човек да гледа 30 наведнъж. В цял свят учителя се пенсионира на 4ог. защото се смята,че е изхабен за тази работа и не може повече да се грижи АДЕКВАТНО за деца. Ако не сте съгласни то тогава поверете децата си на бабички на 60г. Сами ще се убедите за какво става вапрос. А млади и мотивиране хора в сектор образование трудно ще видите.
27
1
 
2
 
! Отговори
Нели преди 15 години
Скъпа моя, първо се научи да пишеш и да използваш препинателни знаци, и чак тогава си отваряй устенцата за нещо, което очевидно не разбираш.
26
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Ако аз съм на Ваше място Госпожо Фандъкова ще искам 10 минути във вечерните новини и ще заявя пред цяла България:Много се извинявам, аз съм некадърна и отивам да паса кравите на село.
25
0
 
3
 
! Отговори
Десислава Цолова преди 15 години
Чиста софиянка съм! И бабите и тези на съпруга ми са родени, отрасли, мивяли че и погребани в родния м дядовците, и родителите ми че ии град София! И какво от това? Цял живот семейството ми е плащало данъци на София! Синът ми е набор 2003, с хиляди връзки го уредих в кварталната дет.градина. Първата година ремонтирахме ние родителите - с пари и труд!Няма лошо, казвам си за децата ни е!Те ще са на чистичко и уютно,колкото може разбира се! Втората година - стачка!След като ми се мръщиха в службата, че август трябва да ме няма целия месец,защото съм си позволила да съм майка, трябваше да съм солидарна със стачката.Е , как да не съм и мойто възнаграждение е същото, бях солидарна, стисках зъби! Тази година трябвало да съм търпелива и да гледам добрата страна - ще имаме нови прозорци, нов покрив и т.н. ЯАсно виждам аз, ама мен и мойте тревоги никой не вижда! Пак август молби за отпуски, пак наколенки пред шефа, пак наваксване на работата в септември, по-малко възнаграждение, защото някой е решил по време на отпуските да няма ДМС, изобщо всичко виждам аз, а го и чувствам от всякъде.Онзи ден се обаждам в градината , да попитам дали евентуално няма да ни вземат от 15 септ., изслушвам изнервената директорка ама този път и аз съм изнервена и казвам: Няма ли поне човешки да застанете на страна на родителите? Да кажете - имате право! аз добре знам, че не зависят сроковете от директорката, но пък и ние нямаме вина!ДА СИ РОДИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ Е ГОЛЯМА СМЕЛОСТ! ОТ РОДИЛНИЯ ДОМ СА МИ СЕ ЗАКАРАЛИ ,ЧЕ ИМАМ ПРЕТЕНЦИИ. ОТ ПЪРВИЯ ДЪХ НА СИНА МИ СЪМ В СТРЕС И БОРБА. ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА НЯМА ДА ОБЕСНЯВАМ - И ТАМ БЕШЕ БОРБА,СТРЕС , ВРЪЗКИ И НАПРЕЖЕНИЕ ДОКАТО ВИДЯ, ЧЕ СМЕ В СПИСЪКА. ТАКА Е, ТАКА СМЕ ВСИЧКИ И ТОВА НАПРЕЖЕНИЕ СЕ ОТРАЗЯВА И НА ДЕЦАТА НИ.МНОГО СМЕ ИЗСТРАДАЛИ, А КАТО СЕ ОБАДИХ В ДЕТ.ГРАДИНА ОНЗИ ДЕН ИСКАХ САМО РАЗБИРАНЕ.... УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЕВГЕНИЯ ГИГОВА,АКО ТРЪГНЕТЕ ЗА МОСКОВСКА ЩЕ ВИ ПОСЛЕДВАМ С МОЯ СИН! И ЗНАМ , ЧЕ НЯМА ДА СМЕ САМО ДВЕТЕ!ГОРДЕЯ СЕ С ВАС, СЪС СЕБЕ СИ И СЪС ВСИЧКИ МАЙКИ И БАЩИ, ЗАЩОТО ОСТАНАХМЕ В БЪЛГАРИЯ, СЪЗДАДОХМЕ И ДЕЦА И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО И ВЪПРЕКИ НЕДОМИСЛИЦИТЕ, НЕКАДЪРНОСТТА , ГЛУПОСТТА, НАГЛОСТТА НА ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ГИ ВЪЗПИТАМЕ И ОТГЛЕДАМЕ, ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ!ЗАЩОТО ОСВЕН СОФИЯНЦИ СМЕ ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИ!
24
0
 
2
 
! Отговори
lady_marmalade преди 15 години
Към остроумната и видимо озлобена номер 11- от село съм,да. От неголчмо с близо 100 000 население село. Много исках и още искам да си стоя там. Но там няма кой да ми плаща парите които тук ми плащат, а качественото отглеждане на дете струва еднакво навсякъде в БГ ( не говоря за чужбина, където е в пъти по- "достъпен" лукс). Съжалявам ако ще те натъжа с това, но ако ти можеше да вършиш компетентно това което върша аз- моля, ще информирам работодателя си че има още неразгърнати таланти, при това с безценно градско ( разбирай Софийско) потекло. Разбира се нямам никакви съмнения че нямаш нужната квалификация нито за моята, нито за много други добре платени "градски службици", затова залагаш основно на злобни забележки. Занеш ли, от селото от което идвам, още излизат такива като мене, които за 3-4 години "взимат хляба" на онеправданите граждани. Закономерност някаква необяснима...нещо от образованието и възпитанието ще да е, но не ми се задълбочава. И по темата- все така цинично ще продължа- данъците които плащам като процент от огромната ми заплата, съм убедена нямат общо като стойност с тези които ти плащаш. Ама не ми пречиш. Затова пък искам детето ми да може да отиде на детска градина навреме, за да мога аз да работя спокойно и да мога да продължа да си плащам данъците, с които да правят ремонт на градината за да е уютно и на моето и на твоето дете.И нещо за което се плаща- знаеш ли на село е много спокойно, може да ти се отрази добре на нервите. Има и програми на НОИ- там също можеш да се възползваш от същите тези огромни осигуровки, които аз плащам, но не използвам. Но ти убедена съм, занеш за тези "огромни привилегии" от държавата. Аз искам само да се грижат за детето ми, докато работя. Навреме и адекватно. За себе си ще се погрижа сама, няма да тежа на данъкоплатец като тебе.
23
0
 
2
 
! Отговори
karol преди 15 години
Мили родители,връщат децата ви защото няма персонал.Заради ниското заплащане няма кой да гледа децата, освен пенсионерки-вечно болни, глухи и на хапчета.Направете проверка?
22
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 15 години
моля?с какво те подразниха думите ми??въобще прочете ли какво написах и към кого се бях обърнала?Този тон на някои друг " яяяя кръгом и т.н."..не съм ти някоя 20 годишна пикла...съсредоточи се върху нещо друго!
21
0
 
2
 
! Отговори
Myleena преди 15 години
Браво,написаното е супер яко!На тия като 16 и 11, ще дам съвета-Яяяя кръгом и бегом обратно към синият комсомол,аман от пишман демократи! Преди два-три дни и мен лелките по същия начин,неприятно ме сюрпризираха!Разбирам те прекрасно!Лошото е че в случая,нямаме избор-съобразяваш се и толкоз!А професионалните ангажименти и ежедневните ти планове,отиват "на кино", и то само заради непрофесионализма на хората от общината,които определено трябва да се върнат да пасат...на село!
20
0
 
2
 
! Отговори
стаси преди 15 години
Докато почти цяла България се е изсипала тук така ще е и по зле ще става.А селските им градини седят празни,що не си дадат децата там ?Но не всеки иска да е софиянец.После софиянците пили лоши,че то останахме ли такива въобще след това нашествие???
19
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
В скоро време се гответе така да е и с училищата, след риформата на Нарцис Вълчо
18
0
 
2
 
! Отговори
kr преди 15 години
Ти май си някоя леличка от детско заведение, а?!Да ти кажа ли кой ми гледа детето през лятото? Никой друг, освен нас със съпруга ми. Имам 22 дни годишна отхуска. Взимам си ги през лятото, когато градината е затворена и така... вече три години. Не ми харесва тонът ти. Не ми харесва начинът, по който ни принуждават НИЕ да се съобразяваме с тях, вместо да е обратното. Все пак, аз плащам данъци на общината, плащат такса в детската и пр. Не ви ли се струва редно, АЗ да определям кога ще отсъства детето ми?Ти, госпожо 11, си задръстена злобарка. Запази си тъпите размисли и си пращай детето на село
17
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
aide sq pak detskite gradini bili malko i gluposti tova se komentira6e o6te pri zapisvaneto stara tema tuka nese zasqga tq ako nesi zabelqzal tova e qsno 4e sa malko i taka natataka horata komentirat tova 4e ve4e zapisalite se hora nemogat da si zakarat decata na gradina poradi redita problemi remonti i gluposti koito realno poglednato trqbva da sa napraveni 6tom te sa si opredelili nqkakaf srok za izpalnenie na tova i onova i sa kazali edi si koga 6te sa otvoreni detskite gradini bi trqbvalo da si go spazqt no sme v bg i kakto obiknoveno ne stava taka kakto trqbva da e i teq maiki koito se oplakvat sa si napalno v pravoto rabotata si e rabota trqbva tq ti vadi hlqba i toq hlqb s koito 6te hrani6 deteto nemoje postoqno da sedi6 v ka6ti zaradi tova dete i nqma ve4no da te tarpi 6efa zaradi tova 4e gradinite nemojeli da otvorqt na vreme ili smenqli postoqno datata na koqto trqbva da otvorqt ... i aide golemiq grajdanin neka da ne govorim za grajdani i selqni 4e da nesa okaje 4e si ot nai golemite selqn4eta u sofiq ...
16
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 15 години
незнам,но мисля че отиваш твърде далече.Ето аз съм софиянка,но се подразних от начина ,по който поставяш нещата.Не ти ли писна от това човъркане "софиянец-селянин",тъпчеш си на едно място,нещата няма да се променят така или иначе...и някак си вече става банално всичко това.Или просто толкова те е налегнала злобата,че се чудиш по кого да излаеш...но гадното е ,че това няма да облекчи мъките ти.Абе вместо да се радвате,че има деца в тази държава сте седнали да си дъвчете едно и също нещо по цял ден.Имат майките възможност да си пратят децата някъде за летния период и какво толкова???Ама неееее...и това ви дразни,нали?
15
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 15 години
незнам,но мисля че отиваш твърде далече.Ето аз съм софиянка,но се подразних от начина ,по който поставяш нещата.Не ти ли писна от това човъркане "софиянец-селянин",тъпчеш си на едно място,нещата няма да се променят така или иначе...и някак си вече става банално всичко това.Или просто толкова те е налегнала злобата,че се чудиш по кого да излаеш...но гадното е ,че това няма да облекчи мъките ти.Абе вместо да се радвате,че има деца в тази държава сте седнали да си дъвчете едно и също нещо по цял ден.Имат майките възможност да си пратят децата някъде за летния период и какво толкова???Ама неееее...и това ви дразни,нали?
14
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 15 години
незнам,но мисля че отиваш твърде далече.Ето аз съм софиянка,но се подразних от начина ,по който поставяш нещата.Не ти ли писна от това човъркане "софиянец-селянин",тъпчеш си на едно място,нещата няма да се променят така или иначе...и някак си вече става банално всичко това.Или просто толкова те е налегнала злобата,че се чудиш по кого да излаеш...но гадното е ,че това няма да облекчи мъките ти.Абе вместо да се радвате,че има деца в тази държава сте седнали да си дъвчете едно и също нещо по цял ден.Имат майките възможност да си пратят децата някъде за летния период и какво толкова???Ама неееее...и това ви дразни,нали?