Шшшт! Бръмбар в кралския самовар

Съветски самовари, подарени на Елизабет Втора, май се оказаха подслушвателни устройства
25 ное 2008 15:00, Петя Славова
25
Шшшт! Бръмбар в кралския самовар
Снимка: БГНЕС

Британските спецслужби заподозряха, че в електрическите самовари, подарени от Съветския съюз на кралското семейство преди 20 години, има подслушвателни устройства.

Подаръкът е бил направен като „жест на добра воля“.

Дълго време самоварът е престоял в гостната на замъка Балморал – частната резиденция на английския крал в Шотландия.

Според The Daily Express подаръкът е много ценен от кралицата майка.

Тя винаги с гордост го е демонстрирала пред гостите си, като на слугите е било забранено да го включват.

Първите притеснения на британците тръгват от съветския кабел на самовара, който не съответства на стандартите за противопожарна безопасност.

“Този самовар винаги е бил голяма загадка за нас. Никой не разбра точно защо руснаците го подаряват.

Неговият кабел е направен като за танк от времето на Втората световна война" - разказва един от слугите пред изданието.

След редица проверки, направени в замъка, сътрудници на спецслужбите стигат до извода, че в сградата има подслушвателни устройства. Опасенията им стигат до бръмбарите, намиращи се именно в самовара.

Изданието отбелязва, че шпионите са могли да подслушват не само личните разговори на членовете на кралската фамилия, но и преговорите на кралицата с премиер-министрите, а също и със световните лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
toj преди 15 години
Аман от неграмотни комунистически ***!Освен,че пишеш глупости,пишеш ги и на маймуница!Пиши на Български,така както послушно би писал на руски ако другарите ти повеляваха!Комплексарче,време е да си смениш чипа!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само не разбрах дали са открили "бръмбар"... или само се опасяват че има такъв???
22
0
 
0
 
! Отговори
пенчо преди 15 години
бръмбара разбира се не предава на 2-3 хиляди километра а най-много до посолството в Лондон или до някой агент маскиран като турист край оградата на двореца, а когато кралицата включва самовара да вари чай за гостите си се зарежда и акумулаторчето на бръмбара
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Brumbarite sa za blizko podslushvane.Vgrajdat se v steni i kartini za da ne se zabeliazvat ili razmesrvat. Po veroiatno e pravitelstvoto da podslushva kralskoto semeistvo. Slu4aia of vtorata svetovna voina kogato Eduard 8 isase da predade Anglia na *** i v zamiana da upravliava.Purvo da nameriat brumbara a toi moje da ne e v samovara.
20
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 15 години
обичаен*
19
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 15 години
Тези англичани са напълно луди!Ами самовар ще им подарят нали в Англия много обичат да пият чай. Това е обичоен жест и в Русия пият чай ,затова са решили ,че е подходящ подарък. Колкото до шпиономанията която ги тресе и с повод и без повод няма как да има бръмбар който да предава на 2500-3000км ясен сигнал, без да се изтощи в продължение на години.А и от кралското семейство отдавна вече малко зависи в политиката. Решенията се вземат в Англия от двете камари на Парламента и главно от правителството.Това са поредните страхови психози от типа чадъри, полоний и КГБ.
18
0
 
0
 
! Отговори
free преди 15 години
seriozno, 4ak sega sa se setili
17
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Според английската версия на WIKI имало опити още 17 век да се сложи топче, а не писец на писалка. Всъщност автоматичните писалки, които са ползвани по онова време са имали резервоар с бутало, чрез което се създава вакуум и се пълни резервоара, освен това буталото може да се използва и за създаване на налягане, при което топчето, сложено, вместо писец ще се мокри. Всъщност при абсолютна нула всичко ще замръзне, дори графитът ще стане як като стомана.... А колкото до това кога е станал масово използван сферичния писец - то и P2 от междузвездни войни го видяхме още 70-те, там дори видяхме и холограмен телевизор....
16
0
 
0
 
! Отговори
derek преди 15 години
ta taka,angli4anite hvarliat nad sofia kukli s bombi-da izbivat decata ni,a ti im pravi6 svirki,amerikancite sa ubili pove4e nevinni grajdani ot kolkoto dvete svetovni vzeti zaedno,nas ni upravliavat sa6tite tezi koito pliue6,a ne sam te vijdal da pravi6 ne6to za da gi niama,ili da gi kritikuva6..........a to mejdudrugoto niama biala darjava koiato da ne se upravliava ot subektite za koito govori6-niakoi ot tiah prosto upravliavat malko po inteligentno,a za rusnacite,ne govori gluposti bez da si naiasno,izmislili sa polovinata ne6ta za koito znae6,4e sa6testvuvat,politikata s tvor4estvoto v koiato i da e svera niama ni6to ob6to.............
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Балтимор е град в Мериленд, САЩ. Кралската резиденция в Шотландия е Балморал.Уцелили сте първите три букви, но после бъркате с цял континент.
14
0
 
0
 
! Отговори
toj преди 15 години
Тези тапунгери,от много акъл знаем как живяха 80 и години!Управляват ги все крадци и убойци!Неграмотни крадци(болшевики),след това лустросани крадци(комунисти и социалисти),а сега откровени крадци-олигарсите!Комплексирания КГБ-ец не иска да има промяна и това им е проблема!Ще живеят още дълго в полза на олигарсите,достойни наследници на убийците комунисти!Днес те убиват по-модерно,но също толкова нагло(справка-няколкото журналисти,които не искаха да си мълчат за това,какво всъщност се случва там)!Най-гадното племе на Земята(комунистите),все още имат своя територия-Русия!Няма други хора в световната история,които са убили толкова много свои сънародници и хора от своята вяра,като комунистите!Така,че айде спрете се с хвалбите към тези задръстеняци!Дори и постиженията им,са били резултат от ужасни подбуди!Все едно да ми хвалите Хитлер(който е убил много по-малко немци,в сравнение с милионите избити руснаци от Сталин),че е впрегнал всички учени от онова време и е копирал извънземни технологии за създаване на летящи чинии!Та нали *** е търсел всички тези постижения,само за да ги използва,знаем за какво...Та същите са и нещастните братушки,лошото е,че при тях продължава твърде дълго!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бъркаш номер 11, "химикалът" няма да пише в условия на безтегловност, защото работи, задвижван от гравитацията. - Поради тази причина химикалките на Земята спират да пишат, когато ги държиш хоризонтално по-дълго време.Съвсем отделен въпрос е, че през 60-те години, те отдавна вече са били измислени и пуснати в масово производство още през 40-те години.
12
0
 
0
 
! Отговори
KA преди 15 години
Za sajalenie amerikancite izobshto ne sa bili na Lunata, nikoi ne e bil tam za sega! V you tube ima dosta interesni neshta po tozi vapros...
11
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Химикал в условията на безтегловност лесно ще пише, друг е въпросът за писалките, които са употребявали тогава. Не знам обаче в условия на авсолютна нула кое може да пише, без подгряване.
10
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Те показаха и как гордо се вее американското знаме на луната и как астронавта гордо оставя следи в лунни прах без да се вдигне прашинка в условия на ниска гравитация и липса на атмосфера.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изхарчили 250 000$ (през 60те години това си е крупна сума) за химикалка която да пише в безтегловност. А руснаците дали на космонавтите карандаш (молив) за5 копейки(стотинки) и вършели същото като астронавтите от наса.
8
0
 
0
 
! Отговори
b преди 15 години
Как ще е невярно. Дори по Дискавъри, една все пак американска ТВ, в предаване за космическата надпревара, показаха този случай за химикала и молива.
7
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Те и американците не са били на луната. Факт е че 30-40 години не са повторили "опита"... Техниката напредна и дори индийците имат спътник покрай луната, така, че холивудски екшъни няма да минат, нито руски измислици да пратят луноход на обратната страна на луната?!
6
0
 
0
 
! Отговори
Оня, дето помни преди 15 години
Нито с химикалка, нито с молив, нито без молив.
5
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
А това на снимката е чайник, а не самовар.