Челопечене протестира срещу балирането на отпадъците на София в района

На 300 метра от Челопечене се намира хвостохранилището на комбинат "Кмемиковци", в което се съхраняват опасни отпадъци, твърдят местите жители
29 апр 2006 11:51,
Десетки жители на столичния квартал Челопечене се събраха днес на протестен митинг срещу балирането на отпадъците на София в района.

Сдружението "Екозащита Челопечене" настоява да се прекрати незабавно дейността по балирането на сметта в района, да се извозят балите, да се въведе разделно събиране на боклука, съобщи на митинга Илка Стоименова от сдружението.

От организацията настояват и да се изследва водата, почвите и въздухът в района, както и да се изследва населението на квартала и да се предложат конкретни мерки за подобряване на здравословното му състояние.

На 300 метра от Челопечене се намира хвостохранилището на комбинат "Кмемиковци", в което се съхраняват опасни отпадъци, твърдят местите жители. Наводнението от август 2005 г., което скъса дигите на река Лесновоска, имаше опасност да наводни и хвостохранилището, а разливането на отровите би отровило цялото Софийско поле, заявяват те.

Наблизо се намира и старото сметище на София, което е използвано 25 години - от 1972 до 1997 г. Без никаква предварителна подготовка на терена, без изграждане на каквито и да е било съоръжения в експлоатирани кариери за инертни материали се изхвърляха отпадъците на София. След закриването на сметището през 2001 г. се изготви план за рекултивация и саниране, който не се изпълни, заяви Илка Стоименова.

През 2005 г. Столична община прие Програма за управление на отпадъците, в която се посочва, че са необходими 26 млн. лв. за рекултивация на сметището в периода 2006 -2008 г., но след приемане на общинския бюджет се оказа, че не са отделени никакви средства за това, добавиха от екосдружението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание