Поп-фолк диви станахa музи без грим на шведски художник

Преслава, Софи Маринова, Райна, Алисия, както Нина Николина и Галя от Каризма, застанаха по "без нищо" пред четката на шведски художник
20 юни 2006 12:28,
Поп-фолк диви станахa музи без грим на шведски художник
Хенрик Енгстрьом - Хен е увлечен от гласовете на българските поп-фолк диви и от техните лица..без грим. Снимка: Личен архив
Хенрик Енгстрьом – Хен прави изкуство от поп фолка. Да, той рисува лицата на популярните ни поп-фолк “диви”, превръщайки ги в портрети. Целта е изложба през есента с благотворителна цел.

Държи моделите му да са без грим, а това да видиш поп-фолк тигрица без лицева украса се отнася към шанса да спечелиш шестица от тото.

Какво е накарало Хен да дойде и да нарисува нашите поп фолк диви?

В първият момент си помислих, че става дума за разюздан швед, който използва визитата си с цел , близки срещи с надарени източноевропейски певици, коктейли и преобладаващо нощен начин на живот.

Не се оказва така.

Хен иска да рисува и да представи нашите изпълнителки в различна светлина от тази, която ги познаваме, а освен това не държи изцяло на попфолка.

Между имената на известните (и някои не чак толкова) Преслава, Софи Маринова, Райна, Бони, Алисия, Даниела, Деси, Татяна, Маца, Надя и Есил Дюран стоят и коренно различните дори за Хен имена на Галя от Каризма, Нина Николина, Мария Илиева и Софúя.
Но как въобще един швед е намерил допирни точки с поп-фолка и въобще за българската връзка?

Всъщност ги гледах по телевизията в Швеция. Имам сателитна телевизия и там се хващат всякакви канали, включително и много български. Хващам bTV, Планета, ММ, Фен ТВ и много други, както и националната ви телевизия. Поне 10 са. Минавах по каналите и ми направиха голямо впечатление момичетата от Планета. Беше ми много интересно, защото бяха доста различни. Обикновените шведи едва ли обръщат внимание на чужди канали.”

Опитах се да светна Хен, че нашият поп-фолк не е чак толкова оригинален и почти всичките ни хитове за взети “на заем” от съседните държави. Интересно ми дали беше чувал за доста по-популярния в Европа турбо-фолк в Сърбия.

Да, запознат съм със сръбската, гръцката и турската музика, но за мен България е доста по-интересна. В сръбската музика всичко звучи по един и същи начин. Всяка песен е като другите. Може и да копирате музика от другите държави, но го правите по-добре от оригиналите. Ето за мен гръцката музика е слушаема, но много скучна.”

Хенрик не е 100% отдаден на поп-фолка, всъщност той е фен и на Danzig, PJ Harvey и Duran Duran. Бил е фотограф за голямо шведско музикално списание и е обиколил доста концерти. Отегчението от модерната сцена го е накарала да търси нещо различно.
Шведите харесват много модерна музика. Следват стилове и търсят това , което е най-слушано за момента. Аз се уморих от това и именно така открих българските изпълнители,“ казва Хенрик.

Но поп-фолкът наред с романтичните сърцераздирателни балади предлага и обилно количество “неприлични песни”.

Не разбирам за какво пеят, но знам, че някои от нещата са доста вулгарни. Други неща са много романтични. На мен вулгарните не ми допадат. Все пак аз слушам музиката и начина по който се преплита гласът с нея. Не ме интересува какво пеят.”

Докато с поп певиците Хен се разбира лесно за липсата на грим, някои от поп-фолк звездите се дърпат.

Казах им, че ако има грим - няма сделка. Няма въобще да ги рисувам. В началото се замисляха, но в края на краищата се съгласиха. Гримът е като маска. Аз исках да покажа тяхната същност и това, което са наистина.”

Ето, Райна е представена в съвсем различен ракурс. Не е типично за нея да изглежда така. Когато е по телевизията тя е много различна. Мисля, че тук успях да уловя неин естествен момент.”

За да нарисува портрет, Хен се среща с всяко едно от момичетата, разговаря с тях, прави им фотосесия и рисува след това.

С най-добри впечатления е останал от срещите си с Нина Николина, Галя и Софи Маринова.

С най-лоши е от трафика в София и липсата на възможност да караш колело.

Хен, няма търпение да се върне в къщи, където има 4 колела и всяко е за различен тип терен и настроение. Странно, как с цели 4 колела и любовта му към чуждоземни сателитни канали, на Хен му е останало време и да стане доктор на науките по физика.
И тъй като не страда от липса на време, Хен смята да посвети цялото си такова, за да довърши работата си по портретите на българските момичета и да направи още един или два. Иначе целият художествен проект ще носи името Диваи ще бъде представен в София през есента.

Картините ще се продават, а Хен ще използва парите за благотворителност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание