Сбогом на задължителната казарма

От 1 януари 2008 г. ще отпадне наборната военна служба, реши днес парламентът
29 юни 2006 10:05,
Сбогом на задължителната казарма
От 1 януари 2008 година армията става професионална. Снимка: Булфото
От 1 януари 2008 г. ще отпадне наборната военна служба, реши парламентът, който прие днес на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Лицата, които изпълняват наборна военна служба или алтернативна служба и не са отслужили пълния срок на службата към 31 декември 2007 г. се уволняват, считано от 1 януари 2008 г., приеха депутатите.

С 37 гласа "за", 82 "против" и 16 "въздържал се" беше отхвърлено предложението на депутата от ОДС Филип Димитров наборната служба да отпадне от 1 октомври 2007 г. С 18 гласа "за", 81 "против", 34 "въздържал се" депутатите отхвърлиха и искането на независимия народен представител Станчо Тодоров наборната служба да стане 6 месеца за всички войници, независимо дали са завършили висше образование.

Военнослужещите на наборна военна служба ще могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба на длъжности за кадрови войници след полагане на военната клетва, а не както досега след изслужване на две трети от законоустановения срок на наборната военна служба, реши парламентът.

С промените се повишава пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба като специализирана служба.

Към началника на Генералния щаб се създава и Военен съвет на началника на Генералния щаб като съвещателен орган.

Народното събрание продължава работа с обсъждане на годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2005 г.

Още по темата тук
Коментирайте в най-големия форум по темата с над 3 000 мнения

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание